Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 23rd, 2016 | by fileto

0

Σφυροκόπημα για τους αγρότες στη Βουλή

Να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πότε θα εκκαθαριστεί επιτέλους η εξισωτική αποζημίωση του 2015 για το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών, η οποία μέχρι του παρόντος καταβάλλεται τμηματικά και σημαντικά μειωμένη αλλά και να απαντήσει για ποιον λόγο δεν έχουν πληρωθεί ακόμα στο σύνολο των παραγωγών οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 και 2013 και πότε αυτό προβλέπεται να γίνει, ζητούν σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 27 βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης. Οι Βουλευτές της ΝΔ, με πρώτη επισπεύδουσα την Βουλευτή Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, κάνουν λόγο για πλήρη ασυνέπεια λόγων και έργων άλλη μία φορά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας. Και αυτό γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις για πληρωμή της σχετικής προκαταβολής στο τέλος του 2015, οι πληρωμές ξεκίνησαν με καθυστέρηση πολλών ημερών και με σοβαρά προβλήματα. αφού όχι μόνο τα ποσά, που αποδίδονται είναι λιγότερα από αυτά, που περίμεναν οι παραγωγοί αλλά την ίδια ώρα σημειώνονται αναιτιολόγητοι και άδικοι αποκλεισμοί παραγωγών, όπως όσων έχουν ειδικά δικαιώματα και όσων ήταν στον επιτόπιο έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν ότι την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης δεν έλαβαν ούτε όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ πενιχρά ποσά έλαβαν και οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι του Έβρου και της Μακεδονίας, των οποίων το ζωικό τους κεφάλαιο επλήγη λόγω της οζώδους δερματίτιδας.

Οι Βουλευτές στηλιτεύουν για «δήθεν νοικοκύρεμα», που επικαλείται το Υπουργείο, αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «δεν στάθηκε ικανό να πληρώσει στο σύνολο των παραγωγών ούτε καν την εξισωτική αποζημίωση των ετών 2014 ακόμα και του 2013, καταβάλλοντας τελικά στους δικαιούχους παραγωγούς με μεγάλη καθυστέρηση 20 εκ. Ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει και μάλιστα όχι μέσω κοινοτικών κονδυλίων αλλά από χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφήνοντας έτσι άλλα προγράμματα απλήρωτα, που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν από το ΠΔΕ όπως για παράδειγμα προγράμματα των δήμων από το Leader, που εγκρίθηκαν από το 2014.

Παράλληλα μία ακόμα ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με το μείζον πρόβλημα της δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες προχώρησαν οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού Βουλευτή κ. Κεφαλογιάνννη,. Με δεδομένη την αναστάτωση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο από τις κυβερνητικές αοριστίες ως προς την φορολόγηση και το ασφαλιστικό, οι Βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Άρτας κ. Γ. Στύλιο, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, διεκδικώντας φτηνή ενέργεια και ειδικότερα αγροτικό πετρέλαιο για τους παραγωγούς καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων. Στο κείμενο της ερώτησης παρουσιάζουν στοιχεία για τους επιβαρυντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και επικαλούνται την ευρωπαϊκή οδηγία 2003/96/ΕΚ, με βάση την οποία τα κράτη- μέλη τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑