Άποψη - Γνώμη

Published on February 29th, 2016 | by fileto

0

Τι λέει ο Θωμάς Μαργαρίτης για τους μετανάστες στη Δράμα

Ήλθε η ώρα να υποδεχθούμε πρόσφυγες στην  ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Να προλάβουμε να αυτοοργανωθούμε.

Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.

Τι κοινό μπορούν να έχουν οι δηλώσεις του τέως αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού Θωμά Μάτσιου για τον αναβληθέντα ποδοσφαιρικό αγώνα με την Καλαμαριά, όπου αποπειράθηκε να εξηγήσει τι έγινε με τις δηλώσεις που θύμιζαν κρυπτογραφικά μηνύματα, με τις εξαγγελίες και την στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας για το τεράστιο προσφυγικό θέμα;

Θεωρητικά θα έπρεπε να μην έχουν καμία σχέση. Έλα όμως που έχουν και μεγάλη μάλιστα. Διαβάστε τι δήλωσε ο Θωμάς Μάτσιος και άφησε άφωνο το πανελλήνιο: «Εμείς γιατί κοιτάξτε στη μία τέτοια αρχή, ούτε ούτε και κοιτάξτε, αυτοί δεν ήθελαν τους για να γίνει αυτό το αυτό αλλά ύστερα, μόλις μόλις όπως είπαμε με ό,τι αυτό εμείς δεν δεν καν θέλαμε, αυτοί είπανε όχι λέει θέλουμε να γίνει. Εεε και μετά εμείς είπαμε όχι λέμε, εεε  λέμε δεν θα δεν θα γίνει θα κάνει γίνει αυτό πάλι νέος- νέος για να ορίσει για, να για να ξαναγίνει το παιχνίδι». Κάπως έτσι δεν μας τα λένε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για το προσφυγικό;

Την λεκτική του Θωμά Μάτσιου Βαβέλ, δεν θυμίζουν οι «αξιακοί» πνεύμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αποδεικνύεται δυστυχώς, ότι ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου και ο αφανισμός του αδύνατου;

Οι δραματικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό, δυστυχώς δεν γελοιοποίησαν τα φληναφήματα και την γλυκερή προπαγάνδα περί της πολιτικής «ενοποίησης» που υποτίθεται ότι θα προκύψει έπειτα από την τήρηση των δήθεν «κανονισμών» και των δήθεν «οδηγιών» που θεσμοθετούν οι «υψηλόφρονες» κομισάριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη είναι και σκέφτονται μόνο Εθνικά και το δείχνουν στην πρώτη ευκαιρία και στην πρώτη δυσκολία κανείς δεν σκέφτεται «Ευρωπαϊκά» γιατί κανείς δεν νοιώθει και δεν αισθάνεται………. Ευρωπαίος.

Μόλις η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες άρχισε να επιδεινώνεται, οι κανονισμοί, οι αξίες, οι αρχές, τα κοινά Ευρωπαϊκά ιδεώδη, η αλληλεγγύη και όλα τα ηχηρά παρόμοια που προσπαθούν να μας πείσουν ότι υφίστανται στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύθηκαν εις τα εξ ων συνετέθησαν. Σύνορα σφραγίζονται χωρίς προσχήματα. Η συνθήκη Σένγκεν και οι όροι της, που με λεπτομέρεια περιγράφουν, την συμπεριφορά των κρατών έγιναν «κουρελόχαρτα». Προέχει η επιβίωση του κάθε έθνους και όλα τα άλλα είναι «κουραφέξαλα». Το μπαλάκι πετιέται από τους «συμμάχους» μας στην πατρίδα μας την Ελλάδα, όπως πάντα.

Αντί να βάλουν στην θέση της την Τουρκία και να προσπαθήσουν να σταματήσουν την δολοφονική δράση της, απομονώνουν την χώρα μας και «χαϊδεύουν» και ικανοποιούν με υποσχέσεις και χρήματα τον θύτη και τον εκλεκτό τους τον Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, σ’ ένα ρεσιτάλ αθλιότητας, υποκρισίας και ανθελληνισμού, εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της χώρας μας, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το τσουνάμι της δυστυχίας, που προκάλεσε η πολιτική τον Η.Π.Α., της Ε.Ε. και της Τουρκίας έναντι του συριακού ζητήματος.

Η μνημονιακή περιπέτεια των τελευταίων έξι ετών αρκεί να μας πείσει για την ποιότητα των λέξεων και των πράξεων των ξένων που θυμίζουν τα ακαταλαβίστικα λεγόμενα του Θωμά Μάτσιου. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή στην οποία πιστεύουμε και πιστέψαμε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το είχε προβλέψει όταν είπε «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρυνθεί και με άλλες χώρες, χωρίς να ολοκληρωθεί το όραμά της για κοινά σύνορα, κοινό στρατό και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική κινδυνεύει να αυτοδιαλυθεί». Η είσοδος χωρών που δεν πίστευαν στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία κ.λ.π.), απέδειξε του λόγου το αληθές. Και ο τέως υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Χένρι Κίσινγκερ, η «αλεπού» αυτή της εξωτερικής πολιτικής, είχε δηλώσει «Αν η Ευρώπη ενωθεί, εγώ σαν υπουργός με ποιόν τελικά θα μιλώ».

Η πολιτική τάξη της χώρας μας μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή της, γιατί από την αρχή δεν είχε αντιληφθεί την κρισιμότητα του προσφυγικού ζητήματος με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Ωστόσο πρέπει να σταματήσει να αερολογεί περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών, όχι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, Σλοβενία κ.λ.π., που η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν διακατέχονται από ανθρώπινα και ευρωπαϊκά αισθήματα.

Μόνοι μας πρέπει να τα καταφέρουμε, κανείς δεν θα μας βοηθήσει στην παρούσα φάση από τους Γότθους, Βησιγότθους και Πρώσσους και τις λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις» του Βορρά, που αποδεικνύουν ότι την κρίσιμη στιγμή έχουν την «κοινή ευρωπαϊκή στάση, την ανθρωπιά  και την αλληλεγγύη γραμμένη στο «γόνατο» και στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Και επειδή ήλθε η ώρα που και η Δράμα θα κληθεί άμεσα να φιλοξενήσει πρόσφυγες, όπως η γειτονική Καβάλα, πρέπει άμεσα να «αυτοοργανωθούμε». Να προβλέψουμε πώς θα τους βοηθήσουμε και πώς θα καλύψουμε τις βιοτικές, ιατρικές και άλλες ανάγκες τους, με την συνδρομή όλων των Δήμων, των κοινωνικών φορέων μας και με απαίτηση έγκαιρης συνδρομής της οργανωμένης (;;;) πολιτείας, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος υγείας ή ασφάλειας και για τους Δραμινούς πολίτες.

Η προσφυγομάνα Δράμα, που γνωρίζει τι θα πει ανθρώπινος πόνος, θα κληθεί σε λίγες μέρες να δείξει την ουσιαστική αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της, παρά την φτώχεια που και η ίδια βιώνει.

Και είμαι βέβαιος ότι οι Δραμινοί θα ανταπεξέλθουν στο ιερό τους καθήκον να βοηθήσουν τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους, όταν τα αθώα βλέμματα των παιδιών των προσφύγων διασταυρωθούν με τα δικά τους μάτια. Θα τους φιλοξενήσουμε αδιαμαρτύρητα μέχρι να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν, γιατί να μην φοβόμαστε, στην Ελλάδα και στην Δράμα, δεν θα θελήσουν να μείνουν. Απαιτείται να είμαστε έτοιμοι και να μην αιφνιδιαστούμε, όπως έπαθαν άλλες περιοχές και η γειτονική Καβάλα που ειδοποιήθηκαν το βράδυ ότι το πρωί θα φτάσει το πρώτο καράβι προσφύγων.

Με τα δεδομένα αυτά, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση η έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την Κυριακή το βράδυ, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου, του Αντιπεριφερειάρχη, Αργύρη Πατακάκη με την καταλυτική παρουσία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, όπως σωστή ήταν και η πρόσκληση όλων των εμπλεκομένων φορέων του νομού (Δημάρχων, Υπηρεσιών, Αστυνομίας, Επιστημονικών Συλλόγων και λοιπών συλλόγων με αποδεδειγμένο κοινωνικό έργο).

Άσχετα αν πέρασε πάνω από μία ώρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ότι οι τοπικοί άρχοντές μας, ήδη είχαν προεπιλέξει και ορθώς, τον χώρο φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, ενόψει της επικείμενης άφιξης των προσφύγων την Τετάρτη 02/03/2016 ή το Σάββατο 05/03/2016, ή όποτε έρθουν, η όλη συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη. Στα αρνητικά της μπορώ μόνο να καταλογίσω την αδυναμία του διευθύνοντος τη συζήτηση Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Μπλούχου, να αντιληφθεί ότι δεν ήταν ένα απλό Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά επ’ αφορμή αυτού, μία μεγάλη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων που θα κληθούν να βοηθήσουν όταν έρθει η κρίσιμη ώρα. Δυστυχώς σε αυτούς δεν δόθηκε ο λόγος να δηλώσουν απλώς ότι στηρίζουν την κοινή προσπάθεια, αν και εναγωνίως τον ζητούσαν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αποχωρήσουν απογοητευμένοι. Το θέμα δεν αφορούσε μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όλους τους Δραμινούς που χωρίς αυτούς δεν θα γίνει τίποτα. Έτσι αν και κλήθηκαν, δεν ακούστηκε η γνώμη της Διευθύντριας του Τμήματος Υγιεινής, των Προέδρων Συλλόγων με αποδεδειγμένο κοινωνικό έργο, των εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού και τόσων άλλων που ήταν θεατές, αψιμαχιών και πολιτικών αντεγκλήσεων, ανέξοδων και αδιέξοδων στην παρούσα φάση. Στο εξής για τέτοια ευαίσθητα θέματα που μας αφορούν όλους πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Γιατί καμία τοπική αρχή δεν μπορεί να πετύχει τίποτα χωρίς τη συνδρομή της ενεργούς κοινωνίας.

Πέραν τούτων, από την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, στην παρούσα φάση δεν έχουμε, επαναλαμβάνω, να περιμένουμε τίποτα αν δεν αλλάξουν μυαλά. Γιατί και τα κλειστά τους σύνορα θα τα «ανοίξει» η δυστυχία και η ελπίδα για ζωή των δύστυχων αυτών ανθρώπων, όταν η απελπισία τους θα τους οδηγήσει σε άλλες βίαιες λύσεις. Προς το παρόν και μέχρι οι βάρβαροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας του Βορρά, οι Τούρκοι και τα υπό ένταξη γειτονικά μας κρατίδια αλλάξουν μυαλά (που θα αλλάξουν), Θωμάς Μάτσιος και Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώσατε Χ.

Προς το παρόν μόνο η  Ελλάδα σώζει την αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευαίσθητη Δράμα κατά το μέτρο που της αναλογεί καλείται να συνδράμει.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑