Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 7th, 2016 | by fileto

0

Νέα Καρβάλη και Ελευθερούπολη υποψήφιες για hot spot

Με διαδικασίες fast-track ξεκινά η δημιουργία 15 νέων hot spot για τη φιλοξενία προσφύγων. Τα 14 από αυτά πρέπει να είναι έτοιμα να δεχτούν πρόσφυγες ως τις 13 Μαρτίου, την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ένα ακόμη που προορίζεται να κατασκευαστεί στο Λιτόχωρο της Πιερίας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μετά τις 15 Μαρτίου.

Η ανάγκη δημιουργίας νέων δομών για την εγκατάσταση των προσφύγων είναι επιτακτική και η χώρα μας πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, καθώς όχι μόνο δεν διαφαίνεται ανάσχεση των ορών αλλά προδιαγράφεται περαιτέρω όξυνση του προβλήματος για την Ελλάδα, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις ευρωπαίων για το κλείσιμο του βαλκανικού διαύλου.

Σημειώνεται ότι κατά τον τελευταίο απολογισμό κατεγράφησαν 33.320 πρόσφυγες, ενώ όσο μέλη της Κυβέρνησης όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος έκαναν λόγω για δραματική αύξηση των προσφύγων που θα εγκλωβιστούν στη χώρας μας το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης που δημοσιοποιήθηκαν οι 33.320 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια είναι κατανεμημένοι ως εξής:

6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), την Χίο (1.422) και στη Σάμο (489), ενώ στη ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27. 109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.000 στην Ειδομένη, 3.400 στο Χέρσο, 2.200 στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 συνολικά στο Ελληνικό , 2.136 στα Διαβατά , 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο , 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA και 1.423 στο Σχιστό.

Σήμερα εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνον 239 άτομα και έφθασαν στην Λέσβο και Χίο 770 πρόσφυγες και μετανάστες .

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα αντανακλαστικά της χώρας μας ως προς την ετοιμότητά της να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για την εγκατάσταση των προσφύγων δεν κινήθηκαν με ρυθμό ανάλογο της έντασης των ορών, γεγονός που σχολιάστηκε επικριτικά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία.

Υπογραμμίζεται, δε ότι οι δομές που ήδη λειτουργούν εξυπηρετούν μόνο τους μισούς πρόσφυγες από αυτούς που παραμένουν στη χώρα.

Τα νέα hot spot θα δημιουργηθούν σε περιοχές τόσο της νησιωτικής όσο και της ηπειρωτικής χώρας, που αποτελούν πέρασμα των προσφύγων κατά την έλευσή τους προς τα σύνορα.

Οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα κέντρα είναι:

Στα νησιά: Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Λέρος, Φαρμακονήσι, Πάτμος και Κάλυμνος, με δυνατότητα φιλοξενίας 7.500 άτομα.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα: Ειδομένη, Λάρισα, Σχιστό, Ελληνικό, Διάβατα, Χέρσος, Πολύκαστρο Νέα Καβάλα, Πλατεία Βικτωρίας, Λιμάνι Πειραιά, Νέα Καρβάλη, Ελευθερούπολη, Κοζάνη, Πολύκαστρο και Θερμοπύλες, με δυνατότητα φιλοξενίας 16.000-20.000 άτομα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑