Βαλκάνια

Published on March 11th, 2016 | by fileto

0

Η Τουρκία παραλίγο να βάλει πόδι στη Θράκη κανονικά

Η Τουρκία εύκολα υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, εξασφαλίζοντας μάλιστα ισχυρά ανταλλάγματα, αλλά, όπως αποδεικνύεται από το ιστορικό παρελθόν, πολύ δύσκολα εφαρμόζει με συνέπεια τα συμπεφωνημένα.

Στις Βρυξέλες και στη Σμύρνη, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας Α. Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, συζήτησαν εκτενώς το προσφυγικό και θέματα που σχετίζονται με αυτό, όπως η αποστολή και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η κρίση στη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σχετικά με τη Συρία και το ΝΑΤΟ, προέβαλε τις γνωστές μαξιμαλιστικές τουρκικές θέσεις, που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη, που είναι, να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί άμεσα, η συμφωνία για την επανεισδοχή αριθμού προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ και κάποιων παράτυπων μεταναστών να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, που τώρα βρίσκονται παρανόμως στην Ελλάδα ή ακόμη και όσων θα φτάσουν στα Ελληνικά νησιά τις επόμενες μέρες, από τα τουρκικά παράλια.

Η Τουρκία στα πλαίσια της αποστολής της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και παρά τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, επιμένει να αναλαμβάνει επιχειρήσεις Έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού .

Ουσιαστικά δηλαδή προβάλει εθνοτικές κυριαρχικές αξιώσεις στο μισό Αιγαίο. Και αυτό διότι, ο 25ος Μεσημβρινός διχοτομεί το Αιγαίο.

Ξεκινά από τα παράλια του Νέστου ποταμού, δυτικά της Ξάνθης, διέρχεται δυτικά της Λήμνου, περνά κοντά στο Στενό του Καφηρέα (Εύβοια) και στην Τήνο , περιλαμβάνει την Κάρπαθο και φτάνει μέχρι την Κρήτη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑