Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 11th, 2016 | by fileto

0

Ψάχνουν για διαθέσιμα σπίτια στην Καβάλα για τους πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες θα διασπαρθούν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές που έχουν αποκτήσει μια επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες όπως είναι Καβάλα και η Δράμα, μια και η Θράκη έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση, μετά από πιέσεις τοπικών παραγόντων, λόγω εθνικού θέματος.

Σε μια εποχή που τα ακίνητα περνούν την κρίση τους μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, που επιθυμούν να ενοικιάσουν τα άδεια διαμερίσματα τους σε πρόσφυγες με επιδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά έχουν ξεκινήσει και υπάρχουν αντιδράσεις από επιτροπές κατοίκων, κυρίως στην Αττική από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Ήδη από την ΜΙΚΟ δηλαδή τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS  (www.praksis.gr) δημοσιοποιήθηκε η ακόλουθη πρόσκληση ενδιαφέροντος:

«Το Σωματείο PR.A.K.S.I.S στα πλαίσια του Προγράμματος «RELOCATION SCHEME AND EMERGENCY REPORT» αναζητά προς μίσθωση διαμερίσματα, μονοκατοικίες σε όλη την Αττική με προδιαγραφές φιλοξενίας από 4 έως 6 άτομα. Να είναι άνω των 60 τ.μ, σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα, χωρίς οφειλές σε ΔΕΚΟ και κληρονομικές εκκρεμότητες. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ιδιωτών – ιδιοκτητών, επαγγελματιών και εταιρειών διαμεσολάβησης θα υπάρξει επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση από ειδικευμένη ομάδα της PR.A.K.S.I.S. προκειμένου να εισηγηθούν την μίσθωση των ακινήτων.

Επειδή το πρόγραμμα αυτό που αφορά την προσωρινή στέγαση προσφύγων για το διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας έως ότου μετακινηθούν προς άλλες χώρες, μπορεί πιθανώς να ενδιαφέρει ιδιοκτήτες κατοικιών που είναι μέλη της οργάνωσής μας, ιδίως κατά την περίοδο αυτή που η μισθωτική αγορά έχει τα γνωστά προβλήματα, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε από τους υπεύθυνους της οργάνωσης περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, από τις οποίες προκύπτουν τα εξής:

-Χρηματοδότης του προγράμματος είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

-Οι μισθώσεις θα είναι διάρκειας κατ’ αρχάς έως 31/12/2016 και τα μισθώματα προκαταβάλλονται. Το μισθωτήριο συμφωνητικό έχει ως βάση του το πρότυπο μισθωτήριο κατοικίας της ΠΟΜΙΔΑ.

-Η Οργάνωση θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα σε κάθε πολυκατοικία.

-Θα μισθώνονται κενές κατοικίες, για τις οποίες η οργάνωση αναλαμβάνει να εγκαταστήσει την απαιτούμενη οικοσκευή. Στις επιπλωμένες κατοικίες θα καταγράφονται τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της μίσθωσης.

-Το μίσθωμα θα ανέρχεται κατ΄ανώτατο όριο στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως για κατοικίες μεγάλου εμβαδού, το οποίο θα κλιμακώνεται προς τα κάτω ανάλογα με την επιφάνεια, την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε προσφερόμενης κατοικίας.

-Με το συμφωνητικό η PRAKSIS αναλαμβάνει πέραν του ενοικίου και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν.

-Η μίσθωση θα δηλώνεται στο TAXISNET. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ.

Πέραν αυτών, διευκρινίστηκαν και τα εξής:

-Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης μπορεί να υπάρξει εναλλαγή των ενοίκων καθώς οι πρώτοι θα προωθούνται σε άλλες χώρες και θα αντικαθίστανται από νέους που εισέρχονται στην Ελλάδα.

-Στην περίπτωση στέγασης περισσότερων από μιας οικογενειών, λαμβάνονται υπόψη τα θρησκευτικά κλπ. χαρακτηριστικά τους ώστε να μην υπάρχουν εστίες προστριβών μεταξύ τους.

-Σε κάθε μίσθωση ορίζεται υπεύθυνος ελεγκτής από το Σωματείο PRAKSIS με τον οποίο ο κάθε εκμισθωτής μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε ζήτημα.

– Στελέχη και εθελοντές της οργάνωσης θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις μισθωμένες κατοικίες για τυχόν στέγαση ξένων ή άγνωστων ατόμων, οι δε τυχόν παραβάτες θα αποβάλλονται από αυτές.

Σημειώνεται τέλος ότι παρόμοιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για μισθώσεις κατοικιών στην Αττική ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν και άλλες ΜΚΟ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Σε επικοινωνία με ανθρώπους που εργάζονται σε ΜΚΟ ανάλογες της PRAKSIS μας επιβεβαιώθηκε ότι μετά την Αττική ξεκινά και λίαν συντόμως το ίδιο πρόγραμμα με πόλεις στόχους την Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κοζάνη και Λάρισα, κυρίως σε δήμους που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαική Ένωση δια του Ευρωπαικού Ταμείου, θα το διαχειριστεί κατ’ αρχάς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία θα συνεργαστεί εκτός από τις ΜΚΟ και με τους δήμους στόχους στους οποίους θα γίνονται οι αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μια που το χρήμα είναι ζεστό και προκαταβαλλόμενο θα υπάρξουν και πολλοί ενδιαφερόμενοι κυρίως για διαμερίσματα και μονοκατοικίες που είναι καιρό ανοίκιαστα και σε άθλια κατάσταση.

Το ίδιο θα συμβεί και με άδεια σπίτια τα οποία μένουν έρημα στα χωριά και οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν μόνο ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν κανένα έσοδο από αυτά.

Με τον τρόπο αυτό και με τα σχέδια της κυβέρνησης και τα χωριά θα γεμίσουν κόσμο που έχουν μείνει με συνταξιούχους και ανενεργό πληθυσμό, ενώ τα σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν από έλλειψη μαθητών.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από ξενοδόχους της Καβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής μέχρι Ροδόπη και Ασπροβάλτα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, αναζητά με προσφορά που κάνει και με αντίτιμο 40 ευρώ ανά ημέρα διαμονής, δωμάτια χωρίς να καθορίζει την διάρκεια μίσθωσής τους.

Αξίζει να τονίζουμε στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα είναι μεγάλη, καθώς μιλάμε για νεκρή περίοδο και οι τιμές που παίζουν σε 3στερα μέχρι και 4στερα ξενοδοχεία είναι μέχρι και 45 ευρώ ανά ημέρα διαμονής.

Όταν αναζητήσουμε δωμάτια σε ξενοδοχεία που υπάρχουν σε Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Κεραμωτή, Νέα Καρβάλη, Τούζλα, Νέα Πέραμο, Παγγαίο, Ασπροβάλτα, Φανάρι, Ξάνθη, Καλαμπάκι, Δράμα, Βώλακα θα διαπιστώσουμε ότι σε τέτοιους καιρούς που τα ξενοδοχεία έχουν κεσάτια, τα περισσότερα είναι διαθέσιμα.

Ένα είναι σίγουρο ότι έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της διαχείρισης των εγκλωβισμένων οι οποίοι με το πρόσχημα της φιλοξενίας και της αυτοτέλειας θα ξεκινήσουν να προσαρμόζονται στην Ελλάδα και στην περιοχή μας ειδικότερα, ενώ παράλληλα η τουριστική περίοδος μπορεί να τους εξασφαλίσει και κάποια εργασία.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑