Εκδηλώσεις

Published on July 14th, 2016 | by fileto

0

Τσάνια την Κυριακή στο Παλαιοχώρι Παγγαίου

Ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει συνεχώς και χωρίς σταματημό τα τελευταία 100 χρόνια στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας, είναι τα «Τσάνια».

Η αναβίωσή του γίνεται κάθε χρόνο μια Κυριακή πριν την γιορτή του Προφήτη Ηλία, στη χάρη του οποίου είναι αφιερωμένος ο πιο παλιός ναός του χωριού, στην συνοικία των Ντόπιων.

Έτσι λοιπόν και αυτή την Κυριακή 17 Ιουλίου, από το ξημέρωμα και αφού ο παπάς ευλογήσει τα ζώα και τους αναβάτες τους, οι νέοι ξεκινούν και φτάνουν στο καστανοδάσος του χωριού στο Παγγαίο, όπου μαζεύουν ξύλα με τα οποία θα γίνει το κουρμπάνι του αγίου.

Πάνω στο καστανοδάσος στήνεται γιορτή με ψητά και τσίπουρο και όταν ο ήλιος δύσει στις 7:30 κατεβαίνουν από το βουνό στο χωριό και περνάνε από την πλατεία όπου επιδεικνύουν το τάμα τους.

Κατευθύνονται στον ναό του Προφήτη Ηλία και αφού παραδώσουν τα ξύλα, μετά κάνουν τρεις γύρες την εκκλησία και χτυπούν την καμπάνα.

Ακολούθως πηγαίνουν στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται γλέντι παραδοσιακό με ζουρνάδες και νταούλια μέχρι τα μεσάνυχτα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ζώα είναι στολισμένα με χάντρες και ποικιλόμορφα στολίδια και στον λαιμό τους έχουν κρεμασμένα τα «τσάνια» που είναι μεγάλα κουδούνια που κάνουν πολύ θόρυβο και είναι χαρακτηριστικός.

Μάλιστα λέγεται ότι όταν το χωριό κατοικούσαν Οθωμανοί, την μέρα που γινόταν τα τσάνια δεν έβγαιναν στην πλατεία γιατί το θεωρούσαν προσβολή στους χριστιανούς, ενώ οι χριστιανοί όταν έβλεπαν να περνούν τα ζώα στολισμένα έκαναν τον σταυρό τους και έλεγαν «περνούν οι χάρες!».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑