Άποψη - Γνώμη

Published on July 31st, 2016 | by fileto

0

Τι θα γίνει το φθινόπωρο;

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δε αρέσουν καθόλου στο Μαξίμου, αλλά ούτε και δίνουν αέρα νίκης στη ΝΔ, η οποία απελπισμένη από την εικόνα που παρουσιάζει αναγκάζει τον αρχηγό της για εσωκομματικούς ανασχηματισμούς και σεμινάρια στελεχών.

Το σενάριο που είχε ετοιμάσει ο Αλέξης Τσίπρας για αιφνιδιαστικές εκλογές τον Ιούνιο, πήγε περίπατο από τα γεγονότα και τώρα δύο σκέψεις τον βασανίζουν.

Από την μια να κάνει μια αιφνιδιαστική κίνηση το φθινόπωρο για να του βγει έστω και από σπόντα και από την άλλη έναν δομικό ανασχηματισμό, βάζοντας νέους παίχτες στο παιχνίδι, μπας και αλλάξει η εικόνα.

Ήδη πολλά στελέχη του είναι στραπατσαρισμένα, όπως ο Φλαμπουράρης, ο Κατρούγκαλος, ο Σταθάκης, ο Δρίτσας, ο Τόσκας, κ.α.

Η τρόικα ή οι θεσμοί ή το κουαρτέτο έρχονται τον Σεπτέμβριο με άγριες διαθέσεις σχετικά με τα εργασιακά στα οποία η κυβέρνηση θέλει να παίξει την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και με προίκα την απλή αναλογική που δεν πέρασε αλλά υπάρχει να παίξει και το τελευταίο της χαρτί.

Βέβαια η κυβέρνηση με τα έργα που εγκαινιάζει, τις προσλήψεις που θέλει να κάνει, τις ομάδες που θέλει να προσεταιριστεί, ελπίζει ότι θα δημιουργήσει μια ασπίδα ασφαλείας στην χαμηλής έντασης ροή που έχει η δυναμική της στο εκλογικό σώμα.

Ποντάρει για παράδειγμα στα μέτρα καταπολέμισης της φτώχειας, θέλει να μπαλώσει τις τρύπες που άφησε πίσω του το κούρεμα των συντάξεων, με μέτρα ασπιρίνες και να μαζέψει ότι απέμεινε από το αριστερό παρελθόν της.

Μπορεί η συμμαχία με τον Καμμένο να παραμένει αραγής, αλλά παράλληλα ο κυρ Αλέκος όλο και προλειάνει το έδαφος εισδοχής στο σχήμα και των Κεντρώων του Λεβέντη που ακούνε Μητσοτάκης και βγάζουν φλύκταινες.

Η αγωνία και το άγχος της ενεργοποίησης του κόφτη, μπορεί να αποτελέσει την τρίτη μαχαιριά στο σώμα του Σύριζα, μετά από τις ατέρμονη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη, την ανατροπή και την κυβίστηση του δημοψηφίσματος.

Μια τέτοια μαχαιριά είναι βάση του λαϊκού ρητού «τρεις και το λουρί της μάνας» και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ασφαλώς το τελευταίο καρφί στην …κάσσα.

Σκέφτονται λοιπόν στο Μαξίμου. Γιατί να είμαστε εμείς που θα ενεργοποιήσουμε τον κόφτη, θα πάρουμε το ανάθεμα από την ανατροπή των εργασιακών, θα πάμε σε νέο μνημόνιο και θα δεχθούμε τον εξευτελισμό μιας νέας αξιολόγησης;

Να πάμε σε εκλογές λένε ορισμένοι και αν ο Μητσοτάκης αντέξει να τον αφήσουμε, εφόσον κομπάζει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Μπορεί; Θα δείξει, λένε οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν θέλει να πέσει αμαχητί, γιαυτό και κορυφαία στελέχη μέχρι το τέλος θα δίνουν την μεγάλη μάχη να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση η οποία σημειωτέον πάει από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με εκτιμητές οι πολιτικές «σημαίες» του κόμματος που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση, είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κα.

Πρόκειται για τα στελέχη που ανησυχούν εξίσου για το σήμερα, αλλά και για αύριο της Κουμουνδούρου.

Φυσικά οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφωνας Αλεξιάδης συνθέτουν μια άλλη ομάδα στελεχών, που μέχρι την τελευταία ώρα θα εργάζονται και θα ποντάρουν στη μεγάλη ανατροπή: τη ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με την απαλλαγή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Γνωρίζουν ότι έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνούνται.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων έχει δύο όψεις και είναι θέμα λεπτών χειρισμών το ποια θα επικρατήσει: Ξεπούλημα, πλειστηριασμοί και κοινωνική έκρηξη ή επωφελής συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών- νέων ιδιοκτητών και παλαιών δανειοληπτών. Ένα θέμα που εφάπτεται με το ζήτημα μιας νέας και ακόμη πιο γενναίας ρύθμισης για τα χρέη προς δημόσιο και ταμεία, που πνίγουν εκατομμύρια πολίτες και κρατούν την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα. Καθώς φόροι, παλιοί και νέοι, έχουν καταστήσει «όνειρο» την περίφημη αναθέρμανση της οικονομίας. 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό απόλυτου τρόμου με το κόμμα να μην δίνει ανάσα στην κυβέρνηση και να την μέμφεται για κινήσεις με τους No Borders και άλλες τέτοιες ομάδες που κινούνται στις παρυφές του Σύριζα, οι εκλογές είναι μια λύση για να ξακαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο του και να μετακινηθεί το κόμμα λίγο πιο δεξιά από το κέντρο.

Βέβαια ο καυγάς που γίνεται κατά της Φώφης και του Σταύρου, έχει την σημασία του καθώς είναι κι αυτοί διεκδικητές του ίδιου χώρου και κάλλιο το έχουν να τους ενσωματώσουν στον Σύριζα (γι’ αυτό και τους κλείνουν το μάτι τα πρώην συντρόφια τους, που γίναν Συριζαίοι), ενώ οι ίδιοι ανθίστανται σθεναρά, καθώς μια τέτοια προοπτική θα τους διέλυε μέσα στις συμπληγάδες πέτρες της κεντροαριστεράς.

Με ποιο σκεπτικό κάποιοι μέσα στο Μαξίμου λένε «εκλογές αρχές Οκτωβρίου;».

Αν τις κάνουμε λένε, τότε δεν θα εγκλωβίσουμε μόνο τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, που θα υποχρεωθούν να κάνουν κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ θα είναι πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμίας, οπότε θα χρειαστεί στηρίγματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι αν γίνουν σύντομα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διπλάσιο ποσοστό από την πιθανή συμμαχία ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι ενώ θα μπει στη Βουλή και η Ένωση Κεντρώων.

Έτσι, «ή θα τους κάνουμε… σάντουιτς ή θα μπουν στην κυβέρνηση και θα μοιραστούν τη φθορά με τη ΝΔ, οπότε ΣΥΡΙΖΑ και Ένωση Κεντρώων θα συνεργαστούν στην αντιπολίτευση και στην οικοδόμηση της νέας σοσιαλδημοκρατίας».

Τι τελικά θα γίνει το γνωρίζει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος… έχει πολλά να σκεφτεί, και πάνω από όλα πώς βλέπει το πολιτικό του μέλλον.

Προφανώς θα βάλει στη ζυγαριά τις οικονομικές εξελίξεις, τις κινήσεις των πολιτικών πρωταγωνιστών και θα αποφασίσει με βάση τις δικές του στοχεύσεις για τον ίδιο και του κόμμα του, το οποίο θέλει να αναβαπτίσει για να το ξεπλύνει από κάποια …ενοχλητικά δερματικά κατάλοιπα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑