Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 2nd, 2017 | by fileto

0

Η διοίκηση Τσανάκα είναι πανηγυρτζήδες και τζιτζίκια, λέει ο Σιμιτσής!

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΑΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΣΑΝΑΚΑ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ

Δίνουμε την πρώτη ουσιαστικά συνέντευξη μετά τις εκλογές του 2014. Αποφύγαμε τόσο καιρό να το κάνουμε, επειδή δώσαμε ένα περιθώριο ανοχής στη σημερινή διοίκηση του Δήμου και παράλληλα έτρεχαν πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, που επισκίαζαν τις τοπικές υποθέσεις. Πέρασε όμως καιρός και αναγκαστικά θα είμαστε επιγραμματικοί σε όσα αξιολογούμε ως μεγάλα θέματα του Δήμου μας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως βρισκόμαστε σε μια καμπή. Πρώτη από όλους το έχει καταλάβει η κ. Τσανάκα. Παρά τις θριαμβολογίες έχει πάρει χαμπάρι πως η μηχανή του Δήμου δεν δουλεύει. Γι’ αυτό και οι πρόσφατες αλλαγές στην κατανομή των αξιωμάτων. Κάνουμε βήματα πίσω. Χάνουμε συνεχώς ευκαιρίες και δεν ετοιμαζόμαστε για το μέλλον.

 

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ.

Σαν τα τζιτζίκια του παραμυθιού η σημερινή διοίκηση του Δήμου γλεντάει ακόμη τη νίκη της στις εκλογές και τρώει τα έτοιμα που της αφήσαμε. Όταν τελειώσουν τα έτοιμα (υπάρχουν κι άλλες δικές μας μελέτες στα συρτάρια τους), τι θα κάνουν; Θα πεινάσουν. Και μαζί τους θα ταλαιπωρηθούν όλοι οι Καβαλιώτες.

 

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση του Δήμου;

 

Α. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΥΓΙΗ.

Α1) ΤΑΚΤΙΚΑ (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).

Το 2014 ο Δήμος Καβάλας είχε πλεόνασμα 1.888.278€. Ήταν αποτέλεσμα της δικής μας σκληρής δουλειάς. Προσαρμόσαμε τη λειτουργία του Δήμου στις νέες νομικές και οικονομικές απαιτήσεις.

Δώσαμε λοιπόν έτοιμα, ζεστά και ζωντανά λεφτά στη σημερινή διοίκηση.

Το 2015 το πλεόνασμα ανήλθε σε 2.505.717€. Άρα η νέα διοίκηση πρόσθεσε μόνον 700.000€ στο πλεόνασμα που της είχαμε αφήσει και ξόδεψε τη διαφορά, δηλαδή 1.100.000€.

Από την ανάλυση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του 2016 προκύπτει ότι το πλεόνασμα δυστυχώς εξανεμίζεται. Στο τέλος του 2017 δεν θα υπάρχει καθόλου πλεόνασμα.

Με την ίδια επιπολαιότητα η διοίκηση σπαταλά όσες ελαφρύνσεις προκύπτουν στα οικονομικά του Δήμου από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και από τις αθρόες παραιτήσεις υπαλλήλων για συνταξιοδότηση. Υπολογίζουμε τη μείωση της μισθολογικής επιβάρυνσης του Δήμου ετησίως σε πάνω 2.000.000€ περίπου.

Όλα αυτά σε απλά ελληνικά σημαίνουν ότι δυόμισι χρόνια τώρα η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας ξόδεψε όσα δίνει το κράτος, διασπάθισε τα τοπικά έσοδα -αυτά που δίνουν οι Καβαλιώτες- και καταβρόχθισε και τα πλεονάσματα. Σπατάλησε πάνω από 3.000.000€. Γιατί επιμένω στη λέξη “σπατάλη”; Διότι όλα αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να επενδυθούν σε έργα, σε μελέτες και σε ακίνητα. Αντίθετα, χάθηκαν στα πανηγύρια και στους μεγαλοϊδεατισμούς της κ. Τσανάκα και των στελεχών της.

 

Α2) ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ (ΠΙΝΑΚΑΣ 2).

Όπως το λέει η λέξη, στα ανταποδοτικά πρέπει να αντιστοιχούν τα Έσοδα με τα Έξοδα. Όσα εισπράττει ο Δήμος από τους πολίτες πρέπει να τα ανταποδίδει σε υπηρεσίες στην Καθαριότητα και στον Φωτισμό. Ένα μικρό αποθεματικό επιτρέπεται να έχει και να μεταφέρει από τη μια χρονιά στην άλλη. Όχι όμως τερατώδη ποσά.

Παρατηρούμε πως από τα αντισταθμιστικά περισσεύουν στον Δήμο κάθε χρόνο αρκετά χρήματα. 2013: 265.978€. 2014: 498.929€. 2015: 521.365€. 2016: 651.562€.

Το σύνολο της τετραετίας είναι 1.937.834€. Χρήματα που ξοδεύτηκαν άσκοπα, αφού δεν έγιναν επενδύσεις, δεν αγοράστηκαν καινούργια μηχανήματα, δεν κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις. Θα θυμίσω εδώ πως η κ. Τσανάκα προεκλογικά έταζε δύο νέα κυνοκομεία, ένα στη Δημοτική Ενότητα Καβάλας και ένα στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων!

Ύστερα από μελέτη των δεδομένων εμείς καταλήγουμε στην εξής πρόταση:

α) Μείωση των δημοτικών τελών, που αν είναι στοχευμένη μπορεί να φτάσει και στο 50% για τους περισσότερους συμπολίτες μας.

β) Κατασκευή σύγχρονου δημοτικού αμαξοστασίου που να εξυπηρετεί και τις δύο Δημοτικές Ενότητες.

γ) Αγορά νέων απορριμματοφόρων.

Ας επιλέξει η σημερινή διοίκηση τι θα κάνει από τα παραπάνω ή αν θα τα συνδυάσει και με ποιο τρόπο.

 

Β. ΕΡΓΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ.

Β1) ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ … ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ.

Η κ. Τσανάκα μας κατηγόρησε ως ανίκανους και άχρηστους. Δεν επιθυμώ να μακρηγορήσω. Για όσους θέλουν να ξαναθυμηθούν αλλά και για ιστορικούς λόγους, προς χάριν της παράταξης, έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο τα έργα μας της πρώτης τετραετίας στον Δήμο Καβάλας, όπως είχαν τυπωθεί στην περιοδική έκδοση “Πόλις”.

Θα τα βρείτε στο ακόλουθο ιστολόγιο: www.simitsis.gr.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να κάνει τις δικές του συγκρίσεις. Τι έγινε το 2007 – 2010 και τι έγινε το 2014 – 2016.

Τι έκαναν λοιπόν η κ. Τσανάκα και τα στελέχη της αυτά τα δυόμισι χρόνια που ασκούν διοίκηση στον Δήμο;

Εγκαίνια. Έκοψαν κορδέλες και έβαλαν μικρόψυχες πινακίδες σε δικά μας έργα.

Άλλαξαν πόρτες στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και κόμπασαν πως εγκαινιάζουν ολόκληρο θέατρο.

Άλλαξαν διχτάκια στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ.

Ας κάνουν τις συγκρίσεις οι ίδιοι για να καταλάβουν τι είδους Δήμο ανέλαβαν. Δεν είχαν συμμετοχή στα κοινά ή ασχολούνταν οριακά με περιθωριακές δραστηριότητες. Μια συγκυρία τους έκανε την τιμή να διοικούν σήμερα τον Δήμο Καβάλας κι ακόμη σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, δεν έχουν καταλάβει πού βρίσκονται, τι υποχρεώσεις ανέλαβαν, τι τεράστια μεγέθη καλούνται να διαχειριστούν.

 

Β2) ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΑ.

Για τα επιμέρους έργα των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα μιλήσουμε και πάλι στο μέλλον εν ευθέτω χρόνω.

Θέλω μονάχα να δημοσιοποιήσω την καθοριστική συμβολή που είχαμε ο Θόδωρος Μουριάδης κι εγώ προσωπικά για να μην απορριφθεί η πρόταση του Δήμου μας. Μια συμβολή που η ίδια η κ. Τσανάκα μας τη ζήτησε με προσωπική επικοινωνία. Δεν λειτουργήσαμε μικροπολιτικά, δεν προσπαθήσαμε να εκμεταλλευθούμε τις αδυναμίες της πρότασης, σκεφτήκαμε αμέσως ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον λαό της Καβάλας και δράσαμε. Με μια δική μας ενέργεια η πρόταση δεν απορρίφθηκε αμέσως αλλά μπήκε στις δοκιμασίες και πέρασε τις εξετάσεις.

Η κ. Τσανάκα μοιράζει δεξιά κι αριστερά συγχαρητήρια στα στελέχη της και ξεχνάει τη δική μας καθοριστική συμβολή στο να μη χαθεί στο “παρά ένα λεπτό” η πρόταση. Μια πρόταση που έχει μόνο δικά μας ώριμα έργα.

 

Β3) LEADER, ΔΕΥΑΚ, ΟΧΕ ΕΓΝΑΤΙΑ.

Με το καλημέρα η Περιφέρεια απένταξε το ώριμο έργο της ΔΕΥΑΚ στην Κηπούπολη. Έργο με διαγωνισμό και εργολάβο. Όταν χάνεις έτοιμο έργο, τότε πώς να προχωρήσεις σε άλλα έργα; Εμείς αφήσαμε έτοιμη σύμβαση για τη μελέτη του έργου υδροδότησης όλων σχεδόν των χωριών της ΔΕ Φιλίππων με το νερό του Κεφαλαρίου. Και είχαμε αντικαταστήσει όλο το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στα χωριά αυτά.

Η σημερινή διοίκηση άφησε να απενταχθούν το αρδευτικό δίκτυο Αμυγδαλεώνα – Πολυστύλου και το γεφύρι της Λεύκης και δεν έχει φανερώσει κανέναν σχεδιασμό για το νέο LEADER.

Επίσης έχασε πολύτιμο χρόνο για την ανακαίνιση του Πηλοθεραπευτηρίου ενώ δεν έχει καμιά απολύτως έτοιμη μελέτη για την περιοχή των αρχαίων (ΟΥΝΕΣΚΟ, Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ΕΓΝΑΤΙΑ).

 

Β4) ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.

Η σημερινή διοίκηση χάνει σε όλα τα επίπεδα. Θα είναι η μοναδική διοίκηση που αντί να πάρει από το κράτος, θα δώσει σε αυτό. Ήδη χάνεται η Καλαμίτσα ενώ δεν διαφαίνεται καμιά προοπτική για το Νοσοκομείο, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, το παλιό Δικαστήριο.

Εμείς όμως είχαμε αφήσει πολύ απλωμένο τραχανά. Περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν η κ. Τσανάκα και τα στελέχη της.

Τι γίνεται με το λιμανάκι των Σφαγείων;

Τι γίνεται με το κτήριο των παλιών σφαγείων;

Τι γίνεται με την αλλαγή του αιγιαλού στην περιοχή μπροστά από τα Πεντακόσια;

Τι γίνεται με την ανάπλαση του κέντρου της Καρβάλης;

Τι γίνεται με την απομάκρυνση του αγωγού φυσικού αερίου μπροστά από την Καρβάλη;

Τι γίνεται με τον “Διόνυσο”;

Τι γίνεται με το Παγοποιείο;

Τι γίνεται με τη δωρεά του ακινήτου Αστεριάδη – Πετρίδου;

Τι γίνεται με τον Φάρο της Παναγίας;

Τι γίνεται με το ασανσέρ στην Παναγία;

Τι γίνεται με τις αναπλάσεις στην οδό Κουντουριώτη και στην πλατεία Νικοτσάρα;

Τι γίνεται με την αλλαγή του Σχεδίου Πόλης στις Καμάρες;

Τι γίνεται με όλο το Σχέδιο Πόλης της ΔΕ Καβάλας;

Τι γίνεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων;

Τι γίνεται με την υδροδότηση των χωριών από την πηγή του Κεφαλαρίου;

Τι γίνεται με την εκκαθάριση της Κοινοπραξίας Δήμου Καβάλας και ΔΕΠΟΣ; Υπόψη πως διεκδικούσαμε 2.000.000€.

Τι γίνεται με το δημοτικό οικόπεδο στις Γλάστρες;

Τι γίνεται με τα έργα προστασίας της ακτής στο Περιγιάλι και στην Καλαμίτσα;

Τι γίνεται με το υπόλοιπο ακίνητο της πρώην ΔΕΠΟΣ;

Τι γίνεται με την εξυγίανση και επέκταση του ΧΥΤΑ;

Τι γίνεται με το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑