Lifestyle

Published on March 2nd, 2017 | by fileto

0

Τα χρυσά παιδιά της Καβάλας στο COSMOTE HISTORY 

Την Κυριακή 5 Μαρτίου οι Φάροι είναι αφιερωμένοι στα “χρυσά” παιδιά της Καβάλας: δυο συνομήλικα, 16χρονα παιδιά, που με προσήλωση στον στόχο κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε διεθνές επίπεδο και να κάνουν γνωστή την Ελλάδα εκτός συνόρων, χαράζοντας τη δική τους, μοναδική ανοδική πορεία.

Στο τέταρτο επεισόδιο της εκπομπής “Φάροι”, παρουσιάζονται δύο νέα, από κάθε άποψη, πρόσωπα – πρωταγωνιστές, ο Δημήτρης Χατζής και η Σταυρούλα Τσολακίδου, όπου αφηγούνται την ιστορία τους.

Ο Δημήτρης Χατζής είναι ένας 16χρονος μαθητής Λυκείου στη Καβάλα, εκτός αυτού τυχαίνει να είναι και ο νεότερος κατασκευαστής ρομπότ στον κόσμο, καθώς στα 15 του χρόνια έφτιαξε ένα από τα έξι 3D ρομπότ παγκοσμίως, ύψους 1.85 μ., ονόματι Τρούπι (Troopy). Ο Τρούπι είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ, εμπνευσμένο από τον Storm Trooper, ήρωα του Star Wars (“Πόλεμος των Άστρων”), κάνει κινήσεις και συνομιλεί, στα αγγλικά, με τον χειριστή του. Ο Δημήτρης για να δημιουργήσει τον Τρούπι ξόδεψε κάτι λιγότερο από 500€, όπου επιστράτευσε γιαγιάδες και παππούδες για να μαζέψει αυτό το ποσό. Του πήρε πάνω από έναν χρόνο για να σχεδιάσει τα κομμάτια του ρομπότ, να τα εκτυπώσει στον επίσης δικής του κατασκευής 3D εκτυπωτή, να τα κολλήσει και να βρίσκεται σήμερα στην παγκόσμια λίστα των έξι κατασκευαστών του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ, που ονομάζονται InMoov.

Όταν τελειώσει το σχολείο επιθυμεί να πάει στη Γερμανία και να σπουδάσει ρομποτική. Έτσι, λοιπόν, με τις αποσκευές του γεμάτες όνειρα ο Δημήτρης βάζει στόχους για το μέλλον και φαίνεται ότι θα τους κερδίσει. Για την περίπτωσή του έδειξε ήδη ενδιαφέρον το κορυφαίο πανεπιστήμιο ΜΙΤ ενώ πρόσφατα έλαβε τον Έπαινο Νεανικής Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητας από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας “Κούρος” σε μία ξεχωριστή απονομή, που έγινε για να τιμηθεί η δημιουργικότητά του.

Χατζής

Το δεύτερο, νέο, πρόσωπο είναι η εξίσου 16χρονη μαθήτρια στην Καβάλα, Σταυρούλα Τσολακίδου, φερόμενη και ως νεαρή βασίλισσα του σκακιού. Πρόκειται για ένα κορίτσι – παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στο σκάκι, όπου έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα. Το πρώτο της χρυσό μετάλλιο ήταν το 2013, σε ηλικία 13 ετών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων μέχρι 14 ετών, ενώ η δεύτερή της πρωτιά ήταν το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων μέχρι 16 ετών. Στο τρίτο παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου έλαβε μέρος και πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, η Σταυρούλα κατέκτησε την πρώτη θέση, με 9 βαθμούς σε 11 αγώνες (8 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα)και αναδείχθηκε για Τρίτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων μέχρι.

Ξεκίνησε να παίζει σκάκι σε ηλικία 8 ετών, μαζί με τη 12χρονη,τότε, αδελφή της Μαρία, μελετώντας παρτίδες και στρατηγικές που έβρισκε και έκοβε καθημερινά ο πατέρας της από τις εφημερίδες. Θέλει να συνεχίσει και επαγγελματικά το σκάκι μέχρι να γίνει και προπονήτρια. Ωστόσο, δε λέει όχι σε κάποιο πτυχίο, εφόσον στο σχολείο της αρέσουν η βιολογία και τα μαθηματικά.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής “Φάροι” διαρκεί 50 λεπτά και προβάλλεται στο στο COSMOTE HISTORY κάθε Κυριακή βράδυ στις 23.00, ενώ κάθε Τετάρτη στις 17.00 πραγματοποιείται η δεύτερη προβολή.

Η σειρά θα είναι διαθέσιμη και on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της COSMOTE TV.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑