Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 21st, 2017 | by fileto

0

Τμήματα του λιμανιού έδωσε στον δήμο Καβάλας ο Κουρουμπλής

Την παραχώρηση στο δήμο έντεκα στρεμμάτων στη χερσαία λιμενική ζώνη της Καβάλας και τη συνηγόρηση του Υπουργείου Ναυτιλίας προς το Υπουργείο Οικονομικων για παραχώρηση  ενός κτιρίου εμβαδού 1.300 τ.μ. ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, τον αντιπεριφερειάρχη, τους βουλευτές, τον πρόεδρο του ΟΛΚ και τον λιμενάρχη.

 

Ειδικότερα, στο Δήμο Καβάλας παραχωρούνται η έκταση του καρνάγιου (καλαφατιά), το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου Φαλήρου και το κτίριο των αποθηκών (πίσω από το τελωνείο) εντός των ορίων του επιβατικού λιμένα «Απόστολος Παύλος».

 

Με την απόφαση αυτή ένα κεφάλαιο από τα διαχρονικά και δίκαια αιτήματα μας κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυόμισι χρόνια αγώνων, προσπαθειών, αμέτρητων ωρών εργασίας, πολλών ταξιδιών δικαιώνονται. Με πίστη και πειθώ, ένα από τα αιτήματα μας βρήκε ανταπόκριση. Κομβικό ρόλο στην επιτυχή αυτή έκβαση διαδραμάτισε αναμφισβήτητα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Απομένουν πλέον οι τυπικές διαδικασίες ώστε να  αποδοθούν στον καβαλιώτικο λαό – εκεί όπου ανήκουν – οι εκτάσεις.

 

Ο υπουργός, που απάντησε στο θερμό καλωσόρισμα της δημάρχου με το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «ξύπνημα γαλανό μεσ’ στην πηγή της μέρας», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη που επιτεύχθηκε και που είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

Η δήμαρχος στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν με τον υπουργό τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «τα όσα σήμερα ανακοινώνετε αποτελούν σίγουρα πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή όμως αποτελούν πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά και αποτέλεσμα διαβούλευσης και πιέσεων του Δήμου Καβάλας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας ως Δημοτική Αρχή είχαμε άριστη συνεργασία και με τον πρώην υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον προκάτοχό σας τον κ. Δρίτσα, τον νυν υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα όταν ακόμα ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και βέβαια μαζί σας, που προσφέρατε κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη».

 

«Η Καβάλα», συνέχισε η κ. Τσανάκα, «είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και τη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Αναπνέει από αυτήν αλλά και το λιμάνι υπάρχει γιατί υπάρχει η πόλη  Θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό,  ότι εδώ  σε αυτό τον τόπο έφτασε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ήταν η αφετηρία μιας πορείας που άλλαξε την μοίρα της Ευρώπης, ήταν η αρχή του Χριστιανισμού. Τόπος συνάντησης λαών και πολιτισμών διαχρονικά η Νεάπολις, η Χριστούπολις, η σημερινή Καβάλα. Μήλον της έριδος εχθρών αλλά και συμμάχων, στα νεώτερα ιστορικά χρόνια.

Ήταν όμως και η αρχή για μια νέα ζωή για χιλιάδες Έλληνες της Ανατολής που βρήκαν εδώ στοργικό καταφύγιο μετά από μια ανείπωτη για το Έθνος καταστροφή. Η απαρχή αυτή της  συνεργασίας θα είναι μια νέα σημαντική αφετηρία για το μέλλον και την πρόοδο της Καβάλας. Σας καλωσορίζω, την πόλη των ανοιχτών οριζόντων, στην πόλη της θάλασσας,  της δημιουργίας και του πολιτισμού» .

 

Από την μεριά του ο υπουργός  χαρακτήρισε τη στάση της δημάρχου ως έκφραση πολιτικής γενναιότητας καθώς αναγνωρίζει την προσφορά άλλων ανθρώπων κάτι που όπως είπε με νόημα δε συνηθίζουν οι πολιτικοί. Χαρακτήρισε άριστη και αποδοτική την μέχρι σήμερα συνεργασία που είχε με τη δήμαρχο από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών.

 

Ο κ. Κουρουμπλής εξήρε τη στάση και τη συμπεριφορά των κατοίκων της Καβάλας και όλων των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος λέγοντας χαρακτηριστικά «οι συμπεριφορές αυτές φανερώνουν την ποιότητα του Ελληνικού λαού».

 

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο συναντήθηκε με εκπρόσωπους των συμβασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καβάλας οι οποίοι εξέφρασαν τα  παράπονά τους για την έντονη άρνηση του επιτρόπου του Εκλεκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) στην Καβάλα να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής τους.

 

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων, ωστόσο κάποιοι επίτροποι του Ε.Σ.  αρνούνται να τη νομιμοποιήσουν. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι ν’ αφεθούν στην τύχη τους και δεσμεύτηκε για το όσο το δυνατόν πιο σύντομη εξεύρεση οριστικής λύσης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑