Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 23rd, 2017 | by fileto

0

Τουρκία και ΜΟΗΑ ενδιαφέρονται για το καμμένο Τέμενος

Παρέμβαση για το τέμενος Βαγιαζήτ έκανε η Τουρκία μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών της ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του μνημείου που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε του τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει την πρόθεση να συμβάλει με «όλα τα μέσα» στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του μνημείου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα».

Στην ίδια ανακοινωση που εστάλη στην Αθήνα, η Άγκυρα σημειώνει πως «Η κοινή αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε από κοινού την πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία και την Ελλάδα επίσης αντικατοπτρίζεται στα έγγραφα που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (HLCC) ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Πάντως, 24 ώρες μετά την τραγωδία η εικόνα του τεμένους είναι αποκαρδιωτική, αφού μπορεί οι πυροσβέστες να κατάφεραν να «κρατήσουν όρθιο», όμως το τι σώθηκε τελικά από το τέμενος είναι πολύ σχετικό.

Το τέμενος Βαγιαζήτ δεν ήταν σημαντικό μόνο λόγω του επιβλητικού μεγέθους του (καταλαμβάνει περίπου ένα στρέμμα) αλλά κυρίως λόγω της σπάνιας αρχιτεκτονικής της οροφής του η οποία εξωτερικά είναι πυραμίδα, αλλά εσωτερικά είχε έναν τεράστιο θόλο κατασκευασμένο από συναρμοσμένα ξύλα με μία σπάνια τεχνική. Όμως λόγω της φωτιάς η οροφή κατέρρευσε.

Επιπλέον, στο εσωτερικό του υπήρχε μία τοιχογραφία – παράσταση της «Ουράνιας Πόλης» (σ.σ. πρόκειται για τον «παράδεισο» του Ισλάμ), η οποία είναι σπανιότατη καθώς η ισλαμική θρησκεία είναι ανεικονική. Ουδείς προς το παρόν γνωρίζει την τύχη της αυτής της τοιχογραφίας και το μέγεθος της καταστροφής στο σύνολό του θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες οπότε και θα είναι εφικτή η πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου που χρονολογείται στον 14ο αιώνα.

Εκφράζει βαθύτατη οδύνη το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι για το Τέμενος Βαγιαζήτ

Με μια ανακοίνωσή του το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι (ΜΟΗΑ) εκφράζει βαθύτατη οδύνη για την καταστροφική πυρκαγιά στο επιβλητικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο του Νομού Έβρου.

Η ανακοίνωση τονίζει από το Κέντρο της Καβάλας, ότι «ένα μοναδικό μνημείο πρώϊμης οθωμανικής αρχιτεκτονικής στο γύρισμα του 14ου/15ου αι. που δέσποζε για αιώνες στην πόλη και την κοιλάδα του Έβρου, ανάμνηση μια σημαντικής μεταβατικής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας και έργο ανθρώπινης διάνοιας, στέκει πια βαριά τραυματισμένο».

Και συνεχίζει: «Η Ελληνική πολιτεία, αν και φέρει βαρύτατες ευθύνες, είναι η μόνη αρμόδια να διερευνήσει και να αποφανθεί για τα αίτια του συμβάντος. Η ίδια άλλωστε φέρει και την αποκλειστική ευθύνη ανάταξης του μνημείου.

Το ΜΟΗΑ, όπως και άλλοι επιστημονικοί φορείς και ιδρύματα, αλλά και προσωπικότητες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι στη διάθεση της πολιτείας, πρόθυμοι αρωγοί και συμπαραστάτες, αλλά και αυστηροί κριτές για καθυστερήσεις, αβελτηρίες, αναβολές και παραλείψεις, ηθελημένες ή μη.

Η περιοχή, σημείο συνάντησης πολιτισμών, με πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα από διάφορες περιόδους δεν μπορεί να στερηθεί επί μακρόν το μνημείο, αναστηλωμένο και προστατευμένο. Το γεγονός δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κανέναν για αλλότριους σκοπούς και απόκρυφες προθέσεις.

Το ΜΟΗΑ, με προγραμματικές θέσεις ισότιμης προβολής της «άλλης κληρονομιάς» και του διαπολιτισμικού διαλόγου και επικοινωνίας, θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αποκατάστασης του μνημείου».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑