Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 31st, 2017 | by fileto

0

Με εκδηλώσεις μνήμης των Εβραίων απαντά η Τσανάκα

Ακόμη ένα χτύπημα στην κοινωνία της Καβάλας αποτελεί ο βανδαλισμός και το σπάσιμο με βαριοπούλα ή άλλο εργαλείο του μνημείου των Εβραίων της Καβάλας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα των κρεματορίων της Πολωνίας από τους ναζί.

Από την πλευρά της δημάρχου Καβάλας σύμφωνα με δηλώσεις της θέλοντας να προλάβει την κριτική από μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας αμέσως επισκέφθηκε το βανδαλισμένο μνημείο και εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας το γεγονός, πράγμα που αναγνώρισε και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης προς τιμήν των 1.484 Εβραίων της Καβάλας, αλλά και της πάλαι ποτέ κραταιάς Εβραϊκής Κοινότητας των Καβαλιωτών Εβραίων στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Όσον αφορά τους δράστες της βαρβαρότητας κατά του μνημείου ο δήμος Καβάλας έχει καταθέσει μήνυση κατ’  αγνώστων και η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα.

Η αστυνομία προσπαθεί από υλικό που έχουν καταγράψει πιθανόν κάμερες που είναι τοποθετημένες στην περιοχή σε καταστήματα (σε απόσταση αναπνοής υπάρχει και είσοδος τράπεζας), αλλά και από πιθανούς αυτόπτες μάρτυρες να συγκεντρώσει υλικό που θα την οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ή των υπευθύνων του βανδαλισμού.

Η δήμαρχος σχετικά με την ταυτότητα του ή των δραστών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες πράξεις δεν εκφράζουν την πλειονότητα των κατοίκων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία τόσο της ΧΑ όσο και ακροδεξιών οργανώσεων και ομάδων είναι μάλλον ασθενική στην πόλη της Καβάλας.

Βέβαια πάντα υπάρχει στην σκέψη πολλών και ενδεχόμενη διασύνδεση με τις σφαγές κόσερ που ήταν να γίνουν σε σφαγείο της περιοχής και τελικά αποφεύχθηκαν.

Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η άμεση αντίδραση και η στάση της δημάρχου Καβάλας αποτέλεσε ηθική δικαίωση για το ΚΙΣΕ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας), το οποίο έχει θορυβηθεί καθώς εντός μιας εβδομάδας σημειώθηκαν βανδαλισμοί στα μνημεία της Καβάλας και της Άρτας, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου είχε βεβηλωθεί και το μνημείο στην Αθήνα.

Στην Άρτα, μάλιστα, τα λουλούδια από τα στεφάνια ήταν ακόμη φρέσκα, καθώς η εκδήλωση είχε γίνει στις 23 Μαρτίου.

Η εκδήλωση αναφερόταν στο βράδυ της 24ης Μαρτίου 1944, παραμονή της αργίας του Σαββάτου, που οι ναζί απαίτησαν από τους περίπου 380 Ρωμανιώτες Εβραίους της πόλης να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους σε είκοσι λεπτά. Προορισμός τους ήταν το Άουσβιτς.

Σύμφωνα με το ΚΙΣΕ η εκδήλωση, που έγινε για πρώτη φορά, αντανακλά το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Ηπειρωτών για αυτή την πτυχή της Ιστορίας. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα το φως της ημέρας αποκάλυψε ένα μνημείο βαμμένο με έντονα χρώματα, γκράφιτι και προσβλητικά συνθήματα. «Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται ακόμη και από τους νεκρούς Εβραίους συμπολίτες τους!» σχολίασε το ΚΙΣΕ στις 29 Μαρτίου μετά το γεγονός, στο οποίο αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Καβάλας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑