Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 20th, 2017 | by fileto

0

Βεντέτα Παναγιωτόπουλου – Μορφίδη για την εξεταστική για την υγεία

Ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με τα όσα ελέχθησαν από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Μορφίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ θράσος μου αποδίδει ο αγαπητός συνάδελφος Κώστας Μορφίδης, επειδή τόλμησα να ισχυριστώ ότι η σύσταση των Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών που μεθοδεύει η κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στη διερεύνηση της αλήθειας σε μια σειρά από υποθέσεις του δημοσίου βίου με έντονη οσμή σκανδάλων, αλλά γίνεται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα που αυτή η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει στα δύο χρόνια που κυβερνά τον τόπο.

Προ ημερών, μου έθεσε 16 (!) ερωτήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα κακοδιαχείρισης στο χώρο της υγείας, αναπαράγοντας, προφανώς, τα «σκονάκια» που του έδωσαν από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης (ήτοι το μόνο κομμάτι της κυβερνητικής μηχανής που βγάζει δουλειά).

Θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω σε κάποια ζητήματα ουσίας που άλλωστε έθιξα και κατά την τοποθέτησή μου από το βήμα της Βουλής στη σχετική συζήτηση.

Συμφωνώ απολύτως με τον συνάδελφο ότι υπάρχει πολλή και διαχρονική κακοδιαχείριση στο χώρο της υγείας. Γι’ αυτό το λόγο η ΝΔ ζήτησε με την πρότασή της να διερευνηθεί ακόμα μεγαλύτερη περίοδος θητείας πολλών κυβερνήσεων, από το 1996 μέχρι και την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σημίτη ανέλαβε το 1996. Προς τι άραγε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει η έρευνα από το 1997, αρκετά αφότου είχε ξεκινήσει η θητεία της κυβέρνησης Σημίτη;

Η απάντηση δόθηκε στη Βουλή. Από το 1996 έως το 1997 Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας στο Υπουργείο Υγείας διατελούσε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και διατελέσας Υπουργός Υγείας και το διάστημα 2015-2016. Κατά τον αγαπητό συνάδελφο με τα πολλά ερωτήματα, σκόπιμο είναι η θητεία Κουρουμπλή στο Υπουργείο Υγείας να μην ερευνηθεί, ακόμα και όταν αυτός διατελούσε μέλος του «παλιού πολιτικού συστήματος», όντας του ΠΑΣΟΚ.

Φρονώ ότι αυτή η αυθαίρετη οριοθέτηση της περιόδου έρευνας, έτσι ώστε να ελέγχονται όλοι, εκτός από «τους δικούς μας», δεν δείχνει ειλικρινή πρόθεση ως προς την πλήρη διερεύνηση της κακοδιαχείρισης στην υγεία. Άλλωστε το 2015 συνιστά το μοναδικό έτος από τη ψήφιση του σχετικού νόμου, όπου δεν εκδόθηκε ποτέ το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, με αποτέλεσμα να παραμείνουν σε ισχύ ακριβά φάρμακα των οποίων η πατέντα είχε λήξει, χωρίς αυτά να αντικατασταθούν από τα φθηνότερα γενόσημα, αφού έλειπε το ως άνω Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Δεν ωφελήθηκαν από αυτήν την κραυγαλέα παράλειψη συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρίες; Δεν πρέπει να διερευνηθεί κι αυτό το ζήτημα; Αυτά τα δύο ερωτήματα παρέλειψε να τα θίξει, μαζί με τα υπόλοιπα 16 ο καλός συνάδελφος. Του τα επισυνάπτω, μήπως και τα προσθέσει στο ερωτηματολόγιο/υπόμνημά του;

Η εμπειρία δείχνει ότι Εξεταστικές Επιτροπές που τρέχουν παράλληλα με τη διερεύνηση συναφών υποθέσεων από την τακτική δικαιοσύνη, πολλές φορές καθυστερούν και παρακωλύουν αυτό ακριβώς το έργο της τακτικής δικαιοσύνης. Η τακτική δικαιοσύνη έχει ερευνήσει και συνεχίζει να ερευνά αρκετές υποθέσεις κακοδιαχείρισης στο χώρο της Υγείας – εδώ και αρκετά χρόνια, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε ουκ ολίγα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Η διαδικασία συνεχίζεται, ανεξάρτητα από τη σύσταση οποιασδήποτε Εξεταστικής Επιτροπής στο Κοινοβούλιο, και παράγει αποτελέσματα στο πλαίσιο της δικονομικά προβλεπόμενης μυστικότητας της διαδικασίας, χωρίς φανφάρες και εντυπώσεις. Ακριβώς, όπως δεν θα το ήθελε, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές – μέλη της Εξεταστικής που μεταφέρουν στις εργασίες της Επιτροπής το στίγμα του κόμματος, με το οποίο πολιτεύονται, δεν είναι και οι πλέον αντικειμενικοί κριτές, όταν απέναντί τους έχουν εξεταζόμενα πολιτικά πρόσωπα. Εκ των πραγμάτων, η Εξεταστική Επιτροπή μεταλλάσσεται από όργανο εξεύρεσης της αλήθειας σε μια πολύπλοκη υπόθεση, σε εργαλείο παραγωγής εντυπώσεων και πίεσης πολιτικών αντιπάλων από την κυβερνητική πλειοψηφία που αποτελεί και την πλειοψηφία στη σύνθεση της Επιτροπής. Τα σχετικά πορίσματα αποδεικνύουν το ατελέσφορο της διαδικασίας αυτής. Η εμπειρία του παρελθόντος αυτό έχει δείξει, δυστυχώς.

Ανέδειξα τα παραπάνω σημεία, χωρίς περιστροφές κατά την τοποθέτησή μου στη Βουλή των Ελλήνων. Ως Νέα Δημοκρατία ζητήσαμε να ερευνηθούν ΟΛΑ ΤΩΡΑ –ακόμα περισσότερα από αυτά που ζήτησε να ερευνηθούν η κυβερνητική πλειοψηφία. Και δήλωσα απερίφραστα ότι όπου βρεθούν ευθύνες πολιτικού προσώπου, πρώτοι εμείς θα απαιτήσουμε να υποστεί τις συνέπειες. Ο αγαπητός συνάδελφος, μάλλον δεν το κατάλαβε.

Συνεπώς, δεν έχω καμία αντίρρηση να ερευνηθεί το κόστος της λαπαροσκόπησης και όλα αυτά που βάζει στο τραπέζι της συζήτησης με τα ερωτήματά του ο αγαπητός συνάδελφος. Εάν, όμως, δεν διερευνηθούν τα παραπάνω και στο διάστημα της πρώτης θητείας  Κουρουμπλή στο Υπουργείο Υγείας και στο διάστημα της κυβερνητικής του θητείας ΣΥΡΙΖΑ, η έρευνα θα είναι περιορισμένη, και ως εκ τούτου στοχευμένη. Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική σκοπιμότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την ώρα που η χώρα καταρρέει από την ανικανότητα της κυβέρνησης είναι προφανές ότι τους βολεύει ο κόσμος να ασχολείται όχι με τα χάλια τους, αλλά με τις διαρροές και τις ειδήσεις που καθημερινά θα προκύπτουν από τις Εξεταστικές. Όχι με το αβέβαιο και ζοφερό μέλλον, αλλά με το επιλεκτικά προκαθορισμένο παρελθόν. Κι αυτό, αγαπητέ συνάδελφε είναι θράσος και υποκρισία μαζί».

Το video της ομιλίας του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών Υγείας είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Βουλευτή ->  https://www.youtube.com/watch?v=uxj2FvxHZkM, το δε κείμενο παρατίθεται παρακάτω:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι Μεγάλη Τετάρτη και είμαστε εδώ στο ίδιο βαρετό πλέον έργο θεατές. Τεχνάσματα εντυπωσιασμών και αντιπερισπασμών, για να μην ασχολείται ο λαός ή μάλλον για να ασχολείται λιγότερο.

Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ασχολείται πολύ με τις θλιβερές επιδόσεις της Κυβέρνησης, με την κατάρρευση της οικονομίας από ένα μείγμα υπερφορολόγησης και ιδεοληψίας, που έχουν νεκρώσει τα πάντα στην αγορά, με την αξιολόγηση, που αντί για το τέλος της λιτότητας μάλλον φέρνει την αρχή τετάρτου μνημονίου, με τη χειροτέρευση σε όλα και στην Υγεία.

Θυμίζω ότι πέρυσι τέτοιες ημέρες ακούγαμε ότι μετά το Πάσχα φτάνει η ανάπτυξη. Τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός υποσχόταν «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», δηλαδή, μετά το 2018, αλλά 3,6 δισεκατομμύρια θα τα υλοποιήσουν οι άλλοι. Μαγκιά. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Πρωθυπουργός όριζε το τέλος συμφωνίας ως το αργότερο στα μέσα του 2018 και τι προέκυψε; Ένα νέο μνημόνιο στην ουσία χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με μέτρα.

«Κόκκινες γραμμές»; Αφήστε καλύτερα. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα, και καμία πρόβλεψη για ελάφρυνση χρέους, και μείωση συντάξεων, και μείωση αφορολόγητου και νομοθέτηση για το 2019 και 2020, και διατήρηση στόχου πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, όλα μέσα.

Γιατί η μόνη σοβαρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης που κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι για να πείσετε το δικό σας εσωτερικό ακροατήριο. Γι’ αυτό και έρχεστε να συζητήσετε τη συμφωνία πρώτα στο κομματικό σας όργανο και μετά στη Βουλή. Γιατί πώς θα έρθει στη Βουλή το πακέτο αν δεν πειστεί πρώτα ο κ. Φίλης; Πώς να παλέψεις, λοιπόν, αυτό το θλιβερό ναυάγιο όταν δεν έχεις τι να κάνεις ή δεν έχεις κάνει ούτε αυτά που έπρεπε να έχεις κάνει;

Θυμίζω τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Υγείας, τον Μάρτιο του 2015 να μιλάει για χιλιάδες προσλήψεις. Πόσες έγιναν άραγε από αυτές στον χώρο της Υγείας; Προηγούνται άλλου τύπου προσλήψεις. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, τότε κάνεις εξεταστικές όχι για να ελέγξεις τα πάντα, αλλά για να ελέγξεις τους άλλους. Όχι για την ανακάλυψη όλης της αλήθειας, αλλά για την άσκηση πίεσης στους πολιτικούς σου αντιπάλους και την απόπειρα αποπροσανατολισμού στην κοινωνία.

Κάποτε, στο παρελθόν, με αφορμή τη συχνή και σκόπιμη άσκηση από μέρους κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών του δικαιώματος να προτείνουν εξεταστικές επιτροπές γινόταν λόγος για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Τώρα το μοτίβο άλλαξε, θα έπρεπε να κάνουμε λόγο για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι έχοντες υποτίθεται το ηθικό πλεονέκτημα καταγγέλλουν με ιερή αγανάκτηση και σε κάθε ευκαιρία -ιδού μια ακόμα ευκαιρία- το παλιό σύστημα, προσδιορίζουν εαυτούς ως το νέο και άφθαρτο και οριοθετούν αυθαίρετα την περίοδο ελέγχου της Επιτροπής έτσι ώστε αυτή να περιλαμβάνει όλους εκτός από τους ίδιους.

Και μια και τα βαφτίσια είναι της μόδας αυτές τις ημέρες επιτρέψτε μου να κάνω και εγώ μία «βάπτιση». Θα ήθελα να ονομάσω αυτή την Εξεταστική «Εξεταστική παρ’ ολίγον και ο κ. Κουρουμπλής». Διότι για εσάς η διερευνητική περίοδος πρέπει να ξεκινήσει όταν ο συγκεκριμένος σταματάει από το Υπουργείο Υγείας ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας ΠΑΣΟΚ, και πρέπει να σταματήσει αμέσως πριν ο συγκεκριμένος επανέλθει στο Υπουργείο Υγείας, ως Υπουργός Υγείας ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά, αναβαπτισθείς ως νέος και άφθαρτος, πριν από το εν ενεργεία δίδυμο βέβαια!

Γιατί το κάνετε αυτό; Αναρωτιέμαι. Ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής προς τιμήν του δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση να ελεγχθούν και η περίοδος της δικής του θητείας στο Υπουργείο. Άλλωστε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας ήταν τότε, όταν η Πρόνοια υπαγόταν στο Υπουργείο Υγείας, πιθανόν να ασκούσε κάποια πολιτική επιρροή, αλλά δεν συμμετείχε ή δεν υπέγραφε τις αποφάσεις τότε στον χώρο της Υγείας. Γιατί το κάνετε αυτό, λοιπόν;

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, προμηθευτές, παίκτες στον χώρο της Υγείας, όσοι ενέχονται ενδεχομένως σε υποθέσεις που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη αυτήν τη στιγμή, με αντικείμενο που όντως πρέπει να διερευνήσουμε, δεν έρχονται και φεύγουν μαζί με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Γιατί, λοιπόν, να είναι κάποιοι μέσα και κάποιοι απ’ έξω; Ρωτάω.

Και δίνω και την απάντηση: Πρώτον, γιατί, κατά τη λογική σας, πρέπει να ελεγχθούν μόνον οι άλλοι, δηλαδή οι πολιτικοί αντίπαλοι. Και δεύτερον, γιατί αν ελεγχθούν όλοι, δηλαδή και οι δικοί σας, κύριοι της Κυβέρνησης, τότε θα προκύψουν και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα προς διερεύνηση: Όχι μόνο, για παράδειγμα, η σκανδαλώδης παράλειψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει δελτίο τιμών το 2015, παράλειψη που ως ουσιαστικό αποτέλεσμα είχε οφέλη από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες με φάρμακα των οποίων η πατέντα έληγε εντός του 2015 και επομένως έπρεπε να επιλεγούν άλλα φθηνότερα πλην, όμως, δεν επελέγησαν και παρέμειναν τα ίδια, με ληγμένη πατέντα, αλλά και μία άλλη υπόθεση της οποίας ο φάκελος της δικογραφίας έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, διότι σε αυτήν διασταυρώθηκαν τα στοιχεία του φακέλου με τα ονόματα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας.

Πρόκειται βέβαια για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κατόπιν ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για την οποία ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε συγκεκριμένα μόνο πρόσωπα. Γιατί λοιπόν να μην ελεγχθεί αυτή η υπόθεση; Δεν άπτεται του χώρου της Υγείας;

Η δική μας πρόταση, κυρίες και κύριοι, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, λέει να εξεταστούν όλα τώρα, και το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά και η φαρμακευτική δαπάνη και οι προμήθειες ιατροτεχνολογικού υλικού και η Novartis, αιτία –θυμίζω- της παραίτησης της Εισαγγελέως Διαφθοράς προ ημερών, με βαριές καταγγελίες για απόπειρα παρεμπόδισης του έργου της. Να ελεγχθούν όλα, να τα εξετάσουμε όλα και αν προκύψουν ευθύνες, όπου προκύψουν, να τις αποδώσουμε εκεί που πρέπει και οι υπεύθυνοι να υποστούν τις συνέπειες βεβαίως. Όμως να τα εξετάσουμε όλα, όχι μόνο ό,τι σας βολεύει. Γιατί αν εξετάσουμε μόνο ό,τι σας βολεύει, απαξιώνετε στην πράξη ό,τι επιζητείτε με τόσο ζήλο στα λόγια, δηλαδή τη διερεύνηση της αλήθειας, και κατ’ αυτόν τον τρόπο, κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πολύ φοβούμαι ότι για μια ακόμη φορά -έχουμε χάσει τον λογαριασμό- αποδεικνύεστε κατώτεροι των περιστάσεων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑