Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 30th, 2017 | by fileto

0

Ετοιμασίες για την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Προκοπίου

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην κοινωνία μας μεσημέρι του Σαββάτου όταν έγινε γνωστό ότι τραγικό θάνατο βρήκε, σε ηλικία 78 ετών ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος.

Ο μακαριστός Ποιμενάρχης που επί 43 χρόνια ήταν ο τιμονιέρης της τοπικής μας εκκλησίας βρέθηκε πνιγμένος στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου, μπροστά από τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, από τον διάκο που έσπευσε να τον συναντήσει για το μεσημεριανό φαγητό.

Το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00. Ο μητροπολίτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, αλλά ήταν ήδη αργά. Η σορός του μεταφέρθηκε από την Θάσο στην Καβάλα και από εκεί στην Κομοτηνή για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος: «Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα (Σάββατο), η Λιμενική Αρχή Θάσου από το Κέντρο Υγείας Πρίνου ότι, 78χρονος, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από την θαλάσσια περιοχή “Σκάλας Καλλιράχης” ν. Θάσου.

Άμεσα στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβη στο Κέντρο Υγείας Πρίνου όπου είχε διακομισθεί ο ανωτέρω και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πρόκειται για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο.

Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μητροπολίτης υπέστη καρδιακή ανακοπή, ενώ κολυμπούσε στην παραλία, όπως έκανε πάντα το καλοκαίρι όταν επισκεπτόταν τις κατασκηνώσεις που διατηρεί και λειτουργεί η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ξεκλέβοντας λίγες στιγμές χαλάρωσης από τα καθήκοντά του.

Η Ιερά Σύνοδος έχει ήδη ορίσει ως τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, ως τον αρχαιότερο από τους όμορους επισκόπους, (χειροτονήθηκε το 1995), ενώ υπήρχαν και πληροφορίες ότι υπήρχε δυνατότητα χρέη τοποτηρητή να αναλάβει και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Πάντως ο Παντελεήμων σε δηλώσεις του τόνισε ότι και ο ίδιος θήτευσε επί της Ποιμαντορίας του Προκοπίου στην μητρόπολη Φ.Ν.Θ και από αυτήν έφυγε ως ανώτερος κληρικός στην Ξάνθη και μετά χειροτονήθηκε επίσκοπός της!

Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος που γεννήθηκε το 1939 στη Χίο και ήρθε ως μητροπολίτης στην Καβάλα το 1974, συμπλήρωσε 41 χρόνια επισκοπικής ποιμαντορίας στην Ιερά Μητρόπολη δίνοντας με την παρουσία του δυναμισμό και δημιουργώντας ένα μεγάλο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μητροπολίτης Προκόπιος μετά τον Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ (24-11-1968) ήταν κατά πρεσβεία χειροτονίας δεύτερος στον κατάλογο των ιεραρχών της εκκλησίας της Ελλάδος.

Είχε χειροτονηθεί και εγκατασταθεί στην Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου στις 25-5-1974.

 

Τριήμερο πένθος για την Καβάλα

Όλη την Κυριακή (χθες) οι καμπάνες των ιερών ναών της επισκοπής σε Καβάλα, Νέστο και Θάσο χτυπούσαν πένθιμα, δίνοντας μια ατμόσφαιρα λύπης για τον θάνατο του μακαριστού κυρού Προκοπίου!

Από χθες στις 6 το απόγευμα Κυριακής που μεταφέρθηκε το σκήνωμα του μακαριστού Προκοπίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα, οι Καβαλιώτες σχημάτισαν ουρές για να προσκυνήσουν και να αποχειρετήσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τον σεπτό μας Ιεράρχη.

Μετά από σύσκεψη που έγινε με εκκλησιαστικούς και τοπικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσία του μητροπολίτη και τοποτηρητή βάση του Καταστατικού της Εκκλησίας, μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα αποφασίστηκε να εκτεθεί το σκήνωμα του μακαριστού Προκοπίου στον Καθεδρικό Ναό ο οποίος ήταν ανοιχτός όλο το βράδυ, να γίνει σήμερα το πρωί Θεία Λειτουργία και μετά το μεσημέρι στις 12 να ψαλλεί η εξόδιος ακουλουθία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και πλήθους αρχιερέων και κληρικών.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της σωρού, με το δρομολόγιο να είναι αυτό που ακολουθείται κάθε χρόνο κατά τη λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου Παύλου (διαμέσου της οδού Ομονοίας ως το σημείο που πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Καβάλα ο “Απόστολος των Εθνών”).

Από εκεί η σωρός θα μεταφερθεί στην παραλιακή λεωφόρο, από όπου και θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή με προορισμό την Ιερά Μονή Αγίου Σίλα.

Στον Άγιο Σίλα στο προαύλιό του είχε αφήσει την επιθυμία να ταφεί όσο ήταν εν ζωή ο κυρός Προκόπιος, ένα σημείο για το οποίο έτρεφε μεγάλη αγάπη και του είχε ιδιαίτερη αδυναμία!

Πέραν αυτού τονίστηκε ότι πέρα από τα στεφάνια που θα αποδώσουν το προσωπικό της Ιεράς Μητροπόλεως, της Οικογενείας του, του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας οι πολίτες και οι φορείς καλό θα είναι να καταθέσουν αντί στεφάνου ποσό σε κοινωνικούς φορείς της πόλης και της περιοχής μας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑