Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 31st, 2017 | by fileto

0

Κηδεύτηκε στον Άγιο Σίλα ο μακαριστός Προκόπιος

Με μοναδική λαμπρότητα και με πάνδημο αποχαιρετισμό η Καβάλα αλλά και όλες οι κοινότητες της περιοχής που αγκαλιάζει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αποχαιρέτησαν τον Ποιμενάρχη που επί 43 χρόνια ποίμανε και νουθέτησε με τον λόγο του ο μακαριστός κυρός Προκόπιος.

Από το μπαλκόνι του Αγίου Σίλα, θα σκέπει την πόλη, τον κάμπο των Φιλίππων και του Νέστου, την Θάσο που αγάπησε και υπηρέτησε πιστά επί 43 ολόκληρα χρόνια…

Από χθες το απόγευμα εκεί αναπαύεται ο μακαριστός Προκόπιος.

Η ξαφνικός θάνατός του το μεσημέρι του Σαββάτου γέμισε με θλίψη το χριστεπώνυμο πλήθος που τον γνώρισε και που πορεύθηκε μαζί του.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12 ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και ακολούθησε η περιφορά του σκηνώματός του στους δρόμους της Καβάλας από τον Άγιο Παύλο μέσω Ομονοίας και Πλατείας Ελευθερίας στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και από εκεί με πομπή στο σημείο ταφής που ο ίδιος επέλεξε στο προαύλιο της Ιεράς Μονής Αγίου Σίλα.

Είχε προηγηθεί ολονυχτία από το απόγευμα της Κυριακής, με λαϊκό προσκύνημα, στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν στον ναό του Αποστόλου Παύλου για να τον αποχαιρετήσουν.

Από την είδηση της κοιμήσεως και μετά, εκδόθηκαν δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα από φορείς, συλλόγους και πολίτες.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας, ενώ στην ωραία πύλη ήταν πέραν του Ιερωνύμου ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων που είναι και τοποτηρητής της μητροπόλεώς μας μέχρι την χειροτονία νέου μητροπολίτου.

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος (ο οποίος συνδέονταν με μακρά φιλιά με τον εκλιπόντα Μητροπολίτη), ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο ανιψιός του μακαριστού Μητροπολίτου Μιχάλης Πατσέας, ο οποίος με ιδιαίτερα θερμά λόγια αποχαιρέτισε το θείο του υπογραμμίζοντας ότι άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στη θάλασσα που τόσο πολύ αγαπούσε και θυμήθηκε τα χρόνια που μαζί κολυμπούσαν στην παραλία των Αμμολόφων και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

Τιμητικό στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές σε όλη την τελετή της εκφοράς από την έξοδο του σκηνώματος από τον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου μέχρι και στο σημείο ταφής του μακαριστού Προκοπίου στον Άγιο Σίλα, ενώ τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής με παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους αλλά και η φιλαρμονική του δήμου προπορεύονταν της νεκροφόρας, την οποία συνόδευαν ιερείς της μητροπόλεως, οι αρχές του τόπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, μητροπολίτες και πλήθος λαού.

προκόπιος κηδεια

Σφράγισμα του κτηρίου της μητροπόλεως και οι διεκδικητές της έδρας

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου για να συζητηθούν μεταξύ του τοποτηρητή της μητροπόλεως, των συνεργατών του μεταστάντος μακαριστού Προκοπίου και των τοπικών αρχών τα διαδικαστικά της εκφοράς και της εξοδίου ακολουθίας, με εντολή Εισαγγελέα το μητροπολιτικό μέγαρο επί της οδού Μητροπόλεως σφραγίστηκε και θα ανοίξει με την χειροτονία του νέου μητροπολίτη. Αυτό γίνεται για να διαφυλαχθούν τα κειμήλια και τα προσωπικά είδη του μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και ότι φυλάσσεται μέσα στο κτήριο. Το ίδιο έγινε και στο Επισκοπείο Θάσου!

Τώρα όσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται για την μητρόπολη Φ.Ν.& Θ. είναι τρεις Αρχιμανδρίτες.

  • ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Ειρηναίος Λαφτσής (που έχει και την ευλογία όπως λέγεται του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη)
  • ο Πρωτοσύγκελλος τις Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Συμεών Βολιώτης (με την ευλογία του Μακαριοτάτου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) και
  • ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, Αχίλλιος Τσούτσουρας.

Η χειροτονία και ενθρόνιση θα γίνει μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑