Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 1st, 2017 | by fileto

0

Από το κινητό θα μαθαίνεις που έχει φρέσκο ψάρι στην Καβάλα

Καλοκαίρι, θάλασσα, ταβέρνα δίπλα στο κύμα, καΐκια που γυρίζουν για να δέσουν στο λιμάνι με την ψαριά τους. Τα παραπάνω είναι εικόνες που έχουν οι περισσότεροι κάνοντας διακοπές στην Καβάλα.

Ο προβληματισμός όμως σε αυτή την κατά τα άλλα ονειρική εικόνα είναι μέχρι πότε το μεσημεριανό τραπέζι θα έχει ψάρια. Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχουν; Μέρα με τη μέρα τα ψάρια χάνονται και οι θάλασσες στερεύουν λόγω της υπεραλίευσης.

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με παγκόσμιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει όμως μια απλή λύση: την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

Το Fish Guide, η εφαρμογή για smart phones της WWF, είναι ένας έξυπνος οδηγός για τους καταναλωτές έτσι ώστε να επιλέγουν τα σωστά ψάρια στο ψαράδικο και το super market.

Κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή της WWF ο καταναλωτής έχει στο χέρι του μία λίστα με τα πιο γνωστά ψάρια, όστρακα και μαλάκια που βρίσκει καθημερινά στα ιχθυοπωλεία. Μέσω αυτής ενημερώνεται για το ποια μπορεί να καταναλώσει και για ποια θα πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη προσοχή.

Ο οδηγός υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών ενημερώνει τους καταναλωτές ότι πρέπει να επιλέξουν ψαρικά που έχουν αλιευθεί στη σωστή εποχή, στο σωστό μέγεθος και με τα σωστά αλιευτικά εργαλεία.

Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών.

Το Fish Guide είναι διαθέσιμο και ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο για να συμβουλεύσει τον καταναλωτή για να είναι οι επιλογές του υπεύθυνες ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ψάρια, πρέπει να καταναλώνονται πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ υπάρχει ενημέρωση και για ποια από αυτά είναι βιολογικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι καταναλωτές στα ψαράδικα και στα σημεία πώλησης ψαριών των super markets δηλώνουν ότι «βρίσκουμε έξυπνη, εύχρηστη και αρκετά ενημερωμένη τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Μέχρι σήμερα πηγαίναμε να αγοράσουμε ψάρια και κοιτούσαμε μόνο αν είναι φρέσκα τώρα θα τα επιλέγουμε με βάση το μέγεθός τους και την εποχή που αλιεύτηκαν», λέει πελάτισσα super market καθώς επιλέγει τα ψάρια της για το μεσημεριανό της τραπέζι χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της WWF.

Για παράδειγμα ο αγαπημένος στους περισσότερους γαύρος για να καταναλωθεί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 9 εκατοστά και η επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης είναι από τον Αύγουστο έως και τον Μάιο.

Η σαρδέλα επίσης αγαπημένο ψάρι των περισσοτέρων με πλούσια θρεπτική αξία, σύμφωνα με τον οδηγό το επιτρεπόμενο μέγεθος θα πρέπει να είναι στα 11 εκ. και η επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης να είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα, χρησιμοποιείται ένας χρωματικός κώδικας που ενημερώνει για το αν το ψάρι είναι πιστοποιημένο, αν μπορεί καταναλωθεί χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει ο καταναλωτής να το αποφύγει.

Σύμφωνα με τη WWF oι καταναλωτές φέρουν ευθύνη για τις θάλασσες και τους ανθρώπους των οποίων το εισόδημα και η διατροφική ασφάλεια εξαρτάται από αυτές. Αγοράζοντας βιώσιμα ψαρικά ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, προστατεύουν τη φύση και όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της αλιείας.

Οι καταναλωτές γίνονται πλέον μέρος της λύσης κατεβάζοντας την εφαρμογή Fish Guide και βάζοντας το βιώσιμο ψάρι στο τραπέζι τους, έτσι ώστε οι θάλασσες να συνεχίσουν να έχουν ψάρια και για τις επόμενες γενιές.

Το WWF Fish Guide διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS, λειτουργεί και εκτός σύνδεσης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑