Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 9th, 2017 | by fileto

0

Γενέθλια με νέο super deal της ελληνικής Καβαλιώτικης Energean στο Ισραήλ

Tο deal αφορά στην πώληση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish & Tanin, που έχουν παραχωρηθεί στην ελληνική εταιρεία από το κράτος του Ισραήλ, προς τρεις ενεργειακές εταιρείες (διυλιστήριο, μονάδα παραγωγής χημικών και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού) που ανήκουν στον όμιλο εταιρειών του ισραηλινού εφοπλιστή Idan Ofer.

Με το νέο MoU οι κλεισμένες προσυμφωνίες για την πώληση φυσικού αερίου προς εταιρείες στο Ισραήλ ξεπέρασαν το κομβικό όριο των 3 δις κυβικών μέτρων ανά έτος. Η ποσότητα των 3 δις κυβικών μέτρων ανά έτος είχε οριστεί από την εταιρεία ως το όριο για την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης καθώς πλέον καθίσταται εμπορικά ωφέλιμη η έναρξη των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δύο θαλάσσιων κοιτασμάτων. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι η τελική επενδυτική απόφαση για τα κοιτάσματα Karish & Tanin θα ληφθεί εντός του έτους, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να φτάνει το 1,3 δις δολάρια. Το πράσινο φως μετά την υπογραφή και του MoU ανοίγει το δρόμο ώστε η εταιρεία να ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του project.

Ο Idan Ofer είναι ο ένας από τους δύο γιους του εφοπολιστή  Sammy Ofer που απεβίωσε το 2011 και ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνδρας του Ισραήλ. Ο ίδιος, μετά το διαχωρισμό της περιουσίας με τον αδελφό του Eyal ελέγχει την Quantum Pacific Group με στόλο άνω των 150 φορτηγών, containerships και τάνκερ, ενώ έχει τη μετοχική πλειοψηφία στην εισηγμένη Israel Corporation, ενώ πρόπερσι διαχώρισε τις ενεργειακές δραστηριότητες οι οποίες πέρασαν στην εταιρεία συμμετοχών Kenon.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει ήδη υπογράψει MoU’ s με τις ισραηλινές εταιρείες Dorad και Rapac, καθώς και οριστικό συμβόλαιο με την Dalia, τον μεγαλύτερο ιδιώτη ηλεκτροπαραγωγό του Ισραήλ, το οποίο αφορά στην προμήθεια συνολικά 23 δισ. κυβικών μέτρων αερίου. Η Energean απέκτησε τα δύο κοιτάσματα το Δεκέμβριο του 2016, με τα δυνητικά αποθέματα να εκτιμώνται σε 2,4 τρις κυβικά πόδια.

 

Τα δέκα χρόνια της κλείνει η Energean Oil & Gas

Η νέα σημαντική αυτή συμφωνία συμπίπτει χρονικά με τα γενέθλια των 10 ετών από την ίδρυση της Energean στις 8 Αυγούστου του 2007. Για την ακρίβεια αρχικά η εταιρεία ονομάστηκε Aegean Energy για να μετονομαστεί στη συνέχεια σε Energean Oil & Gas. Πάντως το όνομα δεν είναι και το μοναδικό πράγμα που άλλαξε μέσα σε αυτή τη δεκαετή διαδρομή. Η εταιρεία ξεκίνησε αποκτώντας τα δικαιώματα παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο, διαθέτοντας τότε βεβαιωμένα αποθέματα μόλις 2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Μετά από 10 χρόνια η Energean διαθέτει 9 άδειες παραγωγής σε 4 χώρες ενώ τα αποθέματά της (βεβαιωμένα και δυνητικά) φτάνουν τα 500 εκ. βαρέλια, εκ των οποίων τα 41 εκατ. βεβαιωμένα βαρέλια βρίσκονται στον Πρίνο μαζί με άλλα 17 εκατ. βαρέλια δυνητικά στην ίδια περιοχή, ενώ 431 εκατ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου έχουν βεβαιωθεί στα δύο ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish& Tanin. Τέλος ακόμη 11 εκατ. δυνητικά βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στο Κατάκολο που επίσης εκμεταλλεύεται η εταιρεία που σήμερα έχει πάνω από 480 εργαζόμενους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑