Εκδηλώσεις

Published on August 16th, 2017 | by fileto

0

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες

«Το απόγευμα της γιορτής του Δεκαπενταυγούστου και την ημέρα που ακολουθεί, ορίζω να τελείται η γιορτή πιο λαμπρά από όλες τις άλλες και με φωταψίες και με τη συγκέντρωση περισσότέρων ιερέων και διακόνων, επειδή αυτή είναι η γιορτή των γιορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων« είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος στο προαύλιο της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Το απόσπασμα αυτό ανήκει στο «Τυπικόν» που συνέταξε ο κτήτορας της Μονής Παναγίας Κοσμοσώτειρας Ισαάκιος Κομνηνός ο Σεβαστοκράτωρ και είναι μέρος της αναλυτικής περιγραφής του τρόπου που όρισε ο ίδιος για την απόδοση των τιμών στην Παναγία ανήμερα της γιορτής Της. Τη συγκεκριμένη περιγραφή ανέγνωσε ενώπιον του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο ναό το απόγευμα της 14ης Αυγούστου ο κ.κ. Άνθιμος, για να τονίσει τόσο τη σημασία της γιορτής, όσο όμως και την ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης εκκλησίας που αποτελεί το θρησκευτικό σημείο αναφοράς των απανταχού Θρακών.

 

Η εκκλησία που σήμερα σώζεται και λειτουργεί στις Φέρες, ήταν ο ναός της Μονής της Παναγίας Κοσμοσώτειρας που θεμελίωσε το 1152 μ.χ. ο Ισαάκιος Κομνηνός «στο λόφο του Βηρός», όπως αναφέρει ο ίδιος στα γραπτά του στα οποία περιγράφει την περιοχή ως δύσβατη, γεμάτη φίδια και μη κατοικημένη από ανθρώπους.

Από την πάλαι ποτέ Μονή με τους εβδομήντα τέσσερις μοναχούς για τους οποίους υπεύθυνος ήταν ο εκάστοτε Ηγούμενος που όποτε χρειαζόταν βοήθεια προσέτρεχε στον Μητροπολίτη Τραϊανουπόλεως δεν σώζεται τίποτα σήμερα, εκτός από τον ναό που κατάφερε να μείνει όρθιος στο πέρασμα των αιώνων και την «ισλαμική κατάντια» στην οποία περιήλθε μαζί με ολόκληρη τη βυζαντινή αυτοκρατορία, όπως είπε ο κ. Άνθιμος. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που φροντίζουν το κτίσμα ώστε να παραμένει ένας λειτουργικός τόπος λατρείας και αναδεικνύουν και την ιστορική σημασία του, πέρα από τη θρησκευτική.

Η αναστήλωση της Παναγίας Κοσμοσώτειρας ξεκίνησε το 1940 και έκτοτε είναι συνεχώς σε εξέλιξη με απώτερο στόχο την πλήρη απομάκρυνση των σοβάδων με τους οποίους καλύφθηκαν οι τοίχοι και οι αγιογραφίες του ναού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που λειτούργησε και σαν ισλαμικό τέμενος.

Παρόλα αυτά, η Παναγία Κοσμοσώτειρα αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα και κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλη τη Θράκη, που θέλουν να γιορτάσουν εκεί το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού».

Έτσι και φέτος, οι πιστοί που παρακολούθησαν τον Εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας ήταν πάρα πολλοί, ενώ ανάμεσά τους βρεθηκαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ο  πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης και φυσικά ο αντίδημαρχος Φερών Νίκος Γκότσης.

πηγή: Reportal.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑