Άποψη - Γνώμη

Published on September 1st, 2017 | by fileto

0

Έλληνες ξεσπιτωθείτε… ήρθε ο τουρισμός!

Βρε κακό που μας βρήκε, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια διέξοδος μια και το ακίνητο στην Ελλάδα έχει γίνει βραχνάς και βαρίδιο.
Η τουριστική ανάπτυξη και η επιλογή πολλών ξένων να έρθουν στη χώρα μας για διακοπές ανοίγει την όρεξη όλων εκείνων που είχαν ένα διαμερισματάκι και είτε δεν τους πλήρωναν οι νοικάρηδες το νοίκι τους, είτε ως πατρικό και γονική παροχή ο ΕΝΦΙΑ τους έτρωγε τα τζιγιέρια.
Στα νησιά του τουρισμού και στην Αθήνα, αλλά και τις μεγάλες πόλεις οι πιο δραστήριοι έπιασαν το νόημα και βρήκαν τρόπο να βγάλουν χρήματα από τα χρεωκοπημένα διαμερίσματα και σπίτια τους μέσω της πλατφόρμας ενοικίασης ακινήτων Airbnb.
Σενιάρισαν το ακίνητο, το έκαναν κουκλί και «το έβγαλαν» στο διαδίκτυο αποσπώντας χρήματα στους λογαριασμούς τους που ούτε καν πίστευαν ότι υπήρχαν κάπου εκεί έξω και τους περίμεναν.
Στα νησιά λέει ξεσπιτώνονται από τα σπίτια τους και τα νοικιάζουν στους τουρίστες, όπως γινόταν κάποτε στα χρόνια του 50 και του 60, όταν δεν υπήρχαν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να χωρέσουν το αναπάντεχο κύμα τουριστών της εποχής.
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί και πως έρχεται το παρελθόν να μας συνταράξει με την επικαιρότητά του…
Αυτό ζούμε σήμερα και πράγματι, η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ενεργών καταχωρήσεων μεταξύ των μεγάλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου (βλ. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ή ακόμη και Τουρκία) με θεαματική αύξηση 62% σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο.
Ακριβώς αυτοί οι αριθμοί, που αφορούν μόνο την Airbnb, χωρίς να περιλαμβάνονται μεμονωμένα sites ιδιοκτητών ή άλλες πλατφόρμες της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, αφενός, αποτελεί αποδεδειγμένα διέξοδο και λύση για δεκάδες πλέον χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιζητούν ένα επιπλέον -αφορολόγητο κυρίως μέχρι στιγμής- εισόδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των χαμένων εσόδων για τα δημόσια ταμεία λόγω φοροδιαφυγής, αφετέρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους επαγγελματίες του τουρισμού σε μια χρονιά όπου οι επιδόσεις του κλάδου έχουν αγγίξει κόκκινο.
Παρ’ όλα αυτά τα μεγέθη μπορούν να φορολογηθούν και να είναι νόμιμα και όλα να γίνονται με τάξη.
Το Δημόσιο αν θέλει μπορεί να φορολογήσει τα έσοδα αυτά και να σταματήσουν οι γκρίζες μισθώσεις οι οποίες σύμφωνα με παλιότερη έρευνα της Grant Thornton προς το τέλος του 2015 για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) είχε υπολογίσει μέσα σε έναν χρόνο τις πραγματικές απώλειες και δυνατότητες αύξησης των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 350 εκατ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, τέλη, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φορολόγηση κ.λ.π.
Από την πλευρά της, η ίδια η Airbnb έδωσε τα δικά της στοιχεία σχετικά με τις πιο δημοφιλείς -ως προς τον αριθμό των καταχωρήσεων- πόλεις-περιοχές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον αριθμό των επισκεπτών που έχουν φιλοξενηθεί από τους «οικοδεσπότες» της σε όλη τη χώρα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Έτσι, λοιπόν, η Αθήνα, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική είναι οι πρωταθλήτριες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταχωρημένων κατοικιών, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα νούμερα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.
Ειδικά η Αθήνα και η Κρήτη προηγούνται μακράν σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με πάνω από 10.000 σπίτια προς ενοικίαση για κάθε προορισμό, αφού η ελληνική πρωτεύουσα έχει μέσα στον Αύγουστο πάνω από 11.500 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ στην Κρήτη το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται σε πάνω από 10.600 καταχωρήσεις.
Τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς από πλευράς αριθμού καταχωρήσεων συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η οποία την τελευταία διετία συνεχίζει να κινείται, όπως και όλα τα νησιά του Ιονίου, ανοδικά και βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολικά 3.700 ενεργές καταχωρήσεις και ακολουθεί, στη Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική με 3.400 σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση σε τουρίστες. Μεγάλη εκπροσώπηση στις επιδόσεις της Airbnb όσον αφορά την ελληνική αγορά έχουν και οι δύο πιο «λαμπεροί» προορισμοί των Κυκλάδων, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου μάλιστα οι ξενοδόχοι δεν έχουν πάψει την τελευταία διετία να αναφέρονται στον ανταγωνισμό που υφίστανται από τους ιδιοκτήτες κυρίως πολυτελών βιλών με ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ την εβδομάδα, αλλά πλέον και μικρότερων διαμερισμάτων από ιδιοκτήτες που προτιμούν να δώσουν τα σπίτια τους για ενοικίαση, μετακομίζοντας οι ίδιοι για μικρό διάστημα σε φίλους και γνωστούς.
Εξ ου και οι ενεργές καταχωρήσεις φέτος στη Μύκονο αντιστοιχούν σε ένα νούμερο κοντά στα 2.600 σπίτια, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, ενώ και στη Σαντορίνη υπάρχουν επίσης 2.600 καταχωρημένες ιδιοκτησίες.
Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας εκτός Χαλκιδικής Καβάλα και Θάσος είναι στις δημοφιλείς κρατήσεις με δεκάδες δωμάτια διαμερισμάτων και μονοκατοικίες να φιλοξενούν τουρίστες από τα Βαλκάνια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τίμημα οπωσδήποτε χαμηλότερο από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑