Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 6th, 2017 | by fileto

0

Έπεσαν υπογραφές στη “Συμφωνία της Καβάλας”

Είναι μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για τη κοινή πορεία ανάπτυξης Ελλάδας και Βουλγαρίας είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών των δυο χωρών τα οποία εκπροσώπησαν οι υπουργοί οι υπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας Χρήστος Σπίρτζης και Ιβάιλο Μοσκόφσκι..
Η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι καίριας σημασίας τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στον τομέα της ενέργειας «ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB (Κομοτηνή – Στάρα Ζαγόρα)», υπογράμμισε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας.
Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αυτά και άλλα πολλά λέχθηκαν σε ένα πολύ φιλικό κλίμα στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ της Καβάλας στην μεγάλη σάλα των εκδηλώσεων, χθες το πρωί όπου οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας παρόντες έδωσαν τα χέρια και οι υπουργοί Μεταφορών των δύο χωρών έβαλαν υπογραφές στην συμφωνία για το ξεκίνημα μελετών για την σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας – Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης – Καβάλας που θα επεκταθεί και μέχρι την Θεσσαλονίκη δημιουργώντας την Σιδηροδρομική Εγνατία, την οποία θα κατασκευάσει Βουλγαρική Κοινοπραξία.
Στις μετρημένες θέσεις των επισήμων που παραβρέθηκαν στην τελετή υπογραφής, εκτός των Βουλγάρων επισήμων και συνεργατών του πρωθυπουργού και του υπουργού Μεταφορών της γείτονος, αλλά και συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, παραβρέθηκαν η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Εμμανουηλίδης, Μορφίδης, Παπαφιλίππου, Καραγιαννίδης, Ζεϊμπέκ Χουσείν, Δημήτρης Ρίζος), ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Ευάγγελος Λαμπάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, o πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Δημήτρης Κυριαζίδης, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Μπόνος και στελέχη της εθιμοτυπίας.
Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με πολιτικά πειράγματα και εξαγγελίες
Μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας και με χαμόγελα εκατέρωθεν, και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν το έργο με τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας ότι είναι στρατηγικής σημασίας και ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με το Αιγαίο, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
“Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.
“Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.
“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό” είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
“Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας” είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
Μια ευκαιρία να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι μπορούμε και στα δύσκολα
Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για την θαυμάσια δουλειά που έκαναν για την υπογραφή του μνημονίου καθώς και τον κ. Τσίπρα για το έργο που επιτέλεσε για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της «Συνένωσης της Βουλγαρίας» και με τη ν υπογραφή αυτού του σχεδίου για το έργο που θα επιτελέσουμε, θα αποτελέσει μια συνέχεια της ανάπτυξης των ενεργειακών και μεταφορικών ζητημάτων, μια συνέχεια της διασύνδεσης των περιοχών μας με την διακίνηση εμπορευμάτων, ανθρώπων, τουριστικού τομέα.
Διατυπώσατε πολύ σωστά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προεδρεία του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μια κοινή Ευρωπαϊκή Προεδρεία επειδή μας δίνεται η σπάνια ευκαιρία να πείσουμε την Ευρώπη ότι υπάρχουν σοφοί άνθρωποι στη περιοχή μας, οι οποίοι δουλεύουν έτσι ώστε με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να λύνονται οι αντιπαραθέσεις και από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης να εξακολουθούν να είναι μια περιοχή σταθερότητας και ειρήνης.
Με το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης που υπογράψαμε σήμερα μεταξύ Καβάλας –Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς- Βάρνας και του Δούναβη, στην ουσία αποτελεί ένα έργο υποδομών δύο χωρών, αλλά αυτομάτως στις 2-3 Οκτωβρίου που θα συναντηθούμε στη Βάρνα, θα ενσωματώσουμε και τους Ρουμάνους, Σέρβους ομολόγους μας επειδή το έργο αφορά τις μεταφορές στον Δούναβη και την στρατηγική του Δουνάβεως στην οποία περιλαμβάνονται και η Αυστρία και η Ρουμανία.
Με την επικείμενη Προεδρεία τα επόμενα εξάμηνα από πλευράς Αυστρίας και Ρουμανίας είναι πολύ σημαντικό να εμπλέξουμε και τις χώρες αυτές. Ταυτόχρονα μας παρουσιάζεται μια ευκαιρία να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας πόσα περιφερειακά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Είναι σημαντικό όσον αφορά και τα διαρθρωτικά ταμεία, την στάση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την εξεύρεση χρηματοδότησης ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι τους παρουσιάζουμε σήμερα ένα έγγραφο, στοχεύουμε να γίνουν έργα υποδομής και σημαντικές εγκαταστάσεις. Όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές στρατηγικές για τα Βαλκάνια είμαστε σε θέση να διαδραματίζουμε ένα σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα της περιοχής μας και της ανάπτυξης της.
Τέλος ο κ. Μπορίσοφ ευχαρίστησε την φιλόξενη πόλη της Καβάλας και τον πρωθυπουργό για την δυνατότητα που τους δόθηκε να βρίσκονται στην πανέμορφη πόλη και να υπογραφεί αυτό το τόσο σημαντικό και καίριο έργο.
Ακολούθησε η τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας από τους υπουργούς Μεταφορών Ελλάδας και Βουλγαρίας Χρήστο Σπίρτζη και Ιβάιλο Μοσκόφσκι.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑