Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 30th, 2017 | by fileto

0

Βρέθηκαν ναυάγια στα αρχαία λιμάνια της Θάσου

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων γιόρτασε πέρυσι τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της και τώρα συνεχίζει το έργο της με αποστολές σε θρυλικά ναυάγια και σχέδια για νέα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα Μουσεία.
Σχεδόν κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας φιλοξενεί ίχνη της πλούσιας ιστορίας της χώρας μας. Δεν είναι πολύ γνωστά στους Έλληνες, παρά το ότι είναι εντυπωσιακό, τα ευρήματα που κρύβουν στην αγκαλιά τους οι ελληνικές θάλασσες, το υγρό βασίλειο του Ποσειδώνα. Αυτό το θαλασσινό βασίλειο, όπως γνωρίζουμε, πολλοί Έλληνες προσπάθησαν και κατάφεραν να το αξιοποιήσουν από τους προϊστορικούς χρόνους με την κατασκευή των πρώτων πλοίων τους που μπορούσαν να μεταφέρονται σε διάφορες νησιωτικές αλλά και ακτές ηπειρωτικών περιοχών ανταλλάσσοντας προϊόντα κ.α. για καλλίτερη ζωή.
Αυτή την ευημερία προσέφερε στην αρχαιότητα και φυσικά προσφέρει και σήμερα στον άνθρωπο η ναυτιλία. Βέβαια, από την εποχή που ο άνθρωπος αποφάσισε να ξανοιχτεί στο πέλαγος, οι Ελληνικές θάλασσες δεν σταμάτησαν να «καταπίνουν» καράβια και ανθρώπινες ζωές. Γύρω στα 1000, ή και περισσότερα, αρχαία ναυάγια υπάρχουν στους ελληνικούς βυθούς.
Πολύτιμα αντικείμενα, θησαυροί και μυστικά εκείνων των αρχαίων εποχών είναι ακόμη βυθισμένα σε βάθος 25 ή και περισσότερων μέτρων. Είναι πολλά τα αρχαία πλούτη στους βυθούς. Οι ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες αποκαλύπτουν πολλά μυστικά της αρχαιότητας.
Επέτειος μιας αποστολής
Η προστασία και η αξιοποίηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ελλάδας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα από τα πιο σπουδαία και δυναμικά τμήματα του είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που γιόρτασε πέρυσι 40 χρόνια από την ίδρυση της το 1976.
Στην θαλάσσια έρευνα πρωταγωνιστούσε τότε ο σπουδαίος και σημαντικός για την Ελλάδα Jacques Cousteau (Ζακ Κουστώ), ο Πίτερ Θροκμόρτον και Χόνορ Φροστ.
Η εντυπωσιακή και σπουδαία έρευνα αυτών των ανθρώπων, ιδιαίτερα του Κουστώ που με πάθος εργαζόταν στον Ελληνικό βυθό, έφεραν στο φως ιστορικά ναυάγια. Παράλληλα ανακαλύφθηκαν βυθισμένοι παράκτιοι οικισμοί και λιμάνια. Έγινε πλήρης καταγραφή για όλα τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ή ευρήματα και αυτά που ήταν μέσα στη θάλασσα και αυτά που φάνηκαν στις ακτές. Στόχος όλων των αρχαιολόγων ήταν να προστατέψουν και να διατηρήσουν την ενάλια κληρονομιά μας ώστε να γίνει γνωστή και στους Έλληνες και στους επισκέπτες της χώρας μας.
Κοιτάζοντας…. στο παρελθόν: Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι φιλόδοξη (και έχει δίκιο) και κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν μουσεία ενάλιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα και φυσικά να υπάρχει πλήρης καταγραφή των θέσεων που ανακαλύφθηκαν τα ναυάγια και φυσικά σε ποια λιμάνια.
Αγγελική Σίμωσι η ψυχή όλων των προσπαθειών
Είναι η ψυχή όλων αυτών των προσπαθειών και ιδιαίτερα ασχολείται και φροντίζει να δημιουργηθούν τα μουσεία που θα υποδεχθούν τα πάμπολλα ευρήματα των Ελληνικών θαλασσών. Η Αγγελική έχει ειδικευθεί στα λιμάνια και έχει μελετήσει τα αρχαία λιμάνια της Θάσου και της Σάμου για το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της. Η θητεία της στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ως καταδυόμενης αρχαιολόγου, ξεκίνησε το 1983 και από το 2008 είναι προϊσταμένη της Εφορείας.
Η Αγγλική είναι Συριανή, αγαπά το νησί, το επισκέπτεται κατά καιρούς και έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το λιμάνι του Φοίνικα. Επιθυμία της είναι το ιδρυθεί στη Σύρο ένα Μουσείο που θα υποδεχόταν τόσα πολλά και αξιόλογα ευρήματα των θαλασσών μας που ήλθαν στο φως και βρίσκονται σε αποθήκες.
Μόνιμος στόχος της Αγγελικής είναι η συνεργασία με επιστημονικά εργαστήρια συντήρησης των ευρημάτων με ξένες αρχαιολογικές σχολές που εδρεύουν στην Αθήνα και με διεθνές αρχαιολογικούς οργανισμούς.
Μουσεία εναλίων αρχαιοτήτων
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο, τα Μουσεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ήταν μέχρι σήμερα, παραμελημένα, τα λίγα που υπήρχαν. Η Εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων φιλοδοξεί να δημιουργηθούν και να γίνουν χώροι πολιτισμού και γνώσης.
Γίνεται μια προσπάθεια (είναι καιρός τώρα) δημιουργίας Μουσείου στο Σιλό, στο λιμάνι του Πειραιά. Η ιδέα είναι μα μετατραπεί η παλιά σιταποθήκη της δεκαετίας του 1930 σε υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο. Το κτίριο είναι γνωστό ότι παραχωρήθηκε στην κινεζική cosco. Υπάρχει όμως αισιοδοξία, καθώς φαίνεται ότι οι νέοι διαχειριστές είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν ώστε στο ίδιο κτίριο να δημιουργηθεί το μουσείο.
«Το θέμα της ίδρυσής του» γράφει η Αγγελική Σίμωσι, «είναι ζήτημα επιτακτικής ανάγκης και αυτό γιατί θα προβληθεί η σημαντικότερη πτυχή της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία είναι συνυφασμένη με την μακραίωνη ναυτική παράδοσή μας, η οποία, αν και ιδιαίτερα ελκυστική, παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παρά το γεγονός ότι ο λαός μας χαρακτηρίζεται ως κατ’ εξοχήν ναυτικός και η ιστορία της χώρας μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο, που την περιβάλλει, με ναυσιπλοΐα, που ξεκινά ήδη από την 8η χιλιετία π.Χ, δεν υπήρχε μέχρι τώρα ανάλογος μουσειακός χώρος, πέραν κάποιον θεματικών ναυτικών μουσείων στην Αττική και στην Περιφέρεια, που εκθέτουν ευρήματα κυρίως ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα της νεότερης ιστορίας…..Δεν θα μπορούσε να επιλεχθεί καταλληλότερος χώρος για να στεγάσει τους θησαυρούς των Ελληνικών θαλασσών, από ένα κτίριο στην καρδιά του κεντρικότερου λιμανιού της χώρας…»
Η Αγγελική, η αξιόλογη αρχαιολόγος και φίλη μου, δραστηριοποιείται και φροντίζει με τον καλλίτερο τρόπο τα ιστορικά δεδομένα της χώρας μας. Επιθυμία μας είναι και η Σύρος να αποκτήσει ένα τέτοιο Μουσείο που να φιλοξενεί και σημαντικά αντικείμενα των ναυτικών μας και ευρήματα των θαλασσών μας. Εύχομαι να πάνε όλα κατ’ ευχήν.
Υ.Γ Για τους μικρούς μαθητές: Η λέξη ενάλιος σημαίνει: αυτός που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Προέρχεται από το άλς, που σημαίνει θάλασσα (γενική-αλός)
Εν + άλιος = θαλασσινός. Και….αλάτι ή αλι-εύς ή Άλιμος κ.α προέρχονται από τη λέξη άλς = θάλασσα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑