Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 12th, 2017 | by fileto

0

Η ΔΕΠΑ μπαίνει στην Αλεξανδρούπολη και κοιτά στην Καβάλα

Όλο και πιο βέβαιη γίνεται σιγά σιγά η μετοχική σύνθεση της εταιρίας που θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται το έργο του πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως αναφέρουν πηγές του euro2day.gr, πρόκειται για πέντε επενδυτές, εκ των οποίων οι δύο έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους. Και οι πέντε θα έχουν ποσοστό από 20%.
Πρόκειται φυσικά για τον όμιλο Κοπελούζου και την GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού.
Ο τρίτος επενδυτής είναι η ΔΕΠΑ, η οποία φέρεται να πήρε την απόφαση συμμετοχής και ο τέταρτος, η κρατική εταιρία της Βουλγαρίας, η BEH.
Ο πέμπτος μάλλον θα προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν πηγές, και είναι εταιρία παραγωγής και μεταφοράς LNG. Οι συζητήσεις ολοκληρώνονται σύντομα, λένε πληροφορίες, και οπότε το έργο μοιάζει επιτέλους να ξεκινά και να μη μένει στα χαρτιά…
Θετικά μηνύματα και από Σταθάκη
Θετικά μηνύματα ως προς την επέκταση του επενδυτικού σχήματος για το έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης εκτιμά ότι θα έχουμε σύντομα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επένδυση των ομίλων Κοπελούζου-Λιβανού, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο εν λόγω project.
Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικό αγαθό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι είναι κρίσιμη η πρόκληση που επιβάλει η μετάβαση στο φυσικό αέριο.
«Τα σχεδιαζόμενα και υλοποιούμενα έργα υποδομών φυσικού αερίου, έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτά τα πλαίσια, επιδιώκουμε να προσθέσουμε μια ακόμη πύλη για υγροποιημένο αέριο, εκτός της Ρεβυθούσας… Η δεύτερη πύλη προβλέπεται να γίνει στην Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, αναφέροντας ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προκαταρκτικές τεχνικοοικονομικές μελέτες και είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχήμα των εταίρων.
«Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε κάποια πολύ θετικά μηνύματα ως προς την επέκταση του επενδυτικού σχήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑