Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 15th, 2017 | by fileto

0

Η ελιά της Θάσου στην έκθεση ANUGA της Κολωνίας

Εννέα επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έδωσαν το «παρών» στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA, που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών ήταν και η ΕΑΣ Καβάλας, που συμμετείχε με την ελιά.
Η Ένωση είναι διαχειρίστρια σε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα, επιδοτούμενα κατά 70%, για την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων, και συγκεκριμένα του ακτινιδίου, του σπαραγγιού και της ελιάς. Διαθέτοντας μακρόχρονη εμπειρία και δυναμική στα συγκεκριμένα προϊόντα, θεωρείται ικανός παίκτης. Στην έκθεση της Κολωνίας, προώθησε την πράσινη ελιά και τη θρούμπα Θάσου. «Στα δύο αυτά προϊόντα επιδιώκουμε ν’ αυξήσουμε τις εξαγωγές μας», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Λεπίδας, με την επισήμανση ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο η ευρωπαϊκή αγορά, που επιλέγει ποιοτικά προϊόντα. «Η ΕΑΣ αγωνίζεται να μπει σε αγορές. Από τη στιγμή που δημιουργείς μια αγορά, είναι εύκολο να τη διευρύνεις, αλλά δεν μας συμπαραστέκεται η πολιτεία», σημειώνει.
Η Ένωση συγκεντρώνει πάνω από 4 εκατομμύρια κιλά πράσινες ελιές Χαλκιδικής και περίπου 300-350 τόνους θρούμπα Θάσου, που θεωρείται από τις καλύτερες ελιές στον κόσμο και μέσα από την ANUGA διεκδικούν μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εκλεκτά προϊόντα. Παρατηρεί ότι στην Ευρώπη η θρούμπα δεν κινείται ιδιαίτερα, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη αγορά μας είναι το Ισραήλ». Η πράσινη εξάγεται κυρίως στην Ιταλία, που ελέγχει την αγορά της πράσινης ελιάς.
Η ΕΑΣ, παρόλο που ξεκίνησε μόλις πριν από 4-5 χρόνια, επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική της αγορά στη βρώσιμη ελιά. Η Ένωση στέλνει το προϊόν σε βαρέλια, αλλά ο κ. Λεπίδας τονίζει ότι σχεδιάζουν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν μέσα από την τυποποίηση. «Πέρυσι, ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τους Ιταλούς για τη δημιουργία ενός εργοστασίου μικροσυσκευασίας στην Καβάλα, ώστε να διοχετεύουμε την πράσινη ελιά σε όλο τον κόσμο. Υποβάλαμε πρόταση και περιμένουμε την έγκριση για να προχωρήσουμε. Δυστυχώς, όμως, τα προγράμματα δεν ξεκινούν και είμαστε σε αναμονή», καταλήγει.

πηγή: Ύπαιθρος Χώρα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑