Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 14th, 2017 | by fileto

0

Η Καβάλα πρέπει να δείξει την αρχοντιά της στον νέο Μητροπολίτη της!

Με μια συνέντευξη Τύπου η οποία έμοιαζε και ως σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στην μεγάλη αίθουσα του μητροπολιτικού μεγάρου της Καβάλας ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου και μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων, παρουσίασε το πρόγραμμα υποδοχής και ενθρόνισης το Σάββατο του νέου μητροπολίτη Φ.Ν.& Θ κ. Στεφάνου.
Στη συνάντηση-σύσκεψη και ενημέρωση παραβρέθηκαν η δήμαρχος Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης, ο διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας και ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας.
Ο μητροπολίτης Παντελεήμων αναφέρθηκε στην ιστορία της ποιμαντορίας του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου για 47 χρόνια στην Καβάλα και την Θάσο, ενώ έκανε λόγο κυρίως για τα όσα ακούγονται για τα χρήματα που θα δοθούν για την τελετή φιλοξενίας των 200 ατόμων που θα έρθουν στην Καβάλα και θεωρήθηκε ως υπερβολικό ποσόν.
Όπως είπε επιθυμία του ίδιου, της δημάρχου, όπως και των υπολοίπων αρχών της πόλης, είναι η ενθρόνιση να έχει μια ανάλογη αίγλη σε σχέση με τις ανάλογες ενθρονίσεις μητροπολιτών που έγιναν και γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Παρακολούθησα τόνισε σαράντα τελετές ενθρόνισης και δεν θα ήθελα η αρχοντική πόλη της Καβάλας να μην στερήσει τίποτα από την υποδοχή του νέου της Μητροπολίτη, ενθυμούμενος την πολύ λιτή τελετή που έγινε το 1974 όταν η χώρα περνούσε δύσκολες πολιτικά στιγμές.
Χαρακτηριστικά είπε δε, πως πολλά ακούστηκαν και για τον ακριβό τάφο που έγινε στον μακαριστό Προκόπιο, στον Άγιο Σίλα, όμως αξίζουν οι τιμές που του αποδόθηκαν αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι εδώ και 300 χρόνια έχει να ενταφιαστεί στη περιοχή μας ένας μητροπολίτης.
Στον λόγο που μας απηύθυνε είπε ακόμη ότι «η ενθρόνιση του κ. Στεφάνου είναι ένα ιστορικό γεγονός και ο λαός της Καβάλας, την οποία αγαπώ, πρέπει να δείξει την αρχοντιά και τη φιλοξενία του.
Ο νέος μητροπολίτης είναι σεμνός άνθρωπος και είμαι βέβαιος, ότι ο ευγενικός λαός της Καβάλας θα τον αγκαλιάσει και θα τον στηρίξει.
Η τελετή της υποδοχής του νέου μητροπολίτη Φ.Ν.Θ κ. κ. Στεφάνου θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 18 του μηνός στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου και στην συνέχεια στην κεντρική πλατεία της Καβάλας όπου θα στηθούν δύο εξέδρες, η μία για την δήμαρχο και τις αρχές του τόπου και η άλλη για τον κλήρο. Την ενθρόνιση θα παρακολουθήσουν 200 προσκεκλημένοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμος, αρχιερείς, εκπρόσωποι Πατριαρχείων, αρχών, ο κλήρος και ο λαός της περιοχής.
Στην συνέχεια και μετά το γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμή του νέου Μητροπολίτη στο ξενοδοχείο Λούσυ, στις 4.30 το απόγευμα ο κ. κ. Στέφανος θα μεταβεί στον τάφο του μακαριστού Προκοπίου όπου θα τελέσει μνημόσυνο στη μνήμη του.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑