Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 15th, 2017 | by fileto

0

Κουραστική και ανούσια η ομιλία Μέτιου στο συνέδριο

Ένα μακρόσυρτο ανιαρό κείμενο ήταν η ομιλία του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου χθές το βράδυ στην Κομοτηνή στο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπροστά στον πρωθυπουργό και πολλά μέλη της κυβέρνησης.
Σήμερα ο περιφερειάρχης και το γραφείο Τύπου του έδωσε στα ΜΜΕ την ομιλία του την οποία και φυσικά δεν είναι δυνατόν να αναδημοσιεύσουμε μια και είναι μακρυνάρι αλλά θέλουμε να δώσουμε μερικά σημεία που δίνουν λαβή για σχόλια.
Τι εννοεί ο περιφερειάρχης όταν λέει;
⦁ Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.
⦁ Τα τελευταία χρόνια μετά από δεκαετίες απομόνωσης, οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
⦁ Η κρίση μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση πως την περίοδο που ακολούθησε την άρση της απομόνωσής μας, ενώ είχαμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα δυναμικό και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο για την Περιφέρειά μας, δεν το πράξαμε στο βαθμό που θα έπρεπε ή που θα μπορούσαμε.
⦁ Έγιναν βέβαια βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, απορροφήθηκαν σημαντικοί πόροι, δεν υπήρξε ποτέ όμως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για πραγματική ανάπτυξη.
⦁ Έτσι, η κρίση βρήκε την Περιφέρειά μας απροετοίμαστη, χωρίς σαφείς αναπτυξιακές επιδιώξεις, χωρίς ισόρροπα κατανεμημένη παραγωγική βάση, χωρίς ανεπτυγμένη ενδοπεριφερειακή συνείδηση και, το κυριότερο, με τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα αναξιοποίητα.
⦁ Ευθύνες που βαραίνουν πρωτίστως τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς σε ζητήματα ανάπτυξης τον πρώτο λόγο έχει η κεντρική κυβέρνηση, τόσο με το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώνει όσο και με τα έργα υποδομής που υλοποιεί.
⦁ Ταυτόχρονα όμως, ευθύνη έχουμε και οι τοπικές αρχές: η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι φορείς, για τα έργα που επιλέγουμε να γίνουν.
⦁ Ενισχύουμε με 15 εκ. € τον αναπτυξιακό νόμο για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, της βιομηχανίας ηλεκτρικών μηχανημάτων, μετάλλων και δομικών υλικών.
⦁ Από την πλευρά μας, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στον τρόπο που θα θέλαμε οι Περιφέρειες να μπορούν να λειτουργούν και στον τρόπο που λειτουργούν στην πραγματικότητα.
⦁ Και αυτή η αναντιστοιχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ενός Κράτους που ασκεί ανούσιο και σχολαστικό έλεγχο σε κάθε πτυχή της περιφερειακής διοίκησης.
⦁ Φτάνοντας στο τέλος του Συνεδρίου, και για να πειστούμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι μέρος μιας επικοινωνιακής ή κομματικής τακτικής αλλά ότι όντως ακούγεται η φωνή όλων των φορέων, αναμένουμε απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί.
⦁ Για αυτό κ. Πρόεδρε, ζητώ από εσάς προσωπικά να στηρίξετε την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας και να αναλάβετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
⦁ Τον τελευταίο χρόνο, την Περιφέρειά μας έχουν επισκεφθεί σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
⦁ Το ίδιο ακριβώς ζήτησα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ίδιο ζητώ από εσάς.
⦁ Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες, όχι άλλος χαμένος χρόνος, όχι άλλες εξαγγελίες, αλλά άμεση και ουσιαστική στήριξη στην επίλυση των προβλημάτων μας και έργα για πραγματική ανάπτυξη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑