Άποψη - Γνώμη

Published on November 26th, 2017 | by fileto

0

Τριτοκοσμική χώρα η Ελλάδα για τους Δυτικούς

Ένας Έλληνας επιβάτης φτάνει στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης.
Του ζητούν να περάσει από τον εξευτελιστικό έλεγχο όπως και πολίτες χωρών εκτός Σένγκεν.
Αυτός αντιδρά με ανάρτησή του στην ηλεκτρονική του σελίδα. Ουρλιάζει:
«Μια αξιοπρεπής κυβέρνηση, και εννοώ την Ελληνική, θα αντιδρούσε άμεσα σε ένα τέτοιο ευτελισμό θεσμοθετώντας ισοδύναμα αντίμετρα για τις πτήσεις που φτάνουν στη Ελλάδα από Γερμανία.
Αλλά για τους σταθμάρχες της Μέρκελ στην Αθήνα, την ελληνική κυβέρνηση της αριστεράς δηλαδή, όλα είναι καλώς καμωμένα καθώς η εθνική τους υπερηφάνεια και η αίσθηση ανεξαρτησίας βρίσκονται σε διακοπές διαρκείας. Αλήθεια, η ΝΔ τι θέση παίρνει; Επίσης, όλα καλώς καμωμένα;
Ένοιωσα ντροπή χθες…Απερίγραπτή ντροπή και αποτροπιασμό, όχι για την άγαρμπη συμπεριφορά των Γερμανών, αλλά για την ανυπαρξία της παραμικρής αντίδρασης από Ελληνικής πλευράς. Κυβέρνηση ραγιάδων».
Ένας από τους χιλιάδες πολίτες της χώρας μας που επισκέπτονται την Γερμανία, φτάνουν αεροπορικώς και τι αντιμετωπίζουν;
Την απόλυτη ξεφτίλα…
Μάλιστα οι Γερμανοί για να αμβλύνουν τις άθλιες εντυπώσεις που έχει προκαλέσει η συμπεριφορά τους επικαλούνται την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται η Deutsche Welle, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, αριθμός που χαρακτηρίζεται ως πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν.
Αίσθηση μάλιστα προκαλεί αναφορά της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας στη Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».
Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί υποχρεώνουν το τελευταίο διάστημα τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες.
Η Κομισιόν τοποθετήθηκε για το ζήτημα αναφέροντας ότι το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα του Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχουν να πραγματοποιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματος για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο.
Η εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι με πρωτοβουλία της Κομισόν θα υπάρξει σήμερα τριμερής συνάντηση (Κομισιόν, Βερολίνο, Αθήνα) σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες σε σχέση με το θέμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο, τα κράτη μέλη μπορούν να λόγους εσωτερικής ασφάλειας να επιβάλουν ελέγχους για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης για δύο εξάμηνα, ενώ η μέγιστη συνολική περίοδος καθορίζεται σε δύο έτη. Συμφωνία για τη διαδικασία που θα τηρείται σχετικά με τους ελέγχους των επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, επιτεύχθηκε στη τριμερή συνάντηση Ελλήνων, Γερμανών και εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση εποικοδομητική και εξέφρασε την ικανοποίηση της κοινοτικής πλευράς για τις εξηγήσεις που δόθηκαν αλλά και για τα αποτελέσματα. Καταρχάς, όπως είπε, η γερμανική πλευρά διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι επιβατών από την Ελλάδα θα γίνονται πλέον εντός της ζώνης Σένγκεν και θα περιορίζονται μόνο στην εξακρίβωση της ταυτότητας και της φωτογραφίας του επιβάτη.
Μέχρι τώρα οι επιβάτες από την Ελλάδα οδηγούνταν σε ειδική έξοδο των αεροδρομίων εκτός της ζώνης Σένγκεν, όπου γίνονταν συστηματικοί έλεγχοι όλων των επιβατών. Και η Ελλάδα θα εντείνει τους ελέγχους Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε από την πλευρά της ότι οι αρμόδιες αρχές θα εντείνουν με τη σειρά τους ελέγχους των επιβατών που κατευθύνονται από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια.
Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση της χρήσης του κώδικα του Σένγκεν που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εισάγουν προσωρινά στοχευμένους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του για λόγους εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.
Και κλείνω με την ανάρτηση του Έλληνα που περιγράφει την κατάσταση που βίωσε στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης:
«Κυριολεκτικά, εκτός Σέγκεν η Ελλάδα από τη Γερμανία, παρακολουθεί παθητικά η Ελληνική κυβέρνηση.
Και μην ακούσω πως καλώς πράττουν οι Γερμανοί διότι δεν φυλάμε καλά τα σύνορά μας. Δεν είμασταν εμείς που καλέσαμε δημοσίως 800.000 παράνομους μετανάστες μέσω της πολιτικής Μέρκελ και των NGO, “μπάτε σκύλοι-αλέστε κι αλεστικά μην δώσετε”.
Ζήτησα, χαμογελαστά, από το Γερμανό να μου βάλει σφραγίδα στο διαβατήριο αλλά δεν δέχθηκε!
Όσοι ταξιδεύετε transit, μείνετε μακριά από την Γερμανία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσετε τις ανταποκρίσεις σας, χώρια η ταλαιπωρία.
Επιπλέον, τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ένα “ταξιδιωτικό μποϋκοτάζ” στην Γερμανία δεν θα έβλαπτε. Υπάρχουν τόσα ωραία μέρη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου να επισκεφτείτε!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑