Άποψη - Γνώμη

Published on December 16th, 2017 | by fileto

0

Εθνική υποχώρηση το θέμα εκλογής Μουφτήδων κ. Τσίπρα

Τελικά είπαμε να γίνονται όλα θυσία στον βωμό της μικροκομματικής σκοπιμότητας αλλά να στήνεται ένας πρωθυπουργός στις ορέξεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής είναι πέρα για πέρα …εθνική υποχώρηση.
Δεν γνωρίζω πως το έχουν αντιληφθεί εκεί στην Κουμουνδούρου το θέμα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία με τα δύο χέρια στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και εξέλεξε τρεις βουλευτές, αλλά όλα έχουν και ένα όριο.
Δεν είναι δυνατόν, με την σκόνη νωπή της περιοδείας του Ερντογάν, ο οποίος δεν έδειξε καμία ευαισθησία στο ότι τον άφησαν να αλωνίσει στην Θράκη και να πει αυτά που είπε, αλλά και να αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας κατά πρόσωπο στην πολιτική ηγεσία μας, να έρχεται ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και να σπεκουλάρει (μάλλον μιλώντας σοβαρά, μια και ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται) με το θέμα της εκλογής μουφτήδων από τη βάση της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αυτό καταργεί την ίδια την συνθήκη, τον θεσμό του μουφτή που διορίζεται από το Ελληνικό Κράτος και εν τέλει θα κάνει τα χατίρια των ακραίων κύκλων του Τουρκικού ακροδεξιού φανατισμού.
Είναι τραγικό μια και δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η είδηση επιβεβαιώθηκε από το στόμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη περί ανθρωπισμού και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση ώστε ο θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας που θα αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία να μην αμφισβητείται από τα μέλη της μειονότητας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται καπάκι και ο υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκος Κοτζιάς να το επιβεβαιώσει, ενώ από την άλλη να ψέγει τον Παπαχελλά για τις ερωτήσεις περί Λωζάννης που έκανε στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Με τον κ. Ερντογάν δεν συζητάμε για τέτοια πράγματα» είπε με επισημότητα ο Νίκος Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε αν η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου γίνεται έπειτα από αίτημα του προέδρου της Τουρκίας. Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να παρουσιάσει την ανακοίνωση περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του θρησκευτικού ηγέτη των μουσουλμάνων της Θράκης σαν αυτόνομο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, η χρονική σύμπτωση των ανακοινώσεων με την μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα δημιουργεί εύλογους συνειρμούς.
Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να παραδεχθεί ότι πιθανή αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή γίνεται έπειτα από πιεστική «παρότρυνση» της τουρκικής κυβέρνησης.
Ερωτηθείς μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας απάντησε για την εκλογή του μουφτή στη Θράκη: «Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε».
«Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας για τη συζήτηση περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του μουφτή. «Θα θέλαμε λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου αυτός που -δεν θα γίνει αύριο αυτό αλλά σε βάθος χρόνου- που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική πολιτεία δεν θα τους αμφισβητεί και η μειονότητα ή μέρος αυτής».
«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να καταλήξει σε μια νομοθέτηση σε βάθος χρόνου» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.
Κρίμα και πάλι κρίμα, που μια – μια οι κόκκινες γραμμές σε ευαίσθητα εθνικά θέματα πέφτουν και ξεφτίζουν για λίγες χιλιάδες ψήφων.
Αυτό αν δεν είναι ξεφτίλα είναι τουλάχιστον …εθνική υποχώρηση και εθνικός ξεπεσμός!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑