Άποψη - Γνώμη

Published on December 26th, 2017 | by fileto

0

Κάθε πέρσι και καλύτερα;

Κάθε φορά που είναι να αλλάξει ο χρόνος κάνουμε ευχές για τον νέο που θα μας έρθει να μας δώσει υγεία, να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και φυσικά να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα.
Τα τελευταία χρόνια με όσα μας συμβαίνουν θεωρούμε ότι κάθε νέος χρόνος που ανατέλλει φέρνει ακόμη μεγαλύτερα δεινά σε μας που είμαστε στριμωγμένοι στην μέγγενη των αλευρόπετρων και της στυγνής φορολογίας.
Σε τι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε όταν ο νέος χρόνος από τώρα γνωρίζουμε ότι μας φέρνει νέα μέτρα και φόρους, απελπισία και υπανάπτυξη;
«Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα με τραγούδια με χαρά».
Δυστυχώς ούτε το 2018 οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορέσουν να επικαλεστούν τους συγκεκριμένους στίχους.
Το 2018 δεν θα είναι ελαφρύτερο από το 2017 για τις πλάτες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα επιβαρυνθούν με νέα δημοσιονομικά μέτρα 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπές συντάξεων.
Μεγάλοι χαμένοι του 2018 βγαίνουν κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ και οι δικαιούχοι επιδομάτων όπως το οικογενειακό και το επίδομα θέρμανσης. Οι φόροι θα αυξηθούν λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά (σε κάποια από τα μέσα του 2018), της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου.
Συγκεκριμένα, ο χάρτης των νέων επιβαρύνσεων του 2018 διαμορφώνει ως εξής:
– Περίπου 240.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν το 2018 ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ το μήνα, ενώ το επίδομα θα καταργηθεί οριστικά για όλους στο τέλος του 2019. Από τον επόμενο χρόνο επίσης, περίπου 200.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα στερηθούν το ΕΚΑΣ.
-Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.
-Με το αριστερό’ θα κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος για όσους εργαζομένους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, καθώς οι καθαρές αποδοχές τους θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές 26,9%. Μάλιστα, η πρώτη δόση των εισφορών θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
-Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου.
-Τερματίζεται η έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια, και άλλα.
-Μαχαίρι θα μπει στο πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ, καθώς θα ενισχυθεί με νέα κριτήρια το οικογενειακό επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.
-Δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 περικόπτεται η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% τα εισοδηματικά κριτήρια καθίστανται αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο περιορίζεται. Για τους άγαμους το εισοδηματικό όριο έχει τεθεί στις 12.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Για τους έγγαμους διαμορφώθηκε στις 20.000 ευρώ με περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
-Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές.
-Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά θα αποτελεί παρελθόν από την 1η 2018 με εξαίρεση τη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο όπου ο μειωμένος ΦΠΑ θα καταργηθεί τον Ιούνιο του 2018.
-Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, ήτοι αν δεν εγγράψουν το ακίνητό τους στο σχετικό μητρώο και αν δεν εμφανίζουν τον αριθμό εγγραφής του ακινήτου στις σχετικές αγγελίες στις ψηφιακές πλατφόρμες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ!
-Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, σε 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, σε 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, σε 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων και σε 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα.
Άντε τώρα να κάνεις ευχές και να μιλήσεις για μια νέα χρονιά ελπιδοφόρα.
Την υγειά μας να έχουμε!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑