Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 3rd, 2018 | by fileto

0

Φρέσκιοι πρόσφυγες καταφθάνουν στην Καβάλα

Η είδηση που  αφορούσε την επίσκεψη Μουζάλα στη Μόρια ανήμερα Χριστουγέννων και την μεταφορά 200 προσφύγων νέων από την Λέσβο στην Καβάλα, επιβεβαιώθηκε σήμερα με την φόρτωση των προσφύγων στο πλοίο με προορισμό την Καβάλα (ίσως και αργά το βράδυ  σήμερα ή αύριο το πρωί η άφιξη).
Ο Γιάννης Μουζάλας έφθασε στη Λέσβο το πρωί, ανήμερα των Χριστουγέννων και παράμεινε έως και αργά το απόγευμα όπου και αναχώρησε για την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Υπηρεσία Ασύλου και σε συνομιλίες που είχε με τους αρμόδιους ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο κ. Μουζάλας παρακολούθησε τη μεταφορά ακόμα 177 ατόμων που έφτασαν εκείνη την ημέρα στο νησί και όπως ενημερώθηκε αναβλήθηκε η προγραμματισμένη μεταφορά 200 προσφύγων στην Καβάλα που ήταν προγραμματισμένη την ίδια μέρα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Τελικά οι 200 πρόσφυγες και μετανάστες από ευάλωτες οικογένειες μετακινούνται από χθες από τη Λέσβο με πλοία για Καβάλα και Πειραιά.
Το σχέδιο αποσυμφόρησης του νησιού που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου μήνα θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, ενώ προβλέπεται από τις 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας, να μεταφερθούν περί τους 2.000 χιλιάδες εκτός νησιού.
Υπολογίζεται πως στη Μόρια βρίσκονται περίπου 5500-6.000 πρόσφυγες και μετανάστες και η αποσυμφόρηση της δομής κρίνεται επιβεβλημένη.
Ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού και ιδιαίτερα του καταυλισμού στη Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «αυτούς που είναι ευάλωτοι και βάσει της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας μπορούν να μεταφερθούν, μεταφέρονται στην Αθήνα, στην ενδοχώρα. Θα συνεχίσουμε έτσι, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε έτσι και ότι θα καταφέρουμε».
Ο υπουργός ήταν ιδιαίτερος επικριτικός σχετικά με τα όσα γράφονται και λέγονται στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Όπως σημείωσε: «Πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία της. Εγώ θα σας πω για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Εδώ πέρα στη Μόρια έχουμε ένα πρόβλημα με ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες. Ζητάμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει.
Κι έτσι μέρα με την μέρα θα μεγαλώνει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ασημακοπούλου στην Καβάλα με απρόβλεπτες συνέπειες στην διαμονή τους, μια και ο αριθμός αναμένεται από 350 που είναι σήμερα να φτάσει στους 550 και σε λίγο καιρό τους 1.000 διαμένοντες!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑