Άποψη - Γνώμη

Published on January 7th, 2018 | by fileto

0

Φαύλος κύκλος φτώχειας στην Ευρώπη

Να ήταν μόνο η Ελλάδα και ο φτωχός Νότος θα ήταν καλά, αλλά φαίνεται ότι η κοινωνικά θωρακισμένη Ευρώπη κλυδωνίζεται από το βάρος της ανισομερούς κάλυψης της κοινωνικής δαπάνης και οδηγείται σε αδιέξοδο.
Κάποτε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά και το όνειρο να ζήσει κάποιος υπό την προστασία ενός δυτικοευρωπαϊκού κράτους αποτελούσε όνειρο ζωής.
Το όνειρο αυτό έγινε στόχος και για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοποιημένους επιστήμονες, αλλά και εργάτες που μέσα στην κρίση πήραν τον ομματιών τους και έφτασαν στις χώρες αυτές για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Την ίδια άποψη είχαν και τα εκατομμύρια πρόσφυγες, λαθρομετανάστες, οικονομικοί μετανάστες από την Ασία και την Αφρική που μέσα από τα καραβάνια της απελπισίας στόχο είχαν να βρεθούν στις ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης!
Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ήδη τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα είχαν να αντιμετωπίσουν την διαρκώς μειούμενη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών.
Οικογένειες πολύτεκνες αφρικανών και ασιατών μεταναστών που ζούσαν πλουσιοπάροχα από τα κοινωνικά επιδόματα, ξαφνικά είδαν το ίδιο το κοινωνικό σύστημα να τους βάζει φραγμούς.
Συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι, παιδιά και βρέφη αντιμετωπίζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό μειώσεις στα επιδόματα και τις παροχές από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ και οι νέοι πρόσφυγες (όσοι κατάφεραν να πάρουν την πρώτη άδεια παραμονής) έχουν μπει σε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης και όσοι δεν παρουσιάζουν βελτίωση στην προσαρμογή τους κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους, με έξοδα του κράτους που τους φιλοξενεί.
Στην Ευρώπη καραδοκεί μια έκρηξη κινητοποιήσεων που ήδη ξεκίνησε αλλά με ήπιες αντιδράσεις, αλλά φαίνεται ότι θα διογκωθεί και να ξεχυθεί στους δρόμους με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αυτό που καθιστά το κίνημα της διαμαρτυρίας ήπιο είναι η τελευταία προσμονή των ευάλωτων απέναντι σε μέτρα που ίσως παρθούν και εξισορροπήσουν την κατάσταση.
Όλα θα ξεκινήσουν από τους συνταξιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία σήμερα στην Ε.Ε. ζουν περίπου 120 εκατομμύρια δικαιούχοι, που αντιστοιχούν στο 24% του συνολικού πληθυσμού. Κι ενώ  λίγα χρόνια πριν η εικόνα του φτωχού συνταξιούχου ήταν σχετικά σπάνια για χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία, πολλοί ηλικιωμένοι απειλούνται και εκεί όχι μόνο με κοινωνική υποβάθμιση, αλλά ακόμη και υπαρξιακή κρίση.
Στις υπερχρεωμένες  χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, παρατηρούνται ποσοστά φτώχιας στους ηλικιωμένους μεταξύ 20% και άνω του 27%, τη στιγμή που στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 14,9%. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στις  χώρες αυτές, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, αυτή η τάση θα ενισχυθεί. Αλλά και στη φτώχεια των ηλικιωμένων υπάρχει ανισότητα. Περισσότερο έκθετες στον κίνδυνο της φτώχειας σε προχωρημένη ηλικία, είναι οι γυναίκες.
Παρά την ευρωπαϊκή αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία» που ορίζει η Συνθήκη της Ρώμης από το 1957, οι γυναίκες στην Ε.Ε. λαμβάνουν κατά μέσο όρο 17% χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση και με τα παιδιά. Σε 41 από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ζουν 76,5 εκατομμύρια παιδιά σε σχετική φτώχεια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειές τους διαθέτουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού εισοδήματος. Στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ισπανία, πάνω από το 36% των παιδιών ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 32% και στην Ιταλία 30%. Στην Ελλάδα τουλάχιστον για  το 21% των παιδιών, ο ένας γονιός έχασε τη δουλειά του.Πρόβλημα υπάρχει και με την «κουτσουρεμένη» απασχόληση μια και είναι πολλοί εκείνοι που υποαπασχολούνται και όπως είναι φυσικό τόσο οι αμοιβές τους όσο και το εργασιακό τους καθεστώς δεν τους βοηθά να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Πρόκειται για τους λεγόμενους “φτωχούς εργαζόμενους”.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, 1,5 δις άνθρωποι εργάζονται χωρίς κατάλληλα συμβόλαια και κοινωνική ασφάλιση. Στην πλειονότητά τους παραμένουν στη φτώχεια, παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία. Και φυσικά, οι προβλέψεις που διατυπώνονται για την αύξηση της ανεργίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι μέχρι το 2019  στα επόμενα πέντε χρόνια θα προστεθούν 213 εκατομμύρια άνεργοι.
Από αυτούς τα 200 εκατομμύρια βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Με άλλα λόγια, οι βασικές αιτίες που προκαλούν την φτώχεια, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και αυτό θα επηρεάζει όχι μόνο τη φτώχεια των παιδιών, αλλά και των ηλικιωμένων.
Στην πραγματικότητα η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο φτώχειας, σύμφωνα με αναλυτές που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, από τον οποίο οι ηγεσίες τους φαίνονται εντελώς απρόθυμες να την βγάλουν.
Και όσο επιμένουν να θεωρούν ότι τα προγράμματα λιτότητας είναι η λύση, τόσο στις λίστες των εξαθλιωμένων θα προστίθενται και  νέα ονόματα.
Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών, είναι το πρώτο καμπανάκι για το επερχόμενο αδιέξοδο. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα, γιατί ο εξαθλιωμένος σε τελευταία ανάλυση δικαιούται να είναι και οργισμένος.
Και όπως λέει ο σοφός ελληνικός λαός: «η φτώχεια φέρνει γκρίνια και καυγάδες…»!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑