Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 16th, 2018 | by fileto

0

Στην Καβάλα θα μεταφερθούν τα εκρηκτικά του Andromeda

Σε συνεργασία με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε στο λιμάνι του Ηρακλείου η επιχείρηση φόρτωσης των 410 τόνων εκρηκτικών στο πλοίο μεταφοράς φορτίων «Καπετάν Χρήστος».

Τα εκρηκτικά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο πλοίο «Andromeda» στα ανοιχτά της Κρήτης και είχαν προορισμό πιθανότατα τη Λιβύη.

Η διαδικασία φόρτωσης των εκρηκτικών αναμένεται να διαρκέσει περίπου 12 ώρες, ενώ το πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσεγγίσει το λιμάνι της Καβάλας.

Στη συνέχεια, τα εκρηκτικά θα μεταφερθούν σε αποθήκη του στρατού ξηράς.

andomeda-ploio-ekriktika andomeda-ploio-ekriktika-1

Η υπόθεση

Στο λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης πήγαινε το μικρό φορτηγό πλοίο «ANDROMEDA» σημαίας Τανζανίας, προκειμένου να εκφορτώσει και να παραδώσει όλο το φορτίο του (εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και άλλος εξοπλισμός) και όχι στο Ομάν και το Τζιμπουτί, όπως προέκυπτε από τα συνοδευτικά έγγραφα που υπήρχαν στο πλοίο, όταν αυτό εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου να πλέει στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου της Κρήτης.

Το πλοίο μετέφερε 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και άλλο εξοπλισμό, καθώς και 11 δεξαμενές υγραερίου και σύμφωνα με τον πλοίαρχο πήρε εντολή από τον ιδιοκτήτη του πλοίου να πάει στο λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης και να ξεφορτώσει. Όπως έδειχναν τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από το λιμάνι Mersin Τουρκίας με λιμάνι εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από το λιμάνι Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμάνι εκφόρτωσης το Ομάν.

Τα παραπάνω στοιχεία αλλά και άλλες πολλές πληροφορίες έγιναν γνωστές το απόγευμα της Τετάρτης από την ενημέρωση που έκανε ο διευθυντής του κλάδου ασφαλείας και αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Γιάννης Αργυρίου και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Νίκος Λαγκαδιανός.

Χαρακτηριστική της σπουδαιότητας της υπόθεσης είναι η δήλωση που έκανε ο κ. Αργυρίου: «Το πλοίο αποτελούσε κινητή βόμβα και το Λιμενικό κατάφερε να την απασφαλίσει».

Σύμφωνα λοιπόν με το Λιμενικό, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στις 06-01-2018 εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του του Λιμενικού το φορτηγό πλοίο «ANDROMEDA» που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης και έγινε έλεγχος στο πλοίο και στο φορτίο από άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και του Τελωνείου Κρήτης.

Ωστόσο στις 08-01-2018 κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου και για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους. Στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός. Αφού εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, έγινε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών) διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου, ενώ οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.

5 συνημμένα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑