Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 16th, 2018 | by fileto

0

Για το όνομα της Μακεδονίας ψήφισαν Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Εκτός ημερησίας διατάξεως η δήμαρχος έφερε το θέμα ψηφίσματος για την ονομασία της Μακεδονίας, με τον Άρη Βέρρο να διαμαρτύρεται για την θεματολογία του ψηφίσματος τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα προς συζήτηση κάτι τέτοιο που αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας σε ένα θέμα που ακόμη δεν άνοιξε και που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποδεχθεί εδώ και χρόνια.

Ο Κωστής Σιμιτσής ανέφερε ότι κάθε συζήτηση σε αυτό το εθνικό θέμα είναι άκαιρη. Ζήτησε δε να μην ασχοληθεί το Σώμα σε αυτή τη φάση και να πάρει θέση όταν θα υπάρχει μια χειροπιαστή πρόταση και ζήτησε να αποσυρθεί το ψήφισμα, αφήνοντας την κυβέρνηση να εκτεθεί, εφόσον το άνοιξε.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος τόνισε ότι το θέμα ήρθε ξαφνικά και η ενότητα προέχει σε σοβαρά εθνικά θέματα. Με την σειρά του ανέφερε ότι θέλει να συμβάλλει στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας, αλλά θέλει λύση στο πρόβλημα με την κοινή συνεννόηση των κομμάτων πρώτα από όλα σε ρεαλιστική βάση.

Ανέφερε δε ότι η απόφαση του Βουκουρεστίου είναι η κόκκινη γραμμή που πρέπει να κρατηθεί.

Ο Βαγγέλης Παππάς τόνισε ότι η διοίκηση και αυτό το θέμα λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι ευαίσθητο θέμα, είναι το ίδιο με το ψήφισμα που ήθελαν να περάσει για την στήριξη του Οσμάν Καβάλα που ήταν επίτιμος δημότης Καβάλας και δήλωσε ο ίδιος προβληματισμένος με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του ψηφίσματος για την Μακεδονία, η δημοτική αρχή.

Ο Άρης Βέρρος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι, δεν βλέπει τον λόγο που ένα τόσο σοβαρό θέμα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο με τόση προχειρότητα. «Εξωτερική πολιτική κάνει η επίσημη κυβέρνηση, αλλά και η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει άποψη, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά ποιος είναι ο λόγος που έρχεται ένα τέτοιο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο και για ποιόν λόγο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας κάλεσε την δημοτική αρχή «να μην κάνει άλλο κακό στον θεσμό»!

Ο Χρήστος Ποτόλιας, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για διαφορετικές απόψεις στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, μέσα στην κοινωνία και τα αδιέξοδα γίνονται πεδίο λεηλασίας μιας χούφτας κηφήνων που θέλουν να κερδίζουν από το αίμα των λαών!

Τέλος ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει το δικό του ψήφισμα, το οποίο και κατέθεσε στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Παράσχος Αγανικόλας και Κατερίνα Ιωαννίδου ήταν θετικοί ως προς το ψήφισμα.

Εν κατακλείδι οι περισσότερες των τοποθετήσεων είχαν το ενδιαφέρον τους και η ουσία της συζήτησης ήταν περισσότερο ιστορική αναδρομή και προσωπικές αναφορές με τους Ξανθόπουλο και Φραντζεσκάκη να ζητούν ανάλογο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και στην Καβάλα με την συμμετοχή φορέων και μαθητών!

 

Και στην Αλεξανδρούπολη

Την αντίθεσή τους στη χρήση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για το 2018, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, σε ψήφισμα σχετικά με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη FYROM, ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν όχι.
Εισηγητής του ψηφίσματος ήταν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης.
“Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας. 20 και πλέον χρόνια το πολυεθνικό κράτος της FYROM  παραβιάζει συστηματικά εις βάρος της Ελλάδας την συμφωνία του ’95, τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης πως δεν προτείνεται καμία ονομασία αλλά τόνισε προς την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να προσέξουν και να μην ξεπουλήσουν την Ελλάδα και να πράξουν το καθήκον που τους επιβάλλει η θέση τους.
Η ονομασία που θα πάρουν τα Σκόπια θα πρέπει να είναι μια ονομασία που δεν θα πληγώνει την εθνική μας υπερηφάνεια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑