Άποψη - Γνώμη

Published on January 28th, 2018 | by fileto

0

Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ!

26910444_1211741005628726_8207604018471921765_oΣτις 25 Ιανουαρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζαν τις εκλογές και ξεκινούσαν μια πορεία την εξέλιξη της οποίας λίγοι μπορούσαν να φανταστούν εκείνη την περίοδο.

Έχοντας υποσχεθεί σκισίματα μνημονίων, εκδίωξη της τρόικας, αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς και με το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ως Ευαγγέλιο, εκφωνούσε εκείνο το βράδυ στα Προπύλαια μια ομιλία την οποία κάποιοι έσπευδαν να χαρακτηρίσουν ιστορική.

Τρία χρόνια αργότερα κάποιες από τις φράσεις εκείνες του Αλέξη Τσίπρα έχουν πράγματι ιστορική αξία. Κυρίως, επειδή φανερώνουν σήμερα το μέγεθος της πολιτικής αναξιοπιστίας και τη διάψευση όλων εκείνων των προσδοκιών όσων είχαν πιστέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες του.

Μάλιστα οι δηλώσεις που έγιναν επετειακά από τους πρώην συντρόφους τους δεν άρεσαν καθόλου και κάποιοι Συριζαίοι τις σχολίασαν ως εξής: «Φαίνεται ότι τους έλειψε η νίκη που σημείωσε πριν από 3 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κέρδισε τις εκλογές του 2015 ή αποφάσισαν να καπηλευτούν την ημέρα της επετείου της επικράτησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα της Αριστεράς, αφού Βαρουφάκης και Αλαβάνος διάλεξαν την 25η Ιανουαρίου για να προαναγγείλουν την δημιουργία νέων “κομμάτων”.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών έγραψε στο Twitter ότι «πριν τρία χρόνια, σαν σήμερα, ο λαός έδωσε εντολή για τέλος της χρεοδουλοπαροικίας. Η εντολή αυτή παραβιάστηκε. Τελική ήττα όμως δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει τελική νίκη. Ραντεβού σε 2 μήνες (26/3) για ένα νέο ξεκίνημα», παραβλέποντας (βολικά για τον ίδιο) ότι η “εντολή” που αναφέρει ανανεώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τη σημερινή μέρα, όμως, διάλεξε και ο Αλέκος Αλαβάνος να προαναγγείλει νέο πολιτικό φορέα. «Μέσα σε ένα μήνα θα υπάρξει κάτι καινούριο [..] που δεν μπορεί να περιορίζεται στο χώρο της αριστεράς» είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. Για το αν θα συνεργαστεί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε: «Έχουμε συζητήσεις μαζί τους. Με άλλους έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, με άλλους όχι τόσο καλά, εγώ πιστεύω ότι αυτοί που είπατε χωράνε μέσα».

Σημειώνεται ότι ο Αλέκος Αλαβάνος είναι ήδη επικεφαλής κόμματος, του Σχεδίου Β’, που έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της δραχμής και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε στηρίξει τη Λαϊκή Ενότητα, την περίοδο που η ΛΑΕ είχε στις τάξεις της εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ραχήλ Μακρή, οι οποίες αργότερα αποφάσισαν να γίνουν και εκείνες επικεφαλής η κάθε μία στο δικό της κόμμα.

Εμείς βρήκαμε και σταχυολογήσαμε τις κορυφαίες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αυτά τα τρία χρόνια που έμειναν στην ιστορία:

«Κωλοτούμπες και υποχωρήσεις εξευτελισμού υπάρχουν άλλοι για να τις κάνουν».

«Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα, εκτός κι αν πάνε να τους κάνουν σε καμιά άλλη χώρα. Να δούμε πώς θα ‘ρθουν να τους εκτελέσουν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση. Διότι για εμάς αυτό είναι αξίωμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό».

«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού και δεν βρέθηκα σε αυτήν τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας».

«Δεν θα επιτρέψουμε η δημόσια περιουσία και οι υποδομές να περάσουν στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικιλώνυμων συμφερόντων».

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος. Δεν διορθώνεται, καταργείται».

«Ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως ηλικίας».

«Καμία μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να αποφασιστεί, πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».

«Άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη. Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ελέγχονται από τον λαό».

Αξίζει να αναφέρουμε στο κομβικό αυτό σημείο της τριετίας ότι υπήρξαν δύο κατηγορίες πολιτών που τον Ιανουάριο του 2015 στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι που πίστεψαν πως είχε έρθει η ώρα να σκίσουμε τα μνημόνια και να συγκρουστούμε με τους δανειστές. Κι εκείνοι που μέσα τους ήξεραν πως όλα αυτά που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέφικτα. Έβλεπαν όμως μια καλή ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό πολιτικό σύστημα, ώστε να έρθουν νέοι άνθρωποι με φρέσκες αντιλήψεις. Αποδείχτηκε μάλιστα στις εκλογές του Σεπτέμβρη ότι ήταν διατεθειμένοι να επωμιστούν νέα δημοσιονομικά βάρη, αρκεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στη χώρα.

Τρία χρόνια μετά δεν έχουν ευοδωθεί οι προσδοκίες ούτε της μιας ούτε της άλλης κατηγορίας ανθρώπων.

– Δεν έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη

– Οι υπερβολικοί φόροι τσακίζουν όλους ανεξαιρέτως και υποσκάπτουν την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης.

– Οι εστίες μικρής και μεγάλης διαφθοράς στο δημόσιο παραμένουν.

– Οργιάζει η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η μαύρη εργασία.

– Το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει. 44 χιλιάδες προσλήψεις σε 3 χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία εκτός ΑΣΕΠ, συνοδευόμενες από κατακόρυφη αύξηση των δομών και οργανισμών του δημοσίου.

– Η παλιά διαπλοκή αντικαθίσταται από μία νέα, φιλική προς την κυβέρνηση.

– Η παιδεία πισωγυρίζει με φοιτητοπατέρες, βανδαλισμούς πανεπιστημιακών χώρων, υποβάθμιση των πρότυπων σχολείων, κατάργηση εκδρομών στο εξωτερικό κλπ

– Οι ανεξάρτητοι θεσμοί υφίστανται μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του ρόλου τους

– Γενικότερα, το ύφος διακυβέρνησης είναι σε πολλές περιπτώσεις αυθάδες και αυταρχικό με κατασκευή εχθρών και καλλιέργεια διχαστικού κλίματος συνεχούς έντασης

Τρία χρόνια μετά, το «νέο» δείχνει αρκετά γερασμένο. Η αθέτηση των υποσχέσεων δε στέρησε μόνο την ελπίδα από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε κάτι χειρότερο: αφαίρεσε και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Το πρόσκαιρο ενδιαφέρον πολλών για την πολιτική μετατράπηκε σε μόνιμη απάθεια και απέχθεια. Νέοι άνθρωποι διστάζουν να ασχοληθούν πιο ενεργά με τα κοινά, λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει το συντομότερο. Μόνο με ενεργούς πολίτες και κοινωνική συμμετοχή η χώρα αυτή θα διορθώσει κάποια μέρα τα κακώς κείμενα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑