Άποψη - Γνώμη

Published on February 12th, 2018 | by fileto

0

Οι όρνιθες του Τυρνάβου, οι φασιστικές στολές και η Μπριτζίτ Μακρόν

Μια και είμαστε σε περίοδο καρναβαλική μια είδηση από την Λάρισα μας διασκέδασε:

Δικαστήριο της Λάρισας τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή έξι άτομα από το Δαμάσι.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κλήθηκε να εξετάσει μια σπάνια περίπτωση, καθώς στο εδώλιο βρέθηκαν καρναβαλιστές, οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως στο καρναβάλι του Τύρναβου το 2014 κακοποίησαν κότες.

Ήταν μέλη του γκρουπ «Φορολογικά κοτέτσια» και επέλεξαν επάνω στο άρμα τους, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, να έχουν ζωντανές κότες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τις «κράδαιναν στα χέρια τους, τις πετούσαν στο πλήθος που παρακολουθούσε την παρέλαση και άλλες στον αέρα, ενώ όταν εκείνες προσγειώνονταν στο έδαφος τις χτυπούσαν με τα πόδια και τις ποδοπατούσαν με αποτέλεσμα οι περισσότερες εξ αυτών να θανατωθούν».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις αυτές, ενώ παραδέχθηκαν πως ήταν μέλη του εν λόγω γκρουπ. Ένας ανήλικος τιμωρήθηκε με επίπληξη από το δικαστήριο, ενώ ο οδηγός του άρματος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Κατηγορούμενος ήταν και ο τότε αντιδήμαρχος Τυρνάβου γιατί επέτρεψε να έχουν ζωντανά ζώα στην παρέλαση.

Η υπόθεσή του όμως παραγράφηκε με τον νόμο 4411/16 (έχει ποινή μέχρι δύο χρόνια).

Αυτή η ιστορία είναι παλιά και ερχόμαστε στο σήμερα.

Διαβάζουμε ότι: Με επίσημη απόφασή του το υπουργείο Οικονομίας – Ανάπτυξης απαγορεύει πλέον ρητά την πώληση και προβολή αποκριάτικων στολών για παιδιά με ναζιστικά σύμβολα και σέξι στολών και αξεσουάρ, στο πλαίσιο προστασίας της ψυχικής υγείας τους.

Πρόκειται για προϊόντα και αποκριάτικες στολές με άσεμνες αναφορές, στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ και συναφή παιχνίδια που παρουσιάζονται σε ιστοσελίδες και καταστήματα. Μάλιστα, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Ευθύμης Μίλκογλου, αν και δείχνει να συμφωνεί με τη λογική της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως, δεν αρέσει σε κανέναν να βλέπει μικρά κοριτσάκια ντυμένα με προκλητικές και άσεμνες στολές, από την άλλη, υπενθυμίζει ότι το καρναβάλι αποτελεί ένα γλέντι σάτιρας, που δεν έχει σκοπό να προάγει κάποια σύμβολα ή ιδεολογίες.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί πως το καλό παράδειγμα για τα παιδιά θα πρέπει να δίνουν οι μεγάλοι με τη συμπεριφορά τους και όχι να περιμένουμε ως κοινωνία παρόμοιες αποφάσεις από την κεντρική εξουσία για να συμμορφωνόμαστε ως προς κάποια πράγματα που είναι αυτονόητα. Εξάλλου, συμπληρώνει ο ίδιος, στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές, οι οποίες στο πλαίσιο τέτοιων εκδηλώσεων, αναβιώνουν ήθη και έθιμα που ενέχουν «πονηρά» υπονοούμενα, στο πλαίσιο πάντοτε σατιρικής διάθεσης και κανείς δεν δείχνει να ενοχλείτε.

Αν νομίζετε ότι το σοβαρό αυτό θέμα απασχολεί μόνο την χώρα που γέννησε τον Αριστοφάνη κάνετε λάθος.

Το γερμανικό καρναβάλι βρίσκεται στην κορύφωσή του και όπως κάθε χρόνο τα πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός Γερμανίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη σάτιρα στους δρόμους. Όμως φέτος ίσως το αστείο να έχει κάπως παραγίνει στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν ή για να είμαστε πιο ακριβείς της συζύγου του Μπριζίτ. Η μεγάλη διαφορά ηλικίας που χωρίζει τον γάλλο πρόεδρο με την κάποτε φιλόλογό του και νυν σύζυγό του Μπριζίτ βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της καρναβαλικής κριτικής.

Πιο συγκεκριμένα η αφορμή δόθηκε στο σόου σάτιρας, μουσικής και χορού «Fastnacht in Franken» της Βαυαρικής Τηλεόρασης. Εκεί μέλη της ομάδας κωμικών «Altneihauser Feierwehrkapell’n» από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου την περιέγραψαν με ουκ ολίγες κοσμητικές εκφράσεις: «καλοδουλεμένο έλκηθρο», «η πιο πονηρή γριά», «καλοσιτεμένη γριά». Αλλά είναι μήπως υπερβολική αυτού του είδους η κριτική έστω κι αν φορά τον μανδύα του καρναβαλιού και μάλιστα σε μια περίοδο που το κίνημα #metoo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης κάθε μορφής έχει ανοδική πορεία σε όλον τον κόσμο; Και υπάρχουν εν τέλει όρια τελικά στη σάτιρα του καρναβαλιού;

Ναι, υπάρχουν, φαίνεται να λένε πολλοί επικριτές όλης της ιστορίας με τα σχόλια κατά της Μπριζίτ Μακρόν στο γερμανικό κωμικό σόου. Η επίμαχη εκπομπή έδωσε έτσι την αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο. Πολλοί θεατές έγραψαν αρνητικά σχόλια και στην ιστοσελίδα της ομάδα των κωμικών, χαρακτηρίζοντας το χιούμορ τους «πρωτόγονο», «άκρως προσβλητικό» και «ντροπιαστικό». Βέβαια υπήρχαν και κάποια σχόλια που υπεραμύνονταν του πνεύματος του καρναβαλιού, το οποίο για πολλούς δεν οφείλει να τηρεί τους κανόνες πολιτικής ορθότητας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής συγκριτικής πολιτισμικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, Γκύντερ Χιρσφέλντερ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη σάτιρα του γκρουπ «Feierwehrkapell’n» ξεπέρασε τα όρια. Όπως ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο dpa, «ήταν μεν ένα τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ανόητο όλο αυτό. Ήταν ένα φάουλ». Τα σχόλια για την κυρία Μακρόν αποτελούν «προσβολή και δεν αποτελούν πολιτικό σχόλιο». Στην περίπτωση της Μπριζίτ Μακρόν η σάτιρα αφορούσε την προσωπική της ζωή και την ηλικία της, ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας.

Όπως επισημαίνει βέβαια ο Γκύντερ Χιρσφέλντερ, το πολιτικό σχόλιο, ακόμα και το χοντροκομμένο αστείο, είναι αναπόσπαστο μέρος του καρναβαλιού. «Το νόημα του καρναβαλιού έχει να κάνει με την πολιτική κριτική, με την καταγγελία των κακώς κειμένων, αλλά πρέπει εντούτοις να αφορά πολιτικές συμπεριφορές και πράξεις και όχι πρόσωπα και προσωπικές επιλογές», σημειώνει ο γερμανός καθηγητής. Σύμφωνα με τον ειδικό, το ότι κάποιος δεν πρέπει να προσβάλλει την προσωπικότητα την Μπριζίτ Μακρόν δεν σημαίνει βέβαια κι ότι δεν πρέπει και να ασκεί κριτική στην πολιτική και τα λάθη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τουναντίον.

Από την πλευρά τους πάντως οι κωμικοί που συμμετείχαν στο επίμαχο σόου, που έχει μάλιστα ιστορία 30 χρόνων, δεν έχουν ακόμη αντιδράσει. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της Βαυαρικής Τηλεόρασης με υψηλή τηλεθέαση, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν ως καλεσμένοι πολλά μέλη της βαυαρικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Εάν όλοι αυτοί γέλασαν βέβαια με τα επίμαχα σχόλια για την κυρία Μακρόν δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑