Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 15th, 2018 | by fileto

0

Αποθεματικό άνω των 12 εκατ. ευρώ έχει το Νοσοκομείο Καβάλας

Ο διοικητής του Γ.Ν.Κ. Τάσος Καρασαββόγλου αναφέρθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας που όταν ανέλαβε τα ηνία είχε θέσει με ρητό τρόπο τέσσερις μείζονος σημασίας στόχους. Ο πρώτος στόχος ήταν η καθολική υγειονομική κάλυψη των πολιτών, ο δεύτερος, η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας , ο τρίτος στόχος ήταν η προσπάθεια να επανακτήσει το σύστημα χαμένους χώρους και ο τέταρτος στόχος ήταν να παρέμβει προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία ,την διαφάνεια και την ηθικοποίηση του συστήματος.

Η κάλυψη των ανασφαλίστων έχει μια πολύ μεγάλη σημασία γιατί σε περιόδους κρίσης είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που περνάνε στην ανεργία . Απόφασή μας είναι να τους καλύψουμε βάσει νόμου. Το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε με ανθρώπους, πόρους και υποδομές. Οι πόροι αξιοποιήθηκαν για να πληρωθούν υποχρεώσεις του παρελθόντος και το ΓΝΚ ενισχύθηκε με 11,5 εκ ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας πληροφόρησε ότι το 2016 και το 2017 εισήλθαν 58 εκ. ευρώ «και απέμειναν για να πληρώσουμε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 χρωστούμενα της τάξης μόλις των 2,7 εκ. ευρώ», με το καθαρό αποθεματικό στο τέλος του 2017 να φτάνει τα 12.471.579 ευρώ.

Τεχνολογία έχουμε αλλά μας λείπει προσωπικό

Το νοσοκομείο Καβάλας, έχει μεγάλο ζήτημα από την αποχώρηση γιατρών στο εξωτερικό. Στο νοσηλευτικό προσωπικό  η ζυγαριά γέρνει υπέρ των εισροών. Στο σύστημα εισήλθαν γιατροί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ και το 12μηνο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με 27 άτομα κάθε ειδικότητας. Το νοσοκομείο επίσης ενισχύθηκε και με ιατροτεχνικό εξοπλισμό από το ΕΣΠΑ. Είναι μηχανήματα που θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα μηχανήματα. Θα προμηθευτούμε ένα υπερσύγχρονο τομογράφο που θα κάνει εξετάσεις καρδιάς, θα πάρουμε δεύτερο ψηφιακό μαστογράφο, υπερηχοτομογράφο με τεχνική ελαστογραφία, κάμερα πυρηνικής ιατρικής, συσκευή οπτικής τομογραφίας  για την Οφθαλμολογική Κλινική, Συσκευή  κρουστικών κυμάτων κλπ. Κάναμε μια καλή πρόταση στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και για προσφορά άλλων μηχανημάτων, ενώ θα πάρουμε πολλά και από το διασυνοριακό πρόγραμμα. Θα συνδέσουμε τηλειατρικά τα κέντρα υγείας του Νομού Καβάλας, θα ενισχύσουμε το οδοντιατρικό τμήμα και  θα πάρουμε ένα νευροπλοηγητή για τα χειρουργεία του νοσοκομείου. Ένα από τα βασικά ζητήματα που το ΓΝΚ έχει λαμπρές επιδόσεις να επιδείξει είναι στο κομμάτι του ηλεκτρονικού νοσοκομείου, με πληροφοριακά συστήματα για να τακτοποιήσει υποθέσεις του. Επαναλειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική για τοποθέτηση βηματοδοτών, ενώ σημαντικό είναι πως θεσμικά λειτουργούμε με όλους τους εμπλεκόμενους του νοσοκομείου.

 

Θέλουμε να το μεγαλώσουμε

Το νοσοκομείο θέλουμε να αναπτύξει Κλινικές που θα του προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερα υγειονομικά χαρακτηριστικά.  Έτσι αναπτύξαμε για τον νέο οργανισμό του ΓΝΚ την πρόταση για μια νέα Ογκολογική Κλινική που πέρα από τις χημειοθεραπείες θα μπορεί να παράσχει και ακτινοθεραπευτικές ιδιότητες κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Το Αιμοδυναμικό κέντρο προμηθεύτηκε το μηχάνημα του από το ΕΣΠΑ και θα προσδώσει επι πλέον χαρακτηριστικά , αλλά πρέπει να στελεχωθεί αναλόγως.

Η πρότασή μας για το νέο νοσοκομείο του αύριο λέει πως πρέπει να υπάρξει  αύξηση 511 κλινών . Για μας είναι σημαντικό πως μέσα από την δραστηριότητα του νοσοκομείου προκύπτει πως πρέπει να κατοχυρώσει τον Περιφερειακό του χαρακτήρα. Πέρα από τις μοναδικές Κλινικές του, το νοσοκομείο είναι ένα ίδρυμα ανάσχεσης κρατώντας τις ροές των ασθενών που θα απευθύνονταν σε Θεσσαλονίκη η Αλεξανδρούπολη. Είναι ένας υγειονομικός πυλώνας που κρατάει ανθρώπους σ αυτή την περιοχή

Εδώ φιλοξενούνται ασθενείς που δεν έχουν σημείο αναφοράς τον Νομό Καβάλας και έτσι καλύπτουμε ανάγκες περιφερειακές. Αυτές οι κλινικές που νοσηλεύουν ανθρώπους εδώ είναι η Ογκολογική, η Ρευματολογική, η Πνευμονολογική και η Μαιευτική .

Δεν θα προσφέρουμε ασυλία σε φαινόμενα που προσβάλλουν τη περίθαλψη

Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε ευκαιρία για να εξαντλήσουμε ακόμη περισσότερο το νοσοκομείο . Θα το ενισχύσουμε με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Ως διοίκηση δεν παριστάνουμε τους ηθικολόγους, ξέρουμε όμως τι συμβαίνει στο κομμάτι της διαφάνειας και της ακεραιότητας όσων εμπλέκονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δηλώνουμε πως δεν έχουμε διάθεση να προσφέρουμε ασυλία σε φαινόμενα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, των έντιμων γιατρών και της δημόσιας περίθαλψης

 DSC09263

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ;

 

Καταφέραμε να ισορροπήσουμε το σύστημα υγείας

 

  • Συγχαίρω τον κ. Καρασαββόγλου για την δουλειά που έκανε. Έμαθε πολλά και έκανε περισσότερα

 

Στην λογοδοσία παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος μιλώντας από το βήμα, είπε πως αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, γιατί αποφασίσαμε και ως πολιτική ηγεσία και ως διοικήσεις των νοσοκομείων, ότι πρέπει αυτό που κάνουμε, να το βάζουμε στην βάσανο της δημόσιας εμφάνισής του και της δημόσιας  κριτικής του.

Δεν αρκεί να λες ότι κάνεις πράγματα, αλλά πρέπει να αποδεικνύεις ότι τα κάνεις,  πρέπει να φωνάζεις στον κόσμο που τον αφορούν αυτά που κάνεις και να δεχτείς την κριτική του τον έπαινό του, τις προτάσεις για βελτίωση, γιατί μόνο έτσι γίνεσαι καλύτερος.

Συγχαίρω τον κ. Καρασαββόγλου για την δουλειά που έκανε. Έμαθε πολλά και έκανε περισσότερα. Ιδιαίτερα για το ότι κατόρθωσε και έδωσε πλεόνασμα 12 εκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό του νοσοκομείου…

Το θέμα είναι βέβαια να θέλεις να μάθεις. Και από τη πόλη και το νοσοκομείο σας το θεωρούμε στο υπουργείο ένα από τα πιο καλά και αξιοπρεπή δευτεροβάθμια νομαρχιακά νοσοκομεία της χώρας που παράγει μεγάλο έργο, όπως στα χειρουργεία που προσεγγίζουν μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές.

Νομίζω ότι το νοσοκομείο ενισχύθηκε από τον Οκτώβριο του 2015, γιατί αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή, χωρίς να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, όμως θα συνεχίζουν να λύνονται γιατί έχει αλλάξει η ρότα. Δεν έχει καμία σχέση η κατάσταση στην υγεία από τον Φεβρουάριο του 2018 με αυτό που ήταν στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης, που παραλάβαμε τότε.

Τότε γινόταν ένας πανικός, όταν δεχόμασταν πάρα πολλά τηλεφωνήματα από διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας που μας μιλούσαν για ελλείψεις γιατρών, προσωπικού, και τεχνικών προβλημάτων. Αυτή την στιγμή αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει σχέση με εκείνη την περίοδο.

Το σύστημα έχει ισορροπήσει και σε πολλές περιπτώσεις έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑