Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 16th, 2018 | by fileto

0

Μισό δις φόρους κατέβαλε η ΣΕΚΑΠ

Άκρως ενδιαφέροντα, αν όχι εντυπωσιακά, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη της Deloitte για τη ΣΕΚΑΠ, την οποία είχε παραγγείλει το Επιμελητήριο Ξάνθης, για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο της εταιρείας τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Όπως προκύπτουν από τα πορίσματα της μελέτης, το διάστημα μεταξύ 2013 και 2017 η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει στο ελληνικό κράτος φόρους και εισφορές ύψους 466 εκατομμυρίων ευρώ .

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει καταβάλει για τη μισθοδοσία περίπου 26 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Πώς προέκυψε η μελέτη

Η συγκεκριμένη μελέτη, με τίτλο «ΣΕΚΑΠ: Ο αντίκτυπος της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», εντάσσεται στο πλαίσιο πιλοτικής πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με αντικείμενο τις μεγάλες εταιρείες της περιοχής και στόχο την ανάδειξη της θετικής επίδρασης της λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή.

«Στην Ξάνθη είμαστε από τους τελευταίους στην Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σ.σ. 9.549 ευρώ στην Ξάνθη, έναντι μέσου όρου 16.249 ευρώ για τη χώρα το 2015)και από τους πρώτους σε ανεργία (σ.σ. 30,2% στo νομό Ξάνθης στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έναντι 23,5 στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat), σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στυλιανός Μωραΐτης.

«Το 2008, οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας απασχολούσαν πάνω από 7.500 άτομα και σήμερα αυτά έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 3.500», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι η μελέτη της Deloitte πρόκειται να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς και στις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής.

Τα στοιχεία για τη ΣΕΚΑΠ

Όσον αφορά την ελληνική καπνοβιομηχανία, η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει συνολικά 466 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος με τη μορφή φόρων και εισφορών.

Συγκεκριμένα, 352 εκατ. σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, 100 εκατ. σε ΦΠΑ, 10 εκατ. στο ΙΚΑ, συν τους παρακρατηθέντες φόρους για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και την ακίνητη περιουσία της.

Όπως διευκρινίζεται, μάλιστα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καταλαμβάνει το 82% της συνολικής πώλησης του πακέτου που προπληρώνεται από τις καπνοβιομηχανίες κατά τη διαδικασία επισφράγισης των πακέτων, προτού διατεθούν στο εμπόριο και άρα ανεξαρτήτως πώλησης των τσιγάρων, τα έσοδα καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Προμήθεια 950 τόνων ελληνικού καπνού

Την τελευταία πενταετία, η ΣΕΚΑΠ απασχόλησε ετησίως, κατά μ.ο., 190 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, με συνολικό κόστος μισθοδοσίας 25,8 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ 2013 και 2017, η εταιρεία προμηθεύτηκε περίπου 950 τόνους ελληνικού καπνού, εκ των οποίων περίπου 40% προερχόταν από παραγωγούς της Θράκης.

Παράλληλα, συνεργάζεται με περίπου 100 εταιρείες διανομής σε όλη την Ελλάδα, συντηρώντας -σύμφωνα πάντα με τη μελέτη- σημαντικό ποσοστό του κύκλου εργασιών τους.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, για κάθε ευρώ δαπάνης της ΣΕΚΑΠ σε προμηθευτές της στην Ελλάδα, η εταιρεία συντηρεί 1,6 ευρώ αμοιβών σε προσωπικό, 3,9 ευρώ παραγόμενου προϊόντος, 1,9 ευρώ προστιθέμενης αξίας και 28 ευρώ δημόσιων εσόδων. Επιπλέον, συντηρεί 330 θέσεις εργασίας ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά στην τοπική οικονομία.

Ανάπτυξη 10% το νέο έτος, προστίμου… επιτρέποντος

Βάσει των προβλέψεων του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας, το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 10% και αύξηση των εξαγωγών (σήμερα περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων) μέσω της επέκτασης σε νέες αγορές (Αφρική, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία).

Αυτό, βεβαίως, εφόσον υπάρξει θετική, για την εταιρεία, εξέλιξη στην υπόθεση του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ που είχε καταλογιστεί για τελωνειακές παραβάσεις προ της ιδιωτικοποίησής της και για το οποίο η εταιρεία έχει καταθέσει προσφυγή…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑