Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 3rd, 2018 | by fileto

0

Είμαστε η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης

Το ότι υπάρχουν ανισορροπίες στο οικονομικό επίπεδο των χωρών της Ευρώπης είναι κοινό μυστικό. Το πόσο μεγάλες είναι οι αποκλίσεις όμως για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και μάλιστα σε επίπεδο περιφερειών, είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να εκτιμήσει κανείς, πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές σε σχέση με τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat (με στοιχεία 2016), οι αποκλίσεις φτάνουν, από μόλις το 29% του κοινοτικού μέσου όρου, έως το, σχεδόν απίστευτο, 611% !

Το πρώτο νούμερο ανήκει στην περιφέρεια Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας και το δεύτερο στο Δυτικό Εσωτερικό Λονδίνο. Το εντυπωσιακό είναι πως η κατανομή δεν ακολουθεί  τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά μοιάζει να είναι ένα περισσότερο τοπικό χαρακτηριστικό.

Με άλλα λόγια, ακόμα και οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης, έχουν μερικές από τις πιο φτωχές περιφέρειες. Για παράδειγμα, αμέσως μετά την περιφέρεια της Βουλγαρίας, βρίσκουμε την Γαλλική περιφέρεια Μαγιότ, με το ελαφρώς βελτιωμένο μεν 33% του κοινοτικού όρου, αλλά και πάλι φτωχό.

Ωστόσο, δεν ισχύει το αντίθετο! Οι φτωχότερες χώρες, έχουν και μερικές από τις φτωχότερες περιφέρειες. Συνολικά 21 περιφέρειες εμφανίζουν ΑΕΠ χαμηλότερο του 50% του μέσου όρου. Από πέντε συναντάμε στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, τέσσερις στην Ουγγαρία, από τρεις σε Ελλάδα και Ρουμανία και μία στη Γαλλία

Οι τρεις ελληνικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Μακεδόνια- Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑