Άποψη - Γνώμη

Published on March 4th, 2018 | by fileto

0

Κοίτα ποιοι μιλάνε!

Ο πολιτικός εγκληματίας της ελληνικής οικονομίας Κώστας Σημίτης έκανε παρέμβαση στο Φόρουμ των Δελφών λέγοντας ότι είναι «Παραμύθι» όσα λέει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα.

Μάλιστα ο άνθρωπος που ακόμη δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την δίνη στην οποία τον έβαλε με τα οικονομικά του τερτίπια, ανέφερε μάλιστα ότι: «οι λόγοι είναι πολλοί, για τους οποίους δεν μπορεί να συμβεί αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας, και παρέπεμψε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79,5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και παρά ταύτα θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ).

Ο Σημίτης σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας και παρατήρησε πως «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών». Όπως πρόσθεσε, στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις.

Μα καλά τόσους λωτούς παράγει η χώρα μας… και συνέχισε: «ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, διότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να γίνουν το 2020, λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής, κι επειδή είναι δύσκολο να σχηματιστεί σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να πάει η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές. «Έτσι δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η οικονομία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σημίτης αναρωτήθηκε γιατί η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως και τα προηγούμενα ήταν ελληνικά, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. «Το μόνο αποκλειστικώς ελληνικό ήταν αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ» υπογράμμισε.

Ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ρύθμιση, ο οποία, όμως, θα είναι υπό αίρεση, η διαδικασία θα είναι βαθμιαία, θα υπάρχει διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, μετά το τέλος των μνημονίων.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, (κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι) για προληπτική πιστωτική γραμμή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια, 4%, 6%, ίσως και υψηλότερα, και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας».

Όπως υποστήριξε, χρειάζεται ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, να σταματήσουν τα «εθνικολαϊκιστικά και δήθεν αριστερά πειράματα», να σταματήσουν οι ακραίες πολιτικές συγκρούσεις και να υπάρξει μία νέα εθνική αυτογνωσία.

«Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της έχει συνείδηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού με κοινωνική αλληλεγγύη» υπενθύμισε. Επομένως, ανέφερε, «ακόμη και κατά την αντικειμενική διαπίστωση που λέει ότι το αύριο είναι τελείως αβέβαιο κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, η απάντηση είναι: Ναι, μπορούμε! Αν, με μία νέα εθνική αυτογνωσία, αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μία νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις».

Αυτά εν ολίγοις είπε ο σοφός Σημίτης που πραγματικά είναι να απορεί κανείς ότι βγαίνει και μιλάει και δίνει συμβουλές, αυτός που βύθισε την ελληνική οικονομία στο βαρέλι δίχως πάτο!

Πάμε στον δεύτερο ομιλητή τον πολύ (!) υπουργό Οικονομικών βρετανοαναθρεμένο Ευκλείδη Τσακαλώτο που μπήκε στα τερπίτια της πολιτικής λαϊκίστικης φόρμας και μας παίζει κανονικά.

Ο Ευκλείδης λοιπόν μίλησε στο Ηράκλειο Κρήτης για μείωση φόρων ύψους 3,5 δισ. τα επόμενα χρόνια και εξήγησε ότι μια τέτοια απόφαση έχει άμεση σχέση και με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους.

Δηλαδή είναι να παίρνουμε τα βουνά όταν ακούμε τον υπουργό των μνημονίων μας και της κακής μας μοίρας να μας παραμυθιάζει με λόγια πλάνα και αεριτζίδικα λέγοντας: «Έχουμε αρχίσει και παίρνουμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας ένα δημοσιονομικό χώρο στα επόμενα πέντε χρόνια, και αυτό είναι στο μεσοπρόθεσμο, 3,5 δισ. για να μειωθεί η φορολογία. Θα δούμε όταν έρθει η ώρα ποιοι φόροι είναι βέλτιστο να μειώσουμε, αλλά αυτή είναι η δυνατότητά μας» είπε ο Τσακαλώτος που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Το παλιό μοντέλο τελείωσε και είναι ένα από τα πολύ ωραία πράγματα να μπορείς να συμμετέχεις στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου που θα το κάνουμε όλοι μαζί πράξη».

Ο Τσακαλώτος αναφερόμενος στο μοντέλο που θα πρέπει να στηριχθεί η οικονομία όπως τόνισε « θα πρέπει να βασίζεται σε ένα ολιστικό σχέδιο και για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε ότι χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, χρειαζόμαστε και πρέπει να κάνουμε και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε συμφωνήσει, αλλά δε φτάνει αυτό. Θα πρέπει να μπορείς να δεις τι επενδύσεις θα έρθουν και πως αυτές θα συνδεθούν με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε παράλληλα και στο πελατειακό κράτος και τις συνέπειες που αυτό είχε στα μεσαία στρώματα: «Είναι σημαντικό να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος, που αποτελεί και έναν από τους λόγους που τα μεσαία στρώματα είναι αδύναμα και είναι μεγάλη τομή να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε με το πελατειακό κράτος».

Ένα από τα σημεία στα οποία επικέντρωσε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και η φοροδιαφυγή, τα θεμέλια της οποίας για να αντιμετωπιστούν χρειάστηκε αρκετός καιρός: « Μέχρι το 2009 οι πλούσιοι στην ελληνική επικράτεια, πλήρωναν φόρους με εθελοντικό τρόπο. Αυτό παίρνει καιρό να το αντιμετωπίσεις. Αυτό μας δημιούργησε την αδυναμία έως σήμερα να μειώσουμε τη φορολογία» ανέφερε.

Μα καλά οι άνθρωποι σε ποια χώρα ζουν επιτέλους;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑