Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 15th, 2018 | by fileto

0

Airbnb και ξένοι επενδυτές αλλάζουν το τοπίο σε Καβάλα και Θάσο

Οι τιμές των ακινήτων ανάλογα με τη θέση και κυρίως ανάλογα της απόστασης από τη θάλασσα, κινούνται – ενδεικτικά – μεταξύ 850 – 1.850 ευρώ στη Νέα Ηρακλείτσα και μεταξύ 1.000 – 1.750 ευρώ στον Λιμένα Θάσου.

 

Εκτιμούν στην αγορά ακινήτων ότι η φετινή χρονιά θα είναι

χρονιά σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων με τάση ανάκαμψης σε επιμέρους περιοχές, ενώ διαφαίνεται ότι το 2019 μπορεί να αποτελέσει το πρώτο έτος με αισθητές αυξήσεις των αξιών έπειτα από 10 δέκα χρόνια.

Τα παραπάνω εκτίμησε ο Αλέξανδρος Βασιλείου, πολιτικός μηχανικός – οικονομολόγος και εκτιμητής, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στη συμπρωτεύουσα.

Όπως είπε το 2017 ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, ωστόσο πλέον μπορεί να θεωρηθεί με σχετική ασφάλεια ότι μεγάλο μέρος της προσαρμογής των τιμών έχει ήδη συντελεστεί.

 Η επίδραση του φαινομένου Airbnb

«Η επίδραση των πλατφορμών τύπου Airbnb στην άνοδο των τιμών μπορεί να είναι μικρή, αλλά το γεγονός ότι μειώνονται αισθητά οι κενές κατοικίες και αυξάνονται οριακά κάποιες τιμές, υποδηλώνει ότι το Airbnb δύναται τουλάχιστον για να αποτρέψει την πτώση των τιμών», πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου και συμπλήρωσε: «με γνώμονα τα όσα συμβαίνουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης η αύξηση της τοπικής διαθεσιμότητας Airbnb φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Στα εκτιμητικά μοντέλα οι εγγραφές συνδέονται με αυξήσεις από 15% έως 20% στις αξίες των διαμερισμάτων. Οι υπολογισμοί βάσει μέσου όρου ιδιοκτησίας στις μέσες τιμές ενοικίασης Airbnb και με την υπόθεση ότι οι πιθανές ροές εισοδήματος θα κεφαλαιοποιηθούν πλήρως, παράγουν μια μέση αύξηση διαμερισμάτων περίπου 16%».

Στην ίδια ημερίδα ο Χρήστος Μιχαλέρης, REV, Αγρον. Τοπογράφος Μηχανικός Εξωτερικός συνεργάτης – Εθνική Τράπεζα, μιλώντας για την αγορά της εξοχικής κατοικίας στην Χαλκιδική, αλλά και σε Καβάλα και Θάσο, σημείωσε ότι κατά το 2017, συγκριτικά με προηγούμενα έτη, συντελέστηκαν πολλές αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών, με σχεδόν αποκλειστικά ξένους αγοραστές προερχόμενους κυρίως από τις ανατολικές και βαλκανικές χώρες. Λόγω της συνεχιζόμενης πολυετούς πτώσης των τιμών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές ήταν χαμηλών εισοδημάτων.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο στις περιοχές υψηλής τουριστικής όχλησης, είναι πλέον πολύ η έντονη η ζήτηση για νέες επενδύσεις στον τουρισμό, ή ακόμα και για μισθώσεις υφιστάμενων μικρών τουριστικών μονάδων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ειδικά σε περιοχές που λειτουργούν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που αποτελούν πόλο έλξης, αλλά και σε περιοχές που δεν εμφάνιζαν έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Όπως είπε τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, ενώ σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται άλλες πέντε μεγάλες επενδύσεις σε Καβάλα και Θάσο.

Οι τιμές των ακινήτων ανάλογα με τη θέση και κυρίως ανάλογα της απόστασης από τη θάλασσα, κινούνται – ενδεικτικά – μεταξύ 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ. στη Χανιώτη Χαλκιδικής, μεταξύ 850 έως 1.800 ευρώ τ.μ. στο Πευκοχώρι, μεταξύ 1.000 – 1.650 ευρώ στη Νικήτη Χαλκιδικής, μεταξύ 850 – 1.150 ευρώ στους Νέους Πόρους Πιερίας, μεταξύ 850 – 1.850 ευρώ στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας και μεταξύ 1.000 – 1.750 ευρώ στον Λιμένα Θάσου.

2 συνημμένα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑