Άποψη - Γνώμη

Published on April 7th, 2018 | by fileto

0

Το ξανθό γένος σε διπλό ταμπλό

Μας έχουν μπερδέψει αυτοί οι Ρώσοι του Πούτιν. Από την μια επιλέγουν λέει Ελλάδα μια και ούριος είναι ο άνεμος που πνέει από την Ρωσία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι Ρώσοι δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την χώρα μας και οι προκρατήσεις που γίνονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ και από την άλλη επιλέγουν Τουρκία για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τους δρόμους του γκαζιού.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ένωση Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ) στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη την εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ρωσικά τουριστικά γραφεία, οι προκρατήσεις εφέτος άρχισαν νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είναι αυξημένες κατά 4-5 φορές.

Το φετινό θετικό μομέντουμ των παρακρατήσεων ακολουθεί την περσινή καλή σεζόν κατά την οποία η χώρα μας ανέβηκε τρεις θέσεις το 2016 στη λίστα με τους δημοφιλής για τους Ρώσους προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, Rosstat η χώρα μας κατέλαβε τη 13η θέση μεταξύ των προορισμών των Ρώσων τουριστών το 2016, έναντι της 16ης θέσης το 2015, έχοντας σημειώσει αύξηση της τάξης του 23,4%. Συνολικά την χώρα μας επισκέφθηκαν 782 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες το 2016, ήτοι 148 χιλ. τουρίστες περισσότεροι από τους 634.000 τουρίστες που ήρθαν από τη Ρωσία το 2015.

Αν δούμε την διοχέτευση Ρώσων τουριστών ο πιο δημοφιλής προορισμός των Ρώσων τουριστών ήταν για άλλη μία χρονιά η Αμπχαζία (η ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και την Ε.Ε.), με 4,2 εκ. τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,3% σε σχέση με το 2015. Ακολουθεί η Φιλανδία με 2,9 εκ. Ρώσους τουρίστες (μείωση 5,6% από το 2015), το Καζακστάν με 2,85 εκ. τουρίστες από τη Ρωσία (μείωση 8,8% σε σχέση με το 2015) και η Ουκρανία με 1,8 εκ. Ρώσους τουρίστες (αύξηση 8,9% από το 2015). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Κίνα, η οποία δέχθηκε 1,7 εκ. τουρίστες από τη Ρωσία, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 30,5%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των ρωσικών τραπεζών, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αύξηση έχει επίσης σημειωθεί στις συναλλαγές στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρωσικού Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτορείων, η μέση ρωσική οικογένεια παίρνει μαζί της γύρω στα 1000 δολάρια για μία εβδομάδα διακοπών στο εξωτερικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα τέλη Απριλίου, η τιμή του ρουβλιού έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στα 56,5 ρούβλια/δολάριο. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, το ρωσικό νόμισμα έχει καταγράψει άνοδο κατά 26% έναντι του δολαρίου (την 1 Ιανουαρίου κυμαινόταν στα 75,5 ρούβλια/δολάριο). Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πορεία του ρουβλίου φαίνεται να έχει πλέον αποκοπεί από τις αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, καθώς αυτή έχει σημειώσει κάθοδο χωρίς να επιφέρει ανάλογες πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα.

Στην άλλη όψη του νομίσματος αυτό που είδαμε στις 18 Μαρτίου με την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε από την Άγκυρα ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας, ξεκινά επισήμως και το διατράνωσε μαζί με τον Tούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.

Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιήθηκε εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Τελικά ο Πούτιν μάλλον είναι καλύτερος έμπορος από τον Τράμπ και πουλάει παντού και σε όλους ότι ακριβώς ζητάνε.

Ο Ντόναλντ για να τον εκδικηθεί και ενώ μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος και τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει μέσα σε λίγους μόλις μήνες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Δύση και Ανατολή, θέλει λένε να στραφεί στην Ελλάδα και να ποντάρει στον Τσίπρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ δείχνουν να σκοπεύουν στην αναβάθμιση των σχέσεων τους με τη χώρα μας με μια σειρά κινήσεων που ξεκινάει ακριβώς με τη μεταφορά μέρους της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα.

Επίσης, οι Αμερικανοί δείχνουν ενδιαφέρον για τέσσερις βάσεις στην Ελλάδα:

– Επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας (μία από τις πλέον οργανικές αμερικανικές βάσεις στη Μεσόγειο).

– Μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones (που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας – ΑΤΑ στη Λάρισα.

-Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Ηδη άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αποφασίσουν οι Αμερικανοί τη μεταφορά της βάσης θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές στην Ανδραβίδα. Ηδη τις μετέφεραν στη Ρουμανία.

-Δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

Με άλλα λόγια «αέρας κοπανιστός» από τους Αμερικάνους για την χώρα μας μια και από ότι φαίνεται ο Πούτιν τους τρώει στα σημεία!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑