Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 13th, 2018 | by fileto

0

Αγοράζουμε από την Τουρκία τα δικά μας Αιγαιοπελαγίτικα αλιεύματα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα Τουρκικής εφημερίδας σχετικά με τις εξαγωγές σε αλιεύματα που κάνει η γειτονική μας χώρα και τα οποία ψαρεύει «μεγαλοπρεπώς» από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Μάλιστα την παρούσα τριμηνία (Ιανουάριος – Μάρτιος 2018) οι εξαγωγές της παρουσίασαν και αύξηση κατά 18% σε σχέση με την περασμένη τριμηνία της προηγούμενης χρονιάς με συνολικό τζίρο 233 εκατ. δολάρια.

Φυσικά μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αρκετά από τα αλιεύματα  αυτά ενδεχομένως να προέρχονται και από τα μαμούθ γρί – γρί που φτάνουν μέχρι και τις ακτές της Θάσου και της Θρακικής παράλιας ζώνης και ξεφορτώνονται στις ιχθυόσκαλες της Τουρκίας!

Η πρώτη σειρά εξαγωγών ήταν η Ολλανδία με 41 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ιταλία έπεται με 26 εκατομμύρια δολάρια και ακολουθεί η Ιαπωνία, με 24 εκατομμύρια δολάρια.

Τέταρτη χώρα εξαγωγής η Γερμανία με 17 εκατ. δολάρια και η πεντάδα κλείνει με την Ελλάδα η οποία έχει δώσει σε ένα τρίμηνο στην τουρκική αγορά αλιευμάτων 15 εκατ. δολάρια.

Τα κυριότερα αλιεύματα που έρχονται από την Τουρκία είναι το λαβράκι και η τσιπούρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Σινάν Κιζιλτάν, κατά τα τελευταία χρόνια, που αυξήθηκαν οι αεροπορικές μεταφορές ψαριών η αύξηση στα αλιεύματα είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

«Πριν από περίπου 10 χρόνια, 20 χώρες, ήταν οι αποδέκτες των εξαγωγών ενώ σήμερα η λίστα αριθμεί περίπου 70 χώρες.

Φυσικά τα αλιεύματα είναι Αιγαιοπελαγίτικα και μάλιστα προέρχονται από ελεύθερη αλιεία στη θάλασσα και από ιχθυοτροφεία στο νότιο τμήμα της Τουρκίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑