Εκδηλώσεις

Published on April 16th, 2018 | by fileto

0

Ποντιακός Γάμος στο Ζυγός Καβάλας

Για άλλη μια χρονιά και πιστοί στην παράδοση του Πόντου ο Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού «Ο Υψηλάντης» σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας παραμονή αλλά και ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Θωμά διοργάνωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Απριλίου 2018.

Το απόγευμα του Σαββάτου μετά τον Μέγα Εσπερινό, υπήρχε στην αυλή του Σχολείου μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά ακούσματα και χορούς από τον Ποντιακό Σύλλογο Ζυγού «Ο Υψηλάντης».

Την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 το πρωί είχαμε την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και ακολούθησε το μεσημέρι της ίδιας μέρας το Λαϊκό Δρώμενο στην Ποντιακή διάλεκτο «Αναπαράσταση Ποντιακού Γάμου» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου όπου στο τέλος είχαμε και χορευτικά από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας.

 

Το δρώμενο του Ζυγού

Ο γαμπρός και η νύφη αυτές τις μέρες δεν πολυσυνταντιούνται. Το σουμάδεμα (αρραβώνας) έγινε πριν από λίγο καιρό. Η μητέρα του γαμπρού είχε βολιδοσκοπήσει ήδη τη νύφη σ’ ένα τοπικό γλέντι. Έστειλε τότε τον καλύτερο φίλο του γιου της να σταθεί δίπλα της. Έτσι γνωρίστηκαν. Μετά, οι προξενήτρες επισκέφθηκαν το σπίτι της κοπέλας για να πουν τα νέα στους γονείς της και να τη ζητήσουν σε γάμο με το παλικάρι. Στην αρχή, εκείνοι δεν ήταν θετικοί. Χρειάστηκαν τρεις επισκέψεις για να συμφωνήσουν στο λογόπαρμα. Τώρα πια, όλα είναι έτοιμα για τον γάμο.

Η τελετή ολοκληρώνεται με έναν ιεροτελεστικό χορό, που λέγεται χορός του Χριστού. Τον οδηγεί το νιόπαντρο ζευγάρι και συμμετέχουν άλλα έξι μονοστέφανα ζευγάρια (που δεν έχουν ξαναπαντρευτεί) και ένα μόνο άτομο, κρατώντας κεριά στα χέρια. Ακολουθεί το πλούσιο γλέντι με τα κεσκέκ και τα πισία (εδέσματα με σιτάρι, κοτόπουλο και βούτυρο), με χορούς και παραδοσιακή μουσική.

Ο γαμπρός, η νύφη, ο κουμπάρος, οι προξενήτρες, τα πεθερικά, ο παπάς είναι όλοι τους ηθοποιοί, μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματος του Συλλόγου Ζυγοσιανών Καβάλας, που αναβίωσαν την Κυριακή, για 42η συνεχόμενη χρονιά, ένα έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τις πατρίδες τους στον Πόντο: Τον παραδοσιακό ποντιακό γάμο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑