Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 17th, 2018 | by fileto

0

Εξεβράσθει μυοκάστορας σε παραλία του Έβρου

Σύμφωνα την Επιστημονική Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα του Έβρου, Ελένη Μακρυγιάννη, αποτελεί μυοκάστορα. “Ο μυοκάστορας εκτρεφόταν σε μεγάλη κλίμακα κατά το παρελθόν, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, για την πολύτιμη γούνα του” επισημαίνει, σημειώνοντας πως τον τελευταίο καιρό έχει εξαπλωθεί ραγδαίως στις περιοχές του Έβρου.

Ο Μυοκάστορας ένα ξενικό είδος στους υγροτόπους της Ελλάδας. “Αποτελεί ένα υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική που μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του” υπογραμμίζει η κ. Μακρυγιάννη, αναφέροντας πως το τρωκτικό αυτό τρέφεται με αβγά πτηνών, κάτι που ενδέχεται να αποτελεί μια από τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει για τον άνθρωπο.

Το τρωκτικό αυτό θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία, καθώς τρέφεται σε αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Μυοκάστορας κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτη ανάγκη η λήψη μέτρων για τη διαχείριση και εξάλειψη του πληθυσμού του.

Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων.

Το συγκεκριμένο μοιάζει να είναι  μεγαλύτερο του μισού μέτρου και φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση σήψης, αφού σύμφωνα με πηγές έχει αρχίσει να μυρίζει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα του πώς ξε


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑