Εκδηλώσεις

Published on April 27th, 2018 | by fileto

0

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στο Cosmopolis

Ο μεγάλος Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα ξεσηκώσει το κοινό της Καβάλας στη σκηνή του Cosmopolis! Την Κυριακή 21 Ιουλίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο κάστρο, όπου και θα ολοκληρωθεί η μεγάλη πολυπολιτισμική γιορτή της πόλης!

Ο Σέρβος συνθέτης δεν χρειάζεται συστάσεις. Γνωστός για τις συνεργασίες του με Έλληνες καλλιτέχνες, για τη μουσική του στις ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα και για τους ξεσηκωτικούς του ρυθμούς που αγαπιούνται από τους Έλληνες μουσικόφιλους!

Γεννημένος στο Σεράγεβο το 1950, από πατέρα καθολικό Κροάτη και μητέρα ορθόδοξη Σέρβα κι έχοντας γυναίκα μουσουλμάνα και τρία παιδιά, ο Μπρέγκοβιτς προσπαθεί, μέσα από τη μουσική του, να ενώσει και να υπερβεί τα πάντα, απευθυνόμενος γυμνά στο συναίσθημα που είναι πανανθρώπινο. Γι’ αυτό, ίσως, οι μουσικές του, αν κι έχουν έντονο το βαλκανικό ηχόχρωμα, είναι, παράλληλα και τόσο διεθνείς, αρέσοντας σε εντελώς διαφορετικές άκρες της γης.

Στην Ελλάδα πάντως, αν και γεωγραφικά είμαστε πολύ κοντά, δεν θα έλεγα πως, πριν τον Μπρέγκοβιτς, ότι ο μέσος Έλληνας( εννοώ τη μισή Ελλάδα που βρίσκεται στην Αθήνα) είχε τέτοια άμεση επαφή με αυτό το βαλκανικό μουσικό μοτίβο, ώστε να αποτελεί μέρος της μουσικής του καθημερινότητας. Έφτανε η ταινία «Ο καιρός των Τσιγγάνων», για να κάνει διάσημες τις μουσικές του στα καθ’ ημάς κι ο δίσκος με την Πρωτοψάλτη («Παραδέχτηκα») για να κάνει τον Μπρέγκοβιτς και τα τραγούδια του κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού.

Από τότε ίσαμε σήμερα, για μια σχεδόν 20ετία, ο Μπρέγκοβιτς έχει πραγματοποιήσει σημαντικές live συνεργασίες με κορυφαία ονόματα του τραγουδιού μας, καθώς και πάμπολλες περιοδείες, αλλά, εδώ, θα κάνουμε μια αναφορά στην ελληνική δισκογραφία του, στους δίσκους δηλαδή που έχει κάνει με Έλληνες ερμηνευτές και περιέχουν τραγούδια του με ελληνικό στίχο. Ουσιαστικά, δηλαδή, μιλάμε για τους δυο (2) δίσκους του με την Πρωτοψάλτη και τον Νταλάρα, οι οποίοι είχαν τεράστια εμπορική επιτυχία και το, κυριότερο, άφησαν τραγούδια, που πλέον, αποτελούν κλασικά κι αγαπημένα ελληνικά τραγούδια!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑