Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 7th, 2018 | by fileto

0

Να αξιοποίησουμε τα λαμπερά μυαλά των νέων μας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Λούσι μίλησε σήμερα μια και ήταν ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς και μέσω του προγράμματος «Διάλογος με τους Πολίτες – citizen dialogue»,  ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Μια προσωπικότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στο νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο μας, ο Επίτροπος (με αντικείμενό του στα θέματα της διαχείρισης κρίσεων, πολιτικής προστασίας και καταστροφών), χθες το μεσημέρι τιμήθηκε από την Πρυτανεία του ΤΕΙ ΑΜ-Θ για το έργο και την προσφορά του, αλλά και για την συνεργασία του με το εκπαιδευτικό μας ίδρυμα, με την παρουσία όλων των επικεφαλής των σχολών και τμημάτων του ιδρύματος και φυσικά των Πρυτανικών αρχών.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το αντικείμενο στο οποίο ασκεί επιτροπεία ο κ. Στυλιανίδης συνδέεται άρρηκτα με την χώρα μας μια και εκείνος συντάσει τα πρωτόκολλα σε φωτιές, πλημμύρες και φυσικές καταστροφές που πλήττουν την Ελλάδα αλλά και την περιοχή μας.

Ο κ. Στυλιανίδης είναι πάντα αρωγός στα προβλήματα της χώρας μας είπε προσφωνώντας τον ο Πρύτανης του ΤΕΙ κ. Δημήτρης Μπαντέκας.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπρύτανης κ. Δημήτρης Εμμανολούδης, ανέγνωσε το βιογραφικό του κ Στυλιανίδη.

Όπως είπε ο ευρωπαίος επίτροπος είναι και πολιτικός και πατριώτης και τεχνοκράτης. Επειδή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το μεταπτυχιακό , προσπαθήσαμε να τον κρατήσουμε ενήμερο για την εξέλιξη  του, όπως και για την πρόοδο του ιδρύματός μας.

 

Μια μεστή πολιτική προσωπικότητα

Ο κ. Στυλιανίδης που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας το πρόγραμμα citizen dialogue  γεννήθηκε το 1958  στην Λευκωσία της Κύπρου. Είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ και έκανε σπουδές σε θέματα διεθνούς ανάπτυξης στη σχολή διακυβέρνησης  Kennedy, όπως και στο Harvard , ενώ παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις. Κατά το 1998-1999 διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας επι Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη. Το ίδιο διάστημα ήταν μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε, όπως και της αντιπροσωπείας  της Κύπρου για τις συνομιλίες του κυπριακού ζητήματος. Από το 2006-2013 εξελέγη βουλευτής δύο φορές με το κόμμα του ΔΥΣΥ. Υπηρέτησε την χώρα του από την θέση της επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων , των επιτροπών εσωτερικών και κοινωνικών υποθέσεων  και απασχόλησης.  Την πενταετία 2006-2011 διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την ανασυγκρότηση εργασίας . το 2013-2014 τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής δημοκρατίας και ήταν ο υπεύθυνος της στρατηγικής επικοινωνίας της κυβέρνησης, όπως και πολιτικός προϊστάμενος του γραφείου τύπου και πληροφοριών.  Με τις ιδιότητες αυτές συνόδευε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε όλες τις συνομιλίες για την Ε.Ε και τις ΗΠΑ. Τον Μάιο του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής και τοποθετήθηκε ως μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και μέλος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Ισραήλ ,όπως και μέλος του προϋπολογισμού του ευρωκοινοβουλίου και της επιτροπής βιομηχανίας έρευνας και ενέργειας.

Στις 24/10/2014 ορίστηκε από το ευρωπαϊκό συμβούλιο ως συντονιστής της Ε.Ε για τον ιό  Embola και τν 1.11.2014 ορίστηκε ως ευρωπαίος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια  και την διαχείριση κρίσεων και έκτοτε υπηρετεί από αυτή την σημαντική θέση την ευρωπαϊκή πολιτική, παρόν όπου υποφέρουν συνάνθρωποί μας.

Είναι τιμή μας είπε ο κ Εμμανολούδης που σήμερα έχουμε κοντά μας αυτόν τον πατριώτη, πολιτικό, ουμανιστή και φίλο.

 

Χρήστος Στυλιανίδης: Είμαι θύμα της πολιτικής

Ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης στον λόγο του, είπε πως είναι τιμή η πρόσκληση αυτή από αυτό το σημαντικό ίδρυμα του ΤΕΙ ΑΜΘ και ακόμα πιο σημαντική για μένα είναι η τιμητική διάκριση, γιατί προέρχεται από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που μέρα με την μέρα σημειώνει πολλές επιτυχίες στην έρευνα με σημαντικούς αποφοίτους που το κάνουν να είναι ιδιαίτερα σεβαστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θέλω είπε να σας ευχαριστήσω γιατί δεχτήκατε να συνδιοργανώσετε μαζί με την Ευρωπαϊκή επιτροπή γι αυτή την εκδήλωση που αφορά τον διάλογο με τους πολίτες citizen dialogue. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την Βόρειο Ελλάδα αφού τα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια τα πέρασα στην Θεσσαλονίκη.

Αποκαλύπτοντας όπως είπε κάποια πράγματα για τον εαυτό του, ξεκίνησε μια πανεπιστημιακή καριέρα, που δυστυχώς διέκοψε η πολιτική. Είμαι θύμα της πολιτικής. Στην συνέχεια πήγα στην Κύπρο λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο για να ασκήσω το επάγγελμά μου και να εμπλακώ στην πολιτική. Όμως μέχρι τώρα έχοντας αυτή την έφεση για να είμαι κοντά στους πανεπιστημιακούς και τα παιδιά, με φέρνει κοντά σε ένα τραύμα ζωής  γιατί άλλα ήθελα να κάνω και η ζωή με πήγε σε άλλους δρόμους.

Από την πρώτη μου συνάντηση με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη, διέγνωσα ότι η συγκεκριμένοι εκπρόσωποι αυτού του ιδρύματος, είχαν μια ιδιαίτερη αφοσίωση στο να ασχοληθούν με αυτό για το οποίο είμαι υπεύθυνος για όλη την Ευρώπη. Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Όμως τέτοιος πολιτισμός χωρίς εμπλοκή των νέων ανθρώπων, είναι ένα μετέωρο βήμα. Γι’ αυτό και εξήγησα στην συνάντησή μας δύο πράγματα που έχουν σχέση με το περιβόητο  MFFπου είναι ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε για την επόμενη επταετία.

Σ’ αυτόν τον MFF για τον οποίο γίνεται λόγος, είναι  η πρόταση της Κομισιόν, βοήθησα ώστε να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία. Όμως χωρίς την εμπλοκή των φοιτητών και των ερευνητών δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παρόν και το μέλλον και να υπερβούμε παραδοσιακά στεγανά και στερεότυπα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη για να μπορέσει να κρατηθεί ισότιμη στον νέο ανταγωνισμό, χρειάζεται έρευνα και καινοτομία.

 

Φεύγουν τα λαμπερά μυαλά της Ελλάδας στο εξωτερικό!

Δεν παρέλειψε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Στυλιανίδης να αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή του σε ένα πασίγνωστο ινστιτούτο στο Αμβούργο πριν από μερικές μέρες αισθάνθηκε υπερήφανος όταν ο επικεφαλής του συνέστησε τους τρεις βασικούς του συνεργάτες που ήταν Έλληνες επιστήμονες.

«Για μια ακόμη φορά αναρωτήθηκα, γιατί τα λαμπερά μυαλά να σπουδάζουν στην Ελλάδα και μετά να αξιοποιούνται στο εξωτερικό. Γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να τα κρατήσει και να τα βάλει να δουλέψουν για την ίδια. Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα η οποία πρέπει να ανοίξει και να δούμε γιατί δεν μπορούν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν και να πάψουν ο ένας να αντιπαλεύει με τον άλλον. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάρα», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, κάνοντας σαφή αναφορά στο υψηλό επίπεδο μόρφωσης που παρέχεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑