Εκδηλώσεις

Published on May 11th, 2018 | by fileto

0

Ημερίδα του Μάκη Παπαδόπουλου για την σύγχρονη βιβλιοθήκη

Αύριο Σάββατο 12 Μαΐου 2018, το πρωί στις 11.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ διοργανώνει ειδική ημερίδα με θέμα «Βιβλιοθήκες και Τοπικές Κοινωνίες».ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

11.30 – 11.50: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

 

11.50 – 12.00: ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ από Μάκη Παπαδόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο, Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 

12.00 – 12.10: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

12.10 – 12.40: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Κοσμάς Χαρπαντίδης (δικηγόρος – συγγραφέας, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αδελφάτου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας): «Προοπτικές ανάπτυξης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών στη χώρα»

Αχιλλέας Νικολαΐδης (εκπαιδευτικός, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας): «Η λειτουργία μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης από την σκοπιά και την εμπειρία ενός αιρετού»

 

12.40 – 13.40: ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

 

Οι δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας για το βιβλίο και τα παιδιά”

 

Κατερίνα Κουμανίδου (Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας)

 

Το πρώτο ξεκίνημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας έγινε στα 1956 με τη γενναία προσφορά του ομογενή μας κ. Φρίξου Παπαχρηστίδη, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Πρακτορείου Πνευματικής Συνεργασίας Μ. Βαγενού, του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφοριών, της Εταιρείας CARE, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ως και πολλών άλλων δωρητών, ιδιαίτερα συμπολιτών.

Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας αριθμεί σήμερα 75.000 τόμους βιβλίων, 67 τίτλους περιοδικών και 19 τίτλους τοπικών εφημερίδων από το 1926 μέχρι σήμερα.

 

“Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: μία βιβλιοθήκη ανοικτή σε όλους”

 

Αντώνης Γκαλίτσιος (Αναπληρωτής Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας)

Ασπασία Τασιοπούλου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας)

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι Ν.Π.Δ.Δ και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το 2010 κέρδισε το βραβείο “Πρόσβαση στη γνώση” απο το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation επειδή υιοθέτησε την Τεχνολογία και ανέπτυξε δημιουργικό και ισχυρό περιβάλλον για την Κοινότητα.

Η βιβλιοθήκη έχει αναγνωριστεί ως «επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης για όλο τον κόσμο», για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας και την ικανοποίηση των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων. Καθημερινά δέχεται επισκέπτες από την πόλη της Βέροιας αλλά και από απομακρυσμένες περιοχές και χωριά της ευρύτερης Περιφέρειας. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 140.000 τεκμήρια (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πατρόν ραπτικής, επιτραπέζια παιχνίδια, tablets, kindles, μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών, cd μουσικής, δίσκους βινυλίου, dvd και άλλα). Σήμερα αριθμεί περισσότερα απο 33.000 μέλη. Η Βιβλιοθήκη αξιοποιώντας τη χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Gates, ανακαινίστηκε και μπήκε σε άλλη διάσταση. Δημιουργήθηκαν νέοι χώροι που συνδυάζουν παραδοσιακές και καινοτόμες υπηρεσίες. Στη βιβλιοθήκη λειτουργούν: στούντιο ηχογράφησης (Media Lab), Maker Space με 3d Εκτυπωτή, χώρο έμπνευσης, νέες τεχνολογίες, νέους χώρους εκπαίδευσης, χαλάρωσης και μελέτης.

 

“Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών ως μέσο ανάπτυξης κοινού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”

Ιουλία Λαζαρίδου – Ελμαλόγλου (Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης, Υπεύθυνη Διαχείρισης του Προγράμματος Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»)

Η Ιουλία Ελμαλόγλου είναι σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης με σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και μουσικής. Είναι κάτοχος πτυχίου BMus από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, κάτοχος ΜΑ μουσικολογίας από το City University, κάτοχος ΜΒΑ διοίκησης επιχειρήσεων από το ALBA Graduate Business School και Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ. Την περίοδο 2015-2018 διετέλεσε Υπεύθυνη Διαχείρισης του Προγράμματος Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους €5 εκ. Στο πλαίσιο του Προγράμματος είχε τη συνολική επίβλεψη υλοποίησης σε συμβατικό, οικονομικό και διαχειριστικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνη διαχείρισης για 15 έργα που αφορούσαν την προετοιμασία, την επεξεργασία και την ανάπτυξη των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να μεταφερθούν επιτυχώς στις νέες εγκαταστάσεις. Στο παρελθόν είχε γενική εποπτεία και συντονισμό του προγράμματος δημιουργίας Ολοκληρωμένης Μονάδας Τεκμηρίωσης και Προβολής της Ελληνικής Μουσικής στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), στο πλαίσιο τεκμηρίωσης, αξιοποίησης και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»). Επίσης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δραστηριοποιήθηκε για περισσότερο από δεκαετία στη συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα μουσική-μουσικολογική δραστηριότητα με επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

13.40 – 14.10: ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

 

*****

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Ν. Καβάλας.

 

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑