Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 12th, 2018 | by fileto

0

Τι είπε για την επίσκεψη Καραμανλή ο Στυλιανίδης στην Espresso

Ήταν μία εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη. Συναισθηματικά φορτισμένη και συνάμα με ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς. Φορτισμένη, γιατί κατά μία περίεργη σύμπτωση ο Καραμανλής αρχίζει και τελειώνει στη Θράκη. Όταν μετά το διδακτορικό του στην Αμερική επέστρεψε στην Ελλάδα, ο κύριος Αλέκος, ο πατέρας του, ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να τον τοποθετήσει στο πιο δύσκολο πόστο. Ο Μητσοτάκης θεώρησε ότι το πιο δύσκολο είναι η Ροδόπη λόγω της λεπτής ισορροπίας με τη μουσουλμανική μειονότητα. Ετσι πήγε στη Θράκη ως τομεάρχης σε ηλικία 30 ετών και έφυγε βουλευτής Θεσσαλονίκης. Ηρθε ξανά ως βουλευτής και έφυγε αρχηγός, μετά το 1997. Ήρθε ως αρχηγός κι έφυγε ως πρωθυπουργός, και ως πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη θητεία του πάλι στη Θράκη. Τον Δεκαπενταύγουστο του 2009 η τελευταία του περιοδεία ήταν στη Ροδόπη. Τότε φιλοξενήθηκε στο ίδιο σπίτι που φιλοξενήθηκε και τώρα.

Τι ξεχωριστό έχει το χωριό σου, η Ξυλαγανή, κι αρέσει στον Κώστα Καραμανλή;
Το 1922 οι παππούδες μου, κατεστραμμένοι από την προσφυγιά, εγκαταλείπουν τις Σαράντα Εκκλησιές Αν. Θράκης, όπου ζούσαν, και έρχονται με τα κάρα να εγκατασταθούν στην Ξυλαγανή μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στο κάρο της προσφυγιάς γεννήθηκε ο πατέρας μου.

Οταν έρχονται λοιπόν στην Ξυλαγανή, χτίζουν αυτό το σπίτι, που είναι ένα σπίτι προσφυγικό, παραδοσιακό, όπου πέρασα τα καλοκαίρια μου, γιατί τον χειμώνα ήμασταν στην Κομοτηνή, εκεί όπου πήγαινα σχολείο. Οι γονείς μου ήταν και οι δύο δάσκαλοι. Το σπίτι είχε μεγάλη αυλή πίσω και ο παππούς μπροστά είχε φτιάξει ένα ψιλικατζίδικο – καφενείο. Εμπορος άλλωστε ήταν και στις Σαράντα Εκκλησιές. Εκεί έπινε καφεδάκι με δυο κολλητούς φίλους του: τον γιατρό Κεραμέα, τον τελευταίο Ελληνα βουλευτή των Σαράντα Εκκλησιών, παππού της Νίκης Κεραμέως, και τον Κυριάκο Γεροντόπουλο, παππού του Ακη Γεροντόπουλου, που ήταν καπετάνιος από τη Ραιδεστό και με το καράβι του πέρασε στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί λοιπόν σήμερα διατηρώ ένα μεγάλο αρχείο από έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία και σημειώσεις όλων των εποχών, κύρια όμως από τις κυβερνητικές θητείες μου σε τέσσερα υπουργεία. Ο Καραμανλής συγκινήθηκε κοιτάζοντάς το, γιατί γύρισαν στο μυαλό του τα γεγονότα από όταν ξεκίνησε μέχρι σήμερα.

Τι έχει αλλάξει δηλαδή για εκείνον στα χρόνια που μεσολάβησαν;
Εγώ είδα έναν ηγέτη που έχει περάσει τη διαδικασία της αυτογνωσίας, έχει εντοπίσει τα λάθη και τις παραλείψεις της νιότης και έχει μια ξεκάθαρη αντίληψη για το πού μπορεί να πάνε η πατρίδα, ο τόπος και η παράταξη. Συναντηθήκαμε, όταν ήρθε, στα όρια του νομού Ροδόπης, στην παραλία, εκεί όπου θα έβγαινε ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, στα Πετρωτά, και περπατήσαμε 10 χιλιόμετρα, μέχρι το θέατρο της Αρχαίας Μαρώνειας, όπου ξεναγήθηκε από μια αρχαιολόγο.

Ήταν το θέατρο στην ανασκαφή και την ανάπλαση του οποίου συνέβαλε και ο ίδιος. Το θέατρο αναπλάστηκε και ξαναλειτούργησε το 2009. Εκεί, έπειτα από 2.500 χρόνια, παρουσιάστηκε ξανά το πρώτο μονόπρακτο από τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Για ποιον λόγο χρειάστηκε να σταλούν μηνύματα από μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ιδιωτική;
Η επίσκεψη σαφώς ήταν ιδιωτική, δηλαδή δεν είχε χαρακτήρα πολιτικής περιοδείας, αλλά έστειλε τρία ισχυρά πολιτικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πρώτον, κατέστησε εθνικό πρόταγμα την αμυντική, δημογραφική, αναπτυξιακή και πνευματική θωράκιση της Θράκης. Δεύτερον, πολιτικά αφύπνισε ανθρώπους που είχαν αδρανοποιηθεί και τους ενθάρρυνε να στηρίξουν τον δύσκολο αγώνα που κάνουν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πολιτική αλλαγή. Τρίτον, επισήμανε την εθνική και πολιτική ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα και δίκαια η ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στους δύο ορφανούς νομούς Ροδόπης και Ξάνθης τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για τη χριστιανική πλειονότητα, που δεν εκπροσωπείται στη Ροδόπη.

Ο Καραμανλής πλέον έχει ξεφύγει από τις στενές κομματικές λογικές. Οι παρεμβάσεις του αφορούν το εθνικό συμφέρον. Πολλοί παρερμηνεύουν τις κινήσεις ή τις δημόσιες εμφανίσεις του, για να τον κατηγορήσουν ή για να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Μητσοτάκη. Μα δεν υπάρχει πολυτιμότερος υποστηρικτής και ειλικρινέστερος συμπαραστάτης αυτής της δύσκολης προσπάθειας που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Κώστα Καραμανλή.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑