Εκδηλώσεις

Published on June 5th, 2018 | by fileto

0

Δεν παζαρεύουμε το όνομα της Μακεδονίας μας!

Επί ποδός βρίσκονται οι Βορειοελλαδίτες ενόψει των συλλαλητηρίων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 ταυτόχρονα, σε 13 πόλεις της Μακεδονίας, στις 19:30 το απόγευμα.

Μια από τις πόλεις αυτές είναι και η Καβάλα όπου το απόγευμα στις 7:30 θα ξεκινήσει στην Πλατεία Ελευθερίας η εκδήλωση.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας (https://www.facebook.com/macedoniarally/), η οποία είναι υπεύθυνη για την ταυτόχρονη διοργάνωση άλλων 12 συγκεντρώσεων σε ισάριθμες πόλεις της Μακεδονίας (την Πέλλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, το Πολύκαστρο, το Λαγκαδά, τα Νέα Μουδανιά, την Έδεσσα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα και την Κατερίνη), και η οποία εδώ και λίγες ημέρες -μέσα από τις ανακοινώσεις της και αναρτήσεις στα social media- ασκεί δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι αγνοούν την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

 

Η ανακοίνωση της επιτροπής

Η κυριότερη ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα επαναλάβει προς τους εντολοδόχους του την ξεκάθαρη βούλησή του για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Το ιερό όνομα της Μακεδονίας δεν πωλείται. Η τρισχιλιόχρονη ιστορία της δεν παραγράφεται.

Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα επαναλάβει προς τους εντολοδόχους του την ξεκάθαρη βούλησή του για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Το ιερό όνομα της Μακεδονίας δεν πωλείται. Η τρισχιλιόχρονη ιστορία της δεν παραγράφεται.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αγνοούν παντελώς τη φωνή των δύο εκατομμυρίων Ελλήνων που διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αγνοούν παντελώς τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που διαφωνεί με την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο.

Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών που θα διαδηλώσουν στις κεντρικές πλατείες πόλεων της Μακεδονίας θα υπενθυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι οφείλουν να εφαρμόζουν τη βούληση των πολλών. Εάν ο πρωθυπουργός θέλει να λειτουργεί δημοκρατικά και αμφισβητεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι αποφασισμένη να προασπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας υποχρεούται να διεξαγάγει δημοψήφισμα. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Στις συγκεντρώσεις της 6ης Ιουνίου οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν κρατώντας την ελληνική σημαία. Ακραία πρόσωπα και συμπεριφορές δεν έχουν θέση στους αγώνες για τη Μακεδονία. Εγγυητές της ακεραιότητας των συγκεντρώσεων είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

 

Ομιλητές του συλλαλητηρίου

Κεντρική ομιλήτρια του συλλαλητηρίου στην Καβάλα θα είναι η δικηγόρος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αριάδνη Νούκα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος ομιλητής.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο μητροπολίτης ΦΝΘ Στέφανος, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Το δε γενικό «πρόσταγμα» και την ευθύνη του συντονισμού για τη διοργάνωση του Συλλαλητηρίου της Καβάλας έχει ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Τζατζάρης.

 

Η παρουσία της δημάρχου Καβάλας

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018, στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας τέθηκε το θέμα της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στο συλλαλητήριο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σώματος κ. Γραμμένος, υπάρχει ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του συλλαλητηρίου που τάσσεται υπέρ του ενώ διευκρίνησε ότι αυτό διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας από την πλευρά του εξέφρασε την άρνησή του ουσιαστικά γι’ αυτό το συλλαλητήριο για ιδεολογικούς λόγους ενώ το Σώμα ουσιαστικά τάχθηκε εκ νέου υπέρ του συλλαλητηρίου.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα εξήγησε ότι ο δήμος δεν διοργανώνει τέτοια συλλαλητήρια και απλά θα υπάρξει ένας χαιρετισμός από τον μητροπολίτη, την αντιπεριφέρεια και θα διαβαστεί το ψήφισμα του δήμου Καβάλας.

 

Συναντήσεις του αντιπεριφερειάρχη με τη ΝΟΔΕ Καβάλας

Με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο συναντήθηκαν χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Μπάμπης Δράκος και ο αντιπρόεδρος Ιορδάνης Παπαντίδης.

Θέμα της συνάντησης ήταν το συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Το συλλαλητήριο τελεί υπό της αιγίδα της Π.Ε. Καβάλας και η ΝΟΔΕ Καβάλας έχει δηλώσει συμμετοχή. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της κινητοποίησης.

 

Μαζί και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας

Και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο τονίζοντας ότι: «στηρίζοντας την προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, καλούμε όλους τους επαγγελματίες να παραβρεθούν στο αυριανό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουνίου 2018, στις 19:30, στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα.

Όλοι μαζί, δυναμικά να δείξουμε με ενεργή συμμετοχή, την στήριξή μας».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑