Άποψη - Γνώμη

Published on June 9th, 2018 | by fileto

0

Ένα Μνημόνιο ακόμη, δεν βαριέσαι!

Μια και τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την «καθαρή έξοδο» μας θυμίζουν ότι το σενάριο που θα παιχθεί θα είναι απλά μια ακόμη προσπάθεια απόδρασης από το Αλκατράζ που δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει επιτυχία.

Ακούγοντας δε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατάλαβα επίσης καλά, ότι μας περιμένουν μαύρες μέρες μια και τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και η επόμενη θα πρέπει να πετύχουν πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα προκύψουν από το στύψιμο της ήδη στημένης λεμονόκουπας, που είναι η τσέπη του Έλληνα φορολογουμένου.

Η κυβέρνηση ότι και να πει θεωρείται εκ των πραγμάτων –ανυπόληπτη, καθώς μέχρι σήμερα οι διαρκείς κωλοτούμπες και τα οργιώδη ψέματα τα οποία έχει αραδιάσει την της δίνουν το δικαίωμα να …ομιλεί, πόσον μάλλον να υπόσχεται.

Από την άλλη η ΝΔ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η κυβέρνηση που μέχρι χθες έπλαθε το μύθο της δήθεν «καθαρής εξόδου», με την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου, επικύρωσε το de facto «4ο Μνημόνιο». Με πολλές νέες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς νέα χρηματοδότηση», τονίζει η ΝΔ.

Σωστά βάζει η ΝΔ τον προβληματισμό της αλλά καλύτερο θα είναι να αναλύσει και την δική της πολιτική και να τοποθετηθεί πάνω στο Πολυνομοσχέδιο το οποίο σίγουρα δεν θυμίζει τον Ελβετικό σουγιά!

Να θυμίσουμε ότι οι πρόθυμοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν και μάλιστα με τα δύο χέρια μέτρα 5,1 δις ευρώ, με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από σήμερα, δηλαδή μετά τη υποτιθέμενη καθαρή έξοδο και τη λήξη του 3ου Μνημονίου Τσίπρα- Καμμένου.

Από 1/1/19 κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο. Μάλιστα τα μέτρα του 2019, στο σκέλος των συντάξεων, είναι αυξημένα κατά 389 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση πέρυσι το Μάιο. Με κάθε υπογραφή τους, δυστυχώς, προστίθενται και νέα μέτρα.

Για το ζήτημα των πλεονασμάτων, φώναζαν στα τηλεπαράθυρα οι κυβερνητικοί και στους δρόμους πριν αναλάβουν ότι πρόκειται για μέτρα δήθεν «ανέφικτα» και «αιματοβαμμένα» πλεονάσματα 3% έως 4,5% του ΑΕΠ (για 3 χρόνια) που, όπως έλεγαν, «σκοτώνουν την κοινωνία».

Έκρυβαν, βέβαια, ότι αυτά τα πλεονάσματα έρχονταν από την υψηλή ανάπτυξη και τα έσοδά της, με ελάχιστα μέτρα λιτότητας ύψους μόλις 980 εκατ. ευρώ στο περίφημο «e-mail Χαρδούβελη».

Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, τώρα που βρίσκονται στην κυβέρνηση, επιβάλλουν χωρίς κανέναν δισταγμό υπέρ-πλεονάσματα που προέρχονται όχι από την υψηλή ανάπτυξη, αλλά από βαρύτατη υπερφορολογηση, από πετσόκομμα των συντάξεων και στάση πληρωμών. Τα υπερ-πλεονάσματα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα ανέρχονται σε3,5%-5,2% του ΑΕΠ (για 5 χρόνια) και θα προέρχονται από ένα βουνό νέων εξοντωτικών μέτρων λιτότητας 14,5 δις ευρώ.

Μιλούν οι κυβερνητικοί για ανάπτυξη την οποία ως στόχο ψαλιδίζουν μια και δεν είναι στο φόρτε τους οι στόχοι ανάπτυξης.

Πέρυσι προβλεπόταν 2,7% αύξηση του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη η μισή. Φέτος προβλεπόταν 2,5% και τώρα ήδη περιορίστηκε στο 2%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της περιόδου 2018-2021 προβλέπεται να παραμείνει αναιμικός κοντά στο 2,1%, όταν η Ελλάδα μπορεί και θα έπρεπε να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4% αυτή την πενταετία. Δυστυχώς οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κρατούν την οικονομία σε μια ημιθανή κατάσταση, και δεν επιτρέπουν στους Έλληνες να κερδίσουν πίσω τα χαμένα χρόνια της ύφεσης.

Από την άλλη το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνει.

Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 το χρέος ήταν στα 344 δις ευρώ ή 194% του ΑΕΠ, όταν μόλις το 2016 ήταν στα 315 δις ευρώ. Τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα πρωτοφανούς αφαίμαξης ύψους 21 δις ευρώ που επιτεύχθηκαν την τριετία 2016-2017, αντί να οδηγήσουν σε μείωση του χρέους, οδήγησαν σε αύξησή του! Πρόκειται για ένα θλιβερό οικονομικό «θαύμα», που δείχνει ότι όλες οι επιλογές των κυβερνώντων τελικά είναι μια «δημοσιονομική τρύπα στο νερό».

Το πλέον τρομερό είναι ότι η δημόσια περιουσία που ήταν για τους αριστερούς τα «όσια και τα ιερά», μπαίνει υποθήκη μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ.

Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το 2016 (ν. 4389/2016). Υπενθυμίζουμε ότι τότε ακριβώς, μέσω του Υπερταμείου, η κυβέρνηση εκχώρησε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στον έλεγχο των δανειστών για έναν αιώνα, μέχρι το 2115!

Και αυτά είναι τα βασικά μια και υπάρχουν δεκάδες προαπαιτούμενα τα οποία η κυβέρνηση στα τριάμισι χρόνια δεν ακούμπησε καν ή αν τα ακούμπησε δεν τα προχώρησε.

Αυτό αν δεν είναι μνημόνιο τότε τι είναι και βέβαια το ερώτημα είναι ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα πάνε και θα ψηφίσουν με τα χέρια και με τα πόδια, χωρίς προφανώς να τους νοιάζει αν όλο αυτό το πακέτο θα έχει αποτέλεσμα μια και δεν ελπίζουν οι περισσότεροι ότι θα εκλεγούν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑