Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 10th, 2018 | by fileto

0

Εκατοντάδες επισκέπτες στην φρεγάτα Ψαρά

Υπερήφανη δήλωση του αρχηγού του Στόλου από Καβάλα: “Η επένδυση στο ναυτικό είναι επένδυση στην Ελλάδα μας”

 Με μία λιτή και συγχρόνως ιδιαίτερα διδακτική τελετή, στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου, έγινε το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018, η έναρξη των “Ελευθερίων 2018” του Δήμου Καβάλας, για τον εορτασμό της 105ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης από τον διπλό ζυγό των Οθωμανών και των Βουλγάρων. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές, οι εκπρόσωποι των ναυτικών μουσείων της Ελλάδας, που θα φιλοξενηθούν το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου 2018 στην πόλη για το πανελλήνιο συνέδριο και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι του πολεμικού ναυτικού.

Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018 κατέπλευσε στο λιμάνι “Απόστολος Παύλος”, προερχόμενη από τη θαλάσσια άσκηση “Καταιγίς 2018”, η φρεγάτα “Ψαρά”. Στην έναρξη των “Ελευθερίων” της Καβάλας παραβρέθηκαν ο αρχηγός του πολεμικού στόλου, ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί της φρεγάτας, η οποία μεταφέρει τρία “εκθέματα” ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για τη χώρα. Σε τρεις λειψανοθήκες, συγκεκριμένα, φυλάσσονται οι καρδιές των μεγάλων αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης του 1821 στη θάλασσα, των: Κωνσταντίνου Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και τα λείψανα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας!

Η φρεγάτα “Ψαρά”, που συνεχίζει την ένδοξη ιστορία του αντιτορπιλικού “Ψαρά”, το οποίο βυθίστηκε το Πάσχα του 1941, όταν δέχτηκε επίθεση από αεροσκάφη “Στούκας” της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας πλησίον των Μεγάρων, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, από τις 10 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολεμικού ναυτικού με τίτλο: “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”.

Υπερήφανη δήλωση του αρχηγού του Στόλου από Καβάλα

34849748_10216239845532045_8108108637995532288_nΜηνύματα ενότητας όλων των Ελλήνων και ισχύος της πατρίδας μας έναντι κάθε επιβουλής κινδύνου, έστειλε από την Καβάλα ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος. o Aντιναύαρχος συμμετέχει μαζί με τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», που κατέπλευσε στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, στην έναρξη των εκδηλώσεων για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής το 1913 με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας πλήθος κόσμου και σύσσωμες οι τοπικές αρχές παρακολούθησαν την έναρξη των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2018 που φέτος συμπίπτουν με τις εργασίες του ΙΑ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων, που φιλοξενεί η πόλη της Καβάλας, με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων από συνολικά 25 ναυτικά μουσεία αι συναφή ιδρύματα της χώρας αλλά και καταξιωμένων ερευνητών και ιστορικών.

Στην ομιλία του ο Αρχηγός Στόλου γεμάτος συγκίνηση και χαρ΄του που βρίσκεται στην Καβάλα υπογράμμισε τι σημαίνει “Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος” με τοδικό του τρόπο. “Θέλω να το αισθανθούμε όλοι, να το βιώσουμε και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διατηρούμε στον υψηλότερο δυνατό βαθμό την θαλάσσια και ναυτική ισχύ μας, χάρη στις οποίες η Ελλάδα όχι μόνο επιβιώνει αλλά και μεγαλουργεί. Επένδυση στο ναυτικό είναι επένδυση στην Ελλάδα μας” είπε.

Ο Αντιναύαρχος Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι με τη λήξη της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018 τα πολεμικά μας πλοία θα βρεθούν διεσπαρμένα σε διάφορα λιμάνια από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Ο κάθε Έλληνας και κυρίως οι ακρίτες μας, θα νιώσουν τη δυναμική και τον παλμό που είχε, διατηρεί και ενισχύει ο Στόλος μας, ένας Στόλος με 72 κύριες μονάδες, 18 ελικόπτερα και σημαντικό αριθμό ομάδων ειδικών επιχειρήσεων, ένας Στόλος ισχυρός και ετοιμοπόλεμος που αποσπά το σεβασμό φίλων και συμμάχων».

Οι Θαλασσογραφίες του Κέφη

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018 η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Θαλασσογραφίες», η οποία φιλοξενεί έργα του Καβαλιώτη λαϊκού ζωγράφου Διαμαντή Κέφη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2018.

Την έκθεση εγκαινίασαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, παρουσία του Αρχηγού του Στόλου, αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, του διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υποστράτηγου Σπύρου Ρώσση, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, της προέδρου των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστου Τζανάκου.

Πριν την ξενάγηση των προσκεκλημένων στην έκθεση, για τον ζωγράφο και το έργο του μίλησε η Εθνολόγος, Ιστορικός, Έφορος Πινακοθηκών και Μουσείων Ευφροσύνη Μπόσκου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και θα λειτουργεί τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑